ממצאי התחקיר הצה”לי על מחדלי השבעה באוקטובר הוצגו היום (חמישי) בפני חברי קיבוץ ניר עוז וביניהם גדי מוזס שחזר מהשבי. הקיבוץ שניצב בלב מתקפת הטרור הרצחנית הפך לסמל ההפקרה: יותר ממאה מחבלים חדרו אליו, רצחו, חטפו והעלו אותו באש. 

הרמטכ”ל היוצא, רב-אלוף הרצי הלוי, ואלוף פיקוד הדרום היוצא, ירון פינקלמן, הגיעו להצגת התחקיר בפני חברי הקיבוץ. הממצאים, שנאספו תחת פיקודו של אלוף ערן ניב, מציירים תמונה של כשל מערכתי חמור. בפיקוד הדרום ובאוגדת עזה לא הצליחו להבין בזמן אמת את חומרת המצב, ובמשך שעות ארוכות שלטו המחבלים בקיבוץ כמעט ללא הפרעה. התוצאה הקשה: רבע מתושבי הקיבוץ נרצחו או נחטפו.

הרצי הלוי פנה לתושבי לתושבי ניר עוז בהצגת התחקיר ואמר: "אנחנו מצדיעים לכם. כיתת הכוננות זה גוף שאמור לפתור בעיה קטנה בזמן קצר עד שצה"ל יגיע מהר - ואנחנו לא הגענו". 

בהתייחסו לסוגיית החטופים הוסיף הרמטכ”ל לשעבר: “יש קדימות בהחזרת כל החטופים. אנחנו אחראים על זה שהם שם ואחראים שהם יחזרו. אחרי שנחזיר אותם, יש להמשיך להילחם בחמאס”.

כרמי גת (צילום: פלד ארבלי)
כרמי גת (צילום: פלד ארבלי)

נתן בהט, תושב ניר עוז, סיפר על תחושותיו לאחר פרסום התחקיר: “היה חשוב לי שהם לא התביישו. הם עמדו ודיברו בכנות וביקשו סליחה. הודו שזאת הייתה טעות של כולם. קונספציה. הם חזרו על המילה כישלון”.

יעל אדר, אמו של תמיר אדר ז”ל, שנחטף ונרצח בניר עוז, בחרה שלא להגיע להצגת התחקיר. “לא הגעתי לשמוע את התחקיר, ובתקשורת נאמר שלא היה קרב בניר עוז. היה קרב – הקרב של חברי כיתת הכוננות. מעטים מעטים שיצאו בגבורה והשאירו ילדים יתומים ואלמנות. הקרב היחיד שהיה בניר עוז הוא הקרב של כיתת הכוננות”.

“מעבר לעובדות, יש עבודה רצינית כדי שלא יהיה כשל כזה בשנית. אחרי התחקיר הזה, צריכה להיות ועדת חקירה ממלכתית”. לאחר שנכנסה להצגת התחקיר, סיפרה יעל אדר על המפגש עם הרמטכ”ל: “אמרתי להרצי שאם לא משיבים את הבן שלי – הכול היה לשווא. הטענה שלו הייתה שזה לא לשווא, ובזכות כיתת הכוננות יש אנשים חיים היום”.

יעל אדר (צילום :פלד ארבלי)

יזהר ליפשיץ, בנו של עודד ליפשיץ שנרצח בשבי, התייחס להצגת הממצאים: “הצבא בא, והוא הרכין ראש ונתן תחקיר שאני לא יודע אם הוא מלא, אבל הוא בהחלט תחקיר יסודי. ניר עוז הוא המקום שנפגע הכי הרבה מאי הגעתו של הצבא. היה מרתק לשמוע אותם, אבל קשה לנו לקבוע אם התחקיר מלא או לא”.

יזהר ליפשיץ התייחס לדבריו של הרצי הלוי: “הרצי אמר שללא לחץ צבאי, לא היו מחזירים את החטופים. זה קשה לשמוע תחקיר נוקב מהצבא כשאנחנו לא שומעים שום דבר מהדרג המדיני”.

עירית להב, תושבת הקיבוץ, הדגישה את האחריות שנטל הרמטכ”ל: “הלוי אמר סליחה מעומק הלב, הרגשנו שזה מעומק הלב ושהוא לוקח אחריות – וזה ראוי להערכה. אחרי הפשלה והטבח המטורף שהיה כאן, הוא לקח אחריות, מה שלא שמענו מהממשלה. הרגשנו שהם מראים לנו את כל מה שהם יודעים. לפחות היה מישהו שנעמד מולנו. היו שאלות קשות והאשמות קשות. עדיין 14 חטופים רק מניר עוז. למה הם לא פה עדיין?”. עירית להב הוסיפה: “הרצי אמר שהמטרה מספר אחת של הצבא היא להחזיר את החטופים, והמטרה השנייה היא למוטט את חמאס”.

הרצי הלוי הגיב לדבריהם של תושבי ניר עוז לאחר הצגת ממצאי התחקיר: "שמעתי את האמירה הכי קשה על ה7 באוקטובר, אני חוזר עליה הרבה פעמים, אני אומר אותה בכל שיחה עם מפקדים, כדי שכולם בצה״ל יזכרו. החייל הראשון הגיע לניר עוז אחרי שהמחבל האחרון עזב. זה אמירה נוראה ואיומה, ואנחנו אומרים אותה כדי שכל אחד בצה״ל יהיה צרוב עם התובנה הזאת".

מאיה ארגוב, מנהלת הקהילה של ניר עוז, מתארת את התחושות הקשות של התושבים לקראת הצגת הממצאים: “הקהילה רוצה להבין מה קרה ביום השביעי באוקטובר, למה לא הגיעו כוחות צה”ל במשך כל כך הרבה שעות שהקהילה הייתה תחת התקפת מחבלים אכזרית. התחושות, לצד הסקרנות, הן גם הרבה מאוד חשש ודאגה לקראת מה שהקהילה עתידה לשמוע. התחושות נשארו אותו דבר דבר והסקרנות של התושבים נשארה גם אחרי ששמענו על התחקירים של נחל עוז נתיב העשרה וכפר עזה".

גל גורן, דור שלישי לניר עוז, איבד את שני הוריו באותו יום ארור. אביו, אבנר, נרצח וגופתו אותרה בשטח ישראל לאחר 11 ימים. אמו, מיה, נחטפה לעזה, וגופתה הוחזרה רק ביולי האחרון. רגע לפני פרסום מסקנות התחקיר, הוא מביע תחושות קשות כלפי התנהלות המדינה מול הקורבנות והניצולים.

“בתור יתום לשניים איני יכול שלא לחכות ולצפות לתחקיר ניר עוז", אמר גורן והוסיף: "אמי נרצחה ונחטפה מבית התינוקות באזור השעה 10, אבי נחטף ונרצח בדרך לרצועה לקראת 11, יותר משלוש שעות לתוך האירוע. אילו הצבא היה מגיע בזמן, כנראה ששניהם היו כאן היום. לקיחת האחריות והשקיפות הן חובת המדינה ומערכת הביטחון כלפי הקהילות והאנשים שהופקרו באותה השבת, עשרות מהם עדיין מופקרים כל בוקר ברצועה”.

גורן מטיל ספק בכך שהתחקיר הצה”לי יספק תשובות מלאות: “גם התחקירים הצה”ליים המושקעים והנועזים ביותר מספקים תמונה חלקית בלבד. אנחנו יודעים שלא היו צבא ומדינה באותה השבת. אנחנו גם יודעים שבשביל 59 חטופות וחטופים, מתוכם 14 מניר עוז, עדיין אין מדינה למעלה מ-520 ימים ולילות”.

לדבריו, הדרך היחידה להגיע לחקר האמת היא באמצעות ועדת חקירה ממלכתית: “ועדת חקירה ממלכתית היא המענה האובייקטיבי היחיד שיוכל לספק את כל התשובות על כל מה שקדם לאותה השבת, על היום הארור עצמו ועל כל הימים שעברו מאז. רק השבת כל החטופים ולקיחת אחריות מלאה מתוך חקירת האמת על כל רבדיה – דרך ועדת חקירה ממלכתית – יאפשרו לנו שיקום כפרטים, משפחות, קהילות וכחברה הישראלית כולה”.

חברי קהילת ניר עוז (צילום: פלד ארבלי)
חברי קהילת ניר עוז (צילום: פלד ארבלי)

דניאל ליפשיץ, נכדו של עודד שנרצח בשבי וגופתו הוחזרה בעסקת החטופים, אמר: ״השאלה המרכזית היא למה לא הגיעו לניר עוז ? איפה הטעות התחילה ? אני באופן אישי רוצה לקבל תשובות אמיתיות ולא מריחות וסיפורים. אנינו רוצים באמת לקבל שמות של האחראים למחדל הנוראי הזה אני רוצה לראות לקיחת אחריות כוללת . חשוב לנו לסיים את התחקיר ולהמשיך את הלחץ על החזרת החטופים. פשוט רוצים להבין מה קרה שם , איך הגיוני שכיתת הכוננות נלחמה שעות נגד מאות מחבלים כשלפני הכינו אותם למקסימום לחימה של רבע שעה מול עשרות מחבלים, יש פה פער גדול שנצטרך לקבל תשובות רציניות״.