בעקבות הרחבת פעילות צה"ל ברצועת עזה ופתיחת מבצע "מרכבות גדעון", ממשלת בריטניה הודיעה היום (שלישי) כי יעצרו את הסכם הסחר החופשי עם ישראל - ואף זימנו את שגרירת ישראל, ציפי חוטובלי, לשיחת נזיפה.
במקביל, שבדיה הודיעה כי המדינה עתידה לבקש מהאיחוד האירופי להטיל סנקציות שונות על שרים ישראלים.
שר החוץ של בריטניה, דיוויד לאמי, אמר בהצהרה לתקשורת כי "המשך המלחמה ברצועת עזה פגוע במערכת היחסים בין ישראל לבריטניה", והוסיף כי "לא ניתן לקדם דיונים על הסכם סחר חופשי חדש ומשודרג (FTA) עם ממשלת נתניהו ש"נוקטת במדיניות בוטה בגדה המערבית ובעזה".
השר הבריטי היימיש פאלקונר אמר: "היום אציג בפני השגרירה חוטובלי את התנגדותה המוחלטת של ממשלת בריטניה להסלמה חסרת הפרופורציות של הפעולות הצבאיות בעזה ואדגיש שחסימת הסיוע ההומניטרי לעזה במשך 11 שבועות היתה אכזרית ובלתי ניתנת להגנה. אני אפציר בישראל לעצור את הרחבת ההתנחלויות ואת אלימות המתנחלים בגדה המערבית".
הוסיף כי "ישראל חייבת לעמוד בהתחייבויותיה תחת החוק ההומניטרי הבינלאומי, ועליה להבטיח אספקה שוטפת, מלאה, רציפה, בטוחה וללא שיבושים של סיוע הומניטרי לאוכלוסייה בעזה. הכמות המוגבלת של הסיוע שנכנס היא פשוט בלתי מספיקה. עלינו להגיע מיידית להפסקת אש ולשחרור של כל החטופים, ונתיב לעבר פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה להבטיח שלום ארוך טווח ובר קיימא ואת ביטחונם של הישראלים ושל הפלסטינים".
בתגובה, משרד החוץ של ישראל הוציא הודעת גינוי להצהרת בריטניה על הסכם הסחר והסנקציות שהטילו על מתנחלים: "גם לפני ההודעה מהיום - הנושא כלל לא קודם על ידי הממשלה הנוכחית בבריטניה. מעבר לכך, ההסכם הוא לתועלת הדדית של שתי המדינות. אם בשל אובססיה אנטי-ישראלית ושיקולים פוליטיים פנימיים מוכנה ממשלת בריטניה לפגוע בכלכלה הבריטית זאת החלטה שלה".
"הסנקציות נגד המתיישבים ביהודה ושומרון תמוהות, אינן מוצדקות ומצערות במיוחד כשהן ננקטות כשישראל אבלה על קורבן נוסף של הטרור הפלסטיני - צאלה גז ז״ל, שנרצחה בדרכה לחדר הלידה, והרופאים עדיין נאבקים על חיי תינוקה בבית החולים".
"המנדט הבריטי הסתיים לפני 77 שנים בדיוק. לחצים חיצוניים לא יסיטו את ישראל מדרכה במאבקה על קיומה וביטחונה נגד אויבים הפועלים להשמדתה".
כזכור, מוקדם יותר היום, בריטניה הודיעה כי תטיל סנקציות כלכליות על פעילת הימין הקיצוני, דניאלה וייס, מייסדת תנועת נחלה – העוסקת בהקמת מאחזים לא חוקיים בגדה המערבית. כזכור, נגד וייס עומדות סנקציות גם בקנדה, ועם חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, בוטלו סנקציות שהוטלו עליה בממשלו של ג'ו ביידן.
במשך חמישה עשורים הייתה וייס שותפה להקמת התנחלויות רבות, ובתוכן קדומים, שבות רחל וגבעת הראל, ולקחה חלק פעיל בהתנגדות לפינוי גוש קטיף ובמאבקים על חברון. היא ידועה בהתנגדותה לכל פשרה בנושא ארץ ישראל השלמה ובדעותיה הנחרצות נגד הערבים החיים בתחומה.
בעבר הייתה הדמות הנשית הבולטת במועצת יש"ע, ואולם על רקע התנגדותה להסכם הפשרה ב־99' שגובש בין אהוד ברק למועצת יש"ע בנושא המאחזים, הפכה וייס לאופוזיציה פנימית במועצה ומאוחר יותר פרשה ממנה.