נתוני הלמ"ס חושפים - בירת הצפון בצרות: "ערים אחרות כבר סוגרות עליה"

נתונים עדכניים של הלמ"ס לשנת 2025 ותחילת 2026 מציבים מראה לא פשוטה מול חיפה. העיר השלישית בגודלה בישראל, שאמורה להוביל את שוק הדיור בצפון ולהתחרות בערי המרכז מדורגת רק במקום ה-13 בהתחלות בנייה

בתיה גלעדי צילום: ללא
חיפה
חיפה | צילום: ניר בלזיצקי, דוברות עיריית חיפה
4
גלריה

בעוד חיפה נאבקת לשמור על מעמדה כעיר השלישית בגודלה בישראל, המציאות בשטח מצביעה על שחיקה. קצב בנייה נמוך לאורך זמן אינו רק נתון סטטיסטי אלא גורם ישיר לאובדן אוכלוסייה פוטנציאלית, האטה בצמיחה ופגיעה בכושר התחרות של העיר מול ערים מתפתחות כמו ראשון לציון ופתח תקווה שממשיכות להתרחב בקצב מהיר.

לשם השוואה, תל אביב מובילה בפער עצום עם יותר מ-7,000 התחלות בנייה פי שישה מהיקף הבנייה בחיפה. גם ירושלים מציגה מספרים גבוהים משמעותית. אך הנתון שמחדד את עומק הבעיה הוא העובדה שגם ערים קטנות בהרבה כמו קריית גת, אופקים ונתיבות מצליחות לעקוף את חיפה בקצב הבנייה מצב שנחשב חריג עבור עיר במעמדה.

התחדשות עירונית בקריית אליעזר בחיפה
התחדשות עירונית בקריית אליעזר בחיפה | צילום: משרד גיורא גור ושות' אדריכלים

הפערים הללו אינם מקריים. גורמים בענף הנדל"ן מצביעים על שילוב של מדיניות עירונית מסורבלת, תהליכי תכנון ארוכים וחוסר ודאות מתמשך שמרתיעים יזמים. לדבריהם, בעוד ערים אחרות מצליחות לייצר מסלולים מהירים יחסית לקידום פרויקטים, חיפה נתפסת כעיר שבה כל תהליך הופך למסע ארוך ורווי מכשולים.

"יזמים פשוט מעדיפים ללכת למקומות אחרים", אומר גורם בכיר בענף. "חיפה אמורה להיות מנוע צמיחה אזורי אבל בפועל היא מתנהלת כמו שוק תקוע. יש כאן יותר מדי עצירות, יותר מדי שינויים תוך כדי תהליך והרבה חוסר בהירות. זו לא סביבה שמעודדת השקעה".

לטענת גורמים נוספים, אחת הבעיות המרכזיות היא ריבוי חסמים בירוקרטיים בתוך המערכת העירונית עצמה. בקשות להיתרים מתעכבות, תוכניות נגררות לאורך זמן ולעיתים יש תחושה של חוסר אחידות במדיניות. התוצאה היא פגיעה ישירה בקצב הבנייה ובהיצע הדירות בעיר דווקא בתקופה שבה הביקוש לדיור נותר גבוה.

שוק תלפיות בחיפה
שוק תלפיות בחיפה | צילום: בתיה גלעדי

לצד זאת, יש מי שמזהירים כי ההשלכות של המצב הנוכחי חורגות הרבה מעבר לשוק הנדל"ן. קצב בנייה נמוך משמעותו היצע מוגבל של דירות, מה שעלול להוביל בעתיד לעליית מחירים ולפגיעה בזוגות צעירים ובמשפרי דיור שמבקשים להישאר בעיר. מעבר לכך, המשמעות היא גם פחות תושבים חדשים, פחות הכנסות לעירייה ופגיעה בהתפתחות הכלכלית הכוללת.

גורמים בענף מסכמים את התמונה בצורה חדה: "אם חיפה לא תשנה כיוון היא לא רק תישאר מאחור היא עלולה לאבד את מעמדה. ערים אחרות כבר סוגרות עליה והנתונים האלה הם תמרור אזהרה ברור".

יונה יהב
יונה יהב | צילום: אסלן אבגנה

סגנית ראש העיר, שרית גולן שטיינברג אמרה בתגובה: "שנת 2025 הינה תוצר של מיעוט היתרי בניה שאושרו בשנים הקודמות בשל מדיניות הנהלת העיר הקודמת ועל רקע ניהול המלחמה. בשנת 2025 הוצאנו היתרי בניה למעל 2700 יחידות דיור חדשות, מספר שיא ביחס לשנים קודמות. היתרים אלו יתורגמו לתחילת בניה בשנה הקרובה".

עוד הוסיפה: "במסגרת דיוני הועדה המקומית בשנה האחרונה נידונו עשרות תוכניות להתחדשות עירונית המציעות תוספת של 20,0000 יחידות דיור ועוד מאות אלפי מטרים של מסחר, תעסוקה, שטחים ציבוריים ושטחים ירוקים. תוספות יחידות דיור אלו ביחד עם שכונת נאות נבון הנבנית בימים אלו עם 7,000 יחידות דיור יביאו למשיכת אלפי משפחות צעירות ממרכז הארץ ולהחזרת רבים אחרים".

תגיות:
תל אביב
/
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
/
חיפה
/
שוק הדיור
/
יונה יהב
/
בנייה
/
דוח הלמ"ס
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף