אירועי שבעה באוקטובר יצרו ביקוש גדול להרצאות של ניצולים", סיפר נבו שאוליאן, ניצול מסיבת הנובה. "הזמינו אותי הרבה פעמים להרצות, והבנתי שיש כוח גדול בצורה שבה אנחנו מעבירים את הסיפור, אבל סוכנויות שפרסמו את ההרצאות ניסו למכור את הסיפור בצורה שלא מעבירה את המסר המשמעותי. הן התמקדו בשכבה החיצונית, בטייטלים, ולא במסר".

כך יזם שאוליאן והקים את הפלטפורמה "גיבורי שבעה באוקטובר: עדויות מהלב". המסגרת, שמנוהלת על ידי ניצולים מאירועי שבעה באוקטובר, מציגה מידע, כולל סרטון, על כל מרצה, ומאפשרת הזמנה של הרצאות וסיורים מהניצולים עצמם, ישירות.

נבו שאוליאן (צילום: צילום פרטי)
נבו שאוליאן (צילום: צילום פרטי)

שאוליאן, 29, מכפר נטר, שעוסק כיום בתחום הטיפולי, השתתף בסדרה הדוקומנטרית "נובה – מסע להחלמה" ששודרה בערוץ דוק. לדבריו, ההרצאות במסגרת שהקים "נבנות מתוך התבוננות על המעטפת. כלומר, איך אפשר לגדול ולצמוח מתוך הסיפור, איך מתמודדים במצבי קיצון, איך משתקמים ועוד.

"המטרה של הפרויקט היא להחזיר את הכוח למרצים. אין לי בעיה לשתף את הסיפור שלי גם בצורה שבאה לעורר מתח, אבל חשוב לי להעביר אותו כך שאפשר לקבל ממנו מוסר השכל, ולא להפוך אותו לפרק בסדרת דרמה".

כוח עצום של שיתוף

הרעיון להקמת הפלטפורמה, שיתף שאוליאן, עלה בראשו לפני כחודש. "הגעתי לעשות סיור ברעים, ראיתי שיש סיורים כל היום, שיש מדריכים שמספרים את הסיפור, אבל זה לא נעשה ממקור ראשון. אצלנו הפלטפורמה מנוהלת על ידי השורדים, מציגה את הסיפורים שלהם, מדגישה את הייחוד של כל מרצה, ובהתאם לזה, עם איזה קהל מתאים לו לעבוד.

"אנחנו רק בהתחלה. כרגע יש באתר שבעה מרצים, ובימים הקרובים אמורים לעלות מרצים נוספים. המטרה היא להעניק במה הוגנת לסיפורים, לספק תמורה הוגנת למרצים וגם ליצור דרך הסיפורים האלה תהליך ריפוי אישי וקולקטיבי לדורות הבאים. חלק מההכנסות אנחנו תורמים לעמותת 'לב בטוח' שתומכת נפשית ומקצועית בנפגעי המסיבות בעוטף".

איך אתה מיידע את השורדים בנוגע לאפשרות להרצות?
"פרסמתי בקבוצות של שורדים את פתיחת הפלטפורמה הזאת. לאט-לאט אנשים פונים אליי. אני עושה תהליך היכרות, בודק איפה הבן אדם נמצא מבחינה נפשית, כי לא לכל אחד זה מתאים. גם מקצועית לא לכולם קל לעמוד מול קהל. אנחנו רוצים לצרף אנשים שידעו להעביר את המסר בצורה נכונה, כנה ולא פוליטית. התחלנו בניצולי הנובה, ואנחנו מגייסים עכשיו גם ניצולים מיישובי העוטף, לא רק מהפסטיבלים, כדי שיספרו את סיפוריהם. כרגע אנחנו משווקים את עצמנו בעיקר מפה לאוזן. כשייכנסו הכנסות, נפיץ זאת בצורה ממומנת".

חברו הטוב של שאוליאן, עידן שתיוי ז"ל, נרצח בשבעה באוקטובר וגופתו מוחזקת בידי חמאס. "מאז שבעה באוקטובר עברתי תהליך", תיאר שאוליאן. "הידיעה שעידן נרצח הייתה נקודת תפנית גדולה עבורי. זה היה הרגע שהכניס אותי לתהליך ריפוי עמוק, שבסופו של דבר גם נתן לי את הכלים לחיות בהרבה יותר חופש ושלווה. דרך העבודה עם הרגשות המורכבים האלה יכולתי גם להעניק לאנשים אחרים מרחב ריפוי".

בני משפחתו של עידן שתיוי (צילום: ניר קידר)
בני משפחתו של עידן שתיוי (צילום: ניר קידר)

ההרצאות הן חלק מאותו תהליך ריפוי. כל המרצים, אגב, זוכים לאותו תשלום עבור עבודתם, בהתאם לסוג הפעילות (הרצאה פרונטלית, הרצאה בזום, הרצאה וסיור) ולגודל הקהל: "הבנו שיש כאן כוח עצום של שיתוף, לא רק עבור עצמנו, אלא עבור החברה הישראלית והעולם כולו. הקמנו את הפרויקט כדי שהעדויות יגיעו ישירות מאיתנו, מהלב, ואנחנו מזמינים את כולם להקשיב לנו, ללמוד ולהיות חלק ממסע הזיכרון, הריפוי והתקווה שלנו".

ההתפרקות שאחרי

"עד אוקטובר 2024 עשיתי כמה הרצאות, ואז, כשנודע שחבר שלנו, עידן שתיוי ז"ל, נרצח, ירדתי מזה. הייתי צריכה לקחת מרחק. עכשיו אני שואפת לחזור לעולם הזה", אמרה ספיר כהן, 29, מהוד השרון, מורה ליוגה ודוקטורנטית במדעי המוח. "נבו ואני חברים טובים כבר הרבה שנים. הוא פנה אליי עם הרעיון של המיזם, ואני מאוד התרגשתי", היא סיפרה.

"בעיניי זה אחד הפרויקטים הנדרשים. עושה לי ממש טוב לדעת שיש פלטפורמה שבה אנשים שמחפשים הרצאה בתחום יכולים ליצור קשר ישיר איתי. קודם כול, ברמת החוויה שלי אני מרגישה שאני לא עוד כלי בתוך משחק. כשמישהו מנהל אותי, אין לי תחושת שליטה. לוקחים לי את האחריות מהידיים, ואני הופכת להיות איזה בורג בתוך המערכת. זה משהו שפחות עובד מבחינתי. פה אני מחליטה. אני גם מביאה את הקול שלי בתוך הפלטפורמה, מציגה את עצמי בצורה שבה אני רוצה שיראו אותי. התחושה היא שזה בידיים של השורדים. זה מרגיש הרבה יותר נכון ושלם".

ספיר כהן בהרצאה (צילום: צילום פרטי)
ספיר כהן בהרצאה (צילום: צילום פרטי)

מהו המסר שאת רוצה להעביר בהרצאות?
"אני רוצה לדבר לא רק כשורדת נובה, אלא גם כמורה ליוגה ודוקטורנטית למדעי המוח. כלומר, להביא את הקשר גוף-נפש בתוך החוויה של הטראומה. אני מדברת בעיקר על החוויה של ההתפרקות אחרי אירוע טראומטי. מתארת את התהליך שעברתי מאז ועד היום. כרגע אני מתמודדת עם מה שהיה ועם מה שקורה. בהרצאות גם חשוב לי לנרמל את המקום הזה, שבו הדברים מתפרקים. להביא את הקול שאומר שזה גם בסדר לא לתפקד תקופה".

"כרגע, מי שמקבל את רוב ההרצאות אלה שורדים שנמצאים בקשר עם כמה עמותות", טען עומר לשם, 24, מירושלים, שורד נובה נוסף, שאף הוא הצטרף למיזם גיבורי שבעה באוקטובר. "אנחנו רוצים שתהיה פלטפורמה פתוחה, שבה כל שורד שמרצה יוכל להירשם, והלקוח יוכל לבחור במי שמתאים לו. זו הוגנות, ובסוף גם הלקוח יודע מה הוא מקבל. כמו כן, יש שורדים שמדברים יותר למבוגרים, יש שמדברים לילדים. בפלטפורמה הזו אפשר להבין מי מתאים יותר למי".

עומר לשם בהרצאה (צילום: צילום פרטי)
עומר לשם בהרצאה (צילום: צילום פרטי)

לשם העביר בעבר כעשר הרצאות. "ההרצאות הן חלק מהריפוי שלי", הוא אמר. "בעיקר חשוב לי להעביר מסר לגבי פוסט-טראומה שקיימת בכלל באוכלוסייה שלנו. אני רואה פוסט-טראומה לא רק אצל שורדי נובה, אלא גם אצל חבר'ה שחזרו ממילואים. צריך להגביר את המודעות לכך בחברה שלנו". 

למעוניינים להרצות או להזמין הרצאה: oct7heroes.com