אבטחה עד שמונה בערב: כך נשארים עשרות אלפי נוסעי רכבת חשופים מדי לילה

מגיש התוכנית "קפאין" ברדיו צפון 104.5FM, יואב מינץ, סיפר כי בשני ערבי חמישי שבהם הגיע לכניסה הצפונית של תחנת תל אביב השלום, מכונות השיקוף לא פעלו והנוסעים נבדקו ידנית

לוגו 104.5 צילום: רדיו צפון 104.5FM
עקבו אחרינו
רכבת השלום
רכבת השלום | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

"מדובר באפשרות נוחה לביצוע פיגוע טרור בכניסה הצפונית של תחנת הרכבת תל אביב השלום", טען מינץ בשידור. "הייתי שם וראיתי שמכונות השיקוף לגילוי אמצעי לחימה מושבתות משעות הערב המוקדמות". לדבריו, ביום חמישי, 23 ביולי, הגיע לתחנה בסביבות השעה 20:00 ומצא את מכונות השיקוף מכוסות ומושבתות. כששאל מאבטח במקום מדוע אינן פועלות, נענה: "גם אנחנו שואלים למה". מינץ הוסיף כי בניגוד לשעות היום, לא הבחין במקום במאבטח חמוש מחוץ לתחנה.

שבוע לאחר מכן, ביום חמישי, 30 ביולי, סמוך לשעה 21:00, חזר מינץ לאותה כניסה. לדבריו, גם הפעם המכונות לא פעלו, ובמקום נכח מאבטח אחד בלבד. כאשר שאל לפשר הדבר, השיב לו המאבטח, לטענתו: "המפעילה סיימה את המשמרת שלה".

"הבדיקה הידנית איטית ופחות אמינה"

לדברי מינץ, השבתת המכונות מחייבת את המאבטחים לערוך בדיקות ידניות, שלטענתו הן איטיות יותר ולעיתים שטחיות. עוד סיפר כי בשעות העומס נוצר מחוץ לתחנה תור של כעשרה נוסעים לפחות.

"אין צורך להפעיל הרבה דמיון כדי להבין את הסיכון", אמר. "מי שירצה לבצע פיגוע קשה בתחנת תל אביב השלום לא יצטרך להתאמץ הרבה". תחנת תל אביב השלום נחשבת לאחת מתחנות הרכבת העמוסות בישראל. לפי הנתונים שהציג מינץ, בשנת 2025 עברו בה כ־17.2 מיליון נוסעים — ממוצע של עשרות אלפי נוסעים ביום.

מינץ ציין כי מכונות השיקוף אינן אמצעי שירותי, אלא אמצעי אבטחה שנועד לאתר אמצעי לחימה וחומרי נפץ ולמנוע את הכנסתם לתחנה. לדבריו, הפעלתן נעשית בהתאם לנהלים ולהנחיות גורמי הביטחון, גם אם לעיתים היא גורמת לעיכובים ולתורים.

מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "כל נוסע הנכנס לתחנות הרכבת עובר בידוק ביטחוני העומד בהנחיות המשטרה וגורמי הביטחון המחייבות בנושא, באמצעים גלויים וסמויים. בהתאם להערכות מצב ולשיקולים נוספים, פועלות מכונות שיקוף בתחנות".

תגיות:
רכבת ישראל
/
תל אביב
/
רכבת השלום
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף