מיצגים להשבת החטופים ואזעקות באמצע ההופעות: חג השבועות העצוב בקיבוצים

56 הקיבוצים המפונים מהנגב המערבי ומגבול הצפון עשו את החג כאורחי הקיבוצים העורפיים. "השנה ציינתי את שבועות - ולא חגגתי אותו. זה קשה מדי", סיפרה נעמי בכור מקיבוץ אדמית על החג בצל האזעקות

שקד שדה צילום: באדיבות המצולמת
שבועות בקיבוץ, כפר מסריק
שבועות בקיבוץ, כפר מסריק | צילום: עמוס גיל
4
גלריה

רבע מיליון חברי קיבוצים ואורחים השתתפו בטקסי חג השבועות והבאת הביכורים בקיבוצים בערב החג ואמש (רביעי). מדובר בחג המרכזי בקיבוצים, בו כל הקהילה מתאספת על הדשא המרכזי וצופה יחד בתהלוכת ענפי הקיבוץ המציגים את ביכוריהם בגאווה, כיאה לחג האסיף, כשברקע ריקודים ושירים, טרקטורים וערמות חציר.

השנה, נערך החג תחת הצל הכבד של של אסון השבעה באוקטובר והמלחמה, שפגעו בקהילות קיבוציות שלמות בנגב המערבי ובגבול הצפון, עם מספר רב של נרצחים, חטופים וחללים. 56 הקיבוצים המפונים מהנגב המערבי ומגבול הצפון עשו את החג כאורחי הקיבוצים העורפיים. לצד התוצרת החקלאית שהוצגה בגאווה בקיבוצים השונים, הוצגו מיזמים הקוראים להחזרת החטופים שעדיין מוחזקים בעזה - והצבע הצהוב של מטה משפחות החטופים בא לידי ביטוי בתפאורה, בהנחייה, בשירים ובריקודים.

אעזקות בצפון באמצע חגיגות שבועות בקיבוץ נאות מרדכי | צילום: שימוש לפי סעיף 27א'

בקיבוצי הגליל העליון, הופרעו הטקסים בערב החג על ידי מטחי רקטות  של חיזבאללה - ואלפי משתתפים נאלצו להיכנס למרחבים המוגנים. גם בגליל המערבי - הופרעו טקסי החג, ותושבי מושב בצת המפונים כבר שמונה חודשים הוזמנו בשני האחרון לחגיגות שבועות בקיבוץ לוחמי הגטאות במועצה האזורית מטה אשר. החגיגה הגדולה - נקטעה בשעה שנשמעו האזעקות שהפרו את שמחת החג - ואילצו את התושבים לתפוס מחסה בשדה.

מיצב להשבת החטופים בכפר מסריק
מיצב להשבת החטופים בכפר מסריק | צילום: ליאור בירק
ביכורי שבועות, כפר מסריק
ביכורי שבועות, כפר מסריק | צילום: ליאור בירק

״השנה ציינתי את שבועות - ולא חגגתי אותו. זה קשה מדי. בשבילי זה עוד תאריך שאנחנו לא נמצאים בו בבית - לא חג. בכל שנה, טקסי השבועות בקיבוץ הם חגיגיים, האווירה מדהימה״, היא מתארת. ״בחג שבועות בשנה שעברה, היה ריקוד של ההורים עם התינוקות. כל כך הרבה תינוקות, שצובט בלב לחשוב מה יהיה איתם, מה יהיה עם הביטחון שלהם, והאם המשפחות שלהם בכלל ישובו לגור בקיבוץ״.

על אף שלא ניתן להיכנס לקיבוץ אדמית כיום, ועדת התרבות של אדמית החליטה לקיים טקס אלטרנטיבי בשטח קיבוץ עין המפרץ, קיבוץ עורפי במועצה האזורית מטה אשר: ״ההחלטה באדמית היא להמשיך לחגוג חגים אינטימיים יחד כדי לחוש ולהרגיש את הקהילה - ולא להרגיש אורחים בקהילה אחרת. לכן, החלטנו להרים טקס משלנו בשטח עין המפרץ. בתור מנהלת קהילה, אני כל הזמן חושבת מה אפשר לעשות כדי לשמר את הקהילה - גם בזמנים קשים כאלו״.

מיצבי שבועות ובלונים צהובים להשבת החטופים, שבועות בקיבוץ
מיצבי שבועות ובלונים צהובים להשבת החטופים, שבועות בקיבוץ | צילום: עמוס גיל
תגיות:
קיבוץ
/
שבעה באוקטובר
/
שבועות 2024
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף