העבודה התבססה על סקר שנערך בסוף שנת 2024, שבו השתתפו 2,808 משיבים ובחרו ביותר מ-800 רחובות ברחבי הארץ. סירקין הגיע למקום ה-22 בדירוג ונבחר כאחד משלושה מקרי מבחן בקטגוריית "רחוב מסחרי שכונתי", לצד שינקין בתל אביב ועמק רפאים בירושלים.
מחברי המחקר מצאו כי כוחו של הרחוב טמון בעירוב השימושים שבו: מסחר שוק מסורתי לצד מסעדות ומקומות בילוי, עסקים קטנים, תרבות ומגורים. החזיתות המסחריות, הדוכנים, הגרפיטי ומקומות הישיבה הגולשים אל המדרכות יוצרים עניין להולכי הרגל ואווירה עירונית חיה.
לדבריה, השינוי אינו מסתכם בכניסתם של צעירים לאזור. "אצלנו בבניין מתגוררות גם משפחות עם ילדים, וזה ממש מרגש אותנו. מגיעות אוכלוסיות חדשות, אבל גם אוכלוסיות שכבר חיו באזור ומשפרות את תנאי הדיור שלהן. זה תמהיל נהדר".
ברמן אהרון מייחסת את השינוי לשילוב בין יוזמות פרטיות וציבוריות. לדבריה, קרן הדרים הגיעה לאזור בעקבות קהילות שחיפשו אפשרויות למגורים בשכירות ארוכת טווח, רכשה נכסים והשקיעה בהם, לצד פעילות בעלת אופי חברתי. "זה לא רק אנחנו, בכלל לא. המטרה הייתה לראות את כל האזור פורח. העירייה, התושבים והיזמים נתנו למקום רוח גבית גדולה. שיתוף הפעולה הוא המפתח".
להט פרון מספר כי בתחילת הדרך היה בין היחידים שהאמינו בפוטנציאל הקולינרי של האזור. "תמיד מחפשים את המשוגע הראשון. כשמצליח לו, נדבקים בשיגעון ומצטרפים. היום יש במתחם שוק תלפיות קרוב ל-40 בתי אוכל, והיד עוד נטויה".
לדבריו, ההצלחה אינה מוגבלת לסירקין בלבד. הפעילות שהחלה ברחוב הראשי של השוק התרחבה גם לרחוב לונץ, שבו פועלות מסעדות נוספות, והיא צפויה לזלוג בהמשך לעבר רחוב החלוץ. להט פרון מצביע גם על מיקומו המיוחד של השוק, בין העיר התחתית לכרמל, ועל המבנה ההיסטורי של שוק תלפיות כאחד ממקורות המשיכה של האזור.
דבריו מצביעים על המתח המרכזי שמלווה את ההתחדשות: מצד אחד, המסעדות ומקומות הבילוי החזירו לרחוב תנועה, השקעות ועניין ציבורי. מצד שני, הצלחתם אינה מבטיחה שגם דוכני הפירות, הירקות ושאר העסקים הוותיקים ייהנו מאותה פריחה. האתגר הוא למנוע מצב שבו השוק יהפוך למתחם בילוי בלבד ויאבד בהדרגה את תפקידו כשוק פעיל המשרת את תושבי האזור.
לצד ההצלחה, המחקר מצביע על חולשות ברורות במרחב הציבורי. רוחבו של סירקין נע בין 12.5 ל-13 מטרים, אך רק 31% מזכות הדרך מוקדשים למדרכות, לעומת 69% לתנועת כלי רכב וחניה. שיעור כיסוי חופות העצים עומד על 0.4% בלבד. הצל ברחוב מתקבל כיום בעיקר מהמבנים ומהחתך הצר שלו, ולא מעצים.
בעיריית חיפה מברכים על הבחירה ומבטיחים כי השינוי במרחב הציבורי כבר בדרך. "הבחירה משקפת את האיכויות הייחודיות של הרחוב ושל שוק תלפיות המתחדש, ואנחנו לא רק מתכננים את המשך השיפור, אלא גם מבצעים", נמסר מהעירייה.
לדברי העירייה, כבר השנה יחלו עבודות לחידוש הרחובות סירקין ולונץ בשיתוף משרד התיירות. במסגרתן יורחבו המדרכות, יינטעו עצים בוגרים עם מערכות השקיה ובתי גידול מותאמים, יוקמו פינות שהייה מוצלות, תותקן תאורה ויוטמנו מתקני אשפה. במקביל מקודם פרויקט המעברים המחברים בין סירקין לרחוב החלוץ, תוך מתן עדיפות להולכי הרגל ושיפור הקישוריות בין הרחובות.
להט פרון מעניק לעירייה קרדיט על פעילותה בשנים האחרונות, אך מזכיר כי ההתעוררות החלה בשטח. "כשאני פתחתי, העירייה לא הייתה שם. זה היה: תוכיח את עצמך. כשהעירייה זיהתה את הפוטנציאל ואת התיירות, היא הצטרפה. היום היא בהחלט שותפה".
האתגר הבא של סירקין יהיה להמשיך להתפתח מבלי לאבד את מה שהפך אותו למצליח: המפגש בין ישן לחדש, בין הבסטות למסעדות, בין שוק עממי למוקד קולינרי ובין התושבים הוותיקים לקהל שמגיע אליו מכל הארץ.
מעיריית חיפה נמסר: "עיריית חיפה מברכת על בחירתו של רחוב סירקין כאחד הרחובות הטובים בישראל. הבחירה משקפת את האיכויות הייחודיות של הרחוב ושל שוק תלפיות המתחדש - ואנחנו לא רק מתכננים את המשך השיפור, אלא גם מבצעים.
"עקרון ההליכתיות - יצירת מרחב הליכה בטוח, מואר ומוצל, לצד נקודות נעימות לשהייה - מלווה את העירייה בכל פרויקט שהיא מבצעת במרחב הציבורי. אחד הביטויים לכך הוא פרויקט המעברים המקשרים בין רחוב סירקין לרחוב החלוץ, המעניק תיעדוף ברור להולכי הרגל ומשפר את הקישוריות והנגישות בין הרחובות.
"כבר השנה תתחיל העירייה לחדש את הרחובות סירקין ולונץ, בשיתוף משרד התיירות, תוך מתן מענה למרקם העירוני הייחודי ולערוב השימושים באזור - מסחר, מסעדות, דוכנים ומגורים.
כחלק מהעבודות יורחבו המדרכות ויהיו נוחות יותר, יישתלו עצים בוגרים עם מערכות השקיה ובתי גידול מותאמים, יוקמו פינות שהייה מוצלות ותותקן תאורה מתאימה. בנוסף, יוטמנו מתקני אשפה, במטרה להנגיש את המרחב הציבורי ככל שניתן. עיריית חיפה ממשיכה להפוך את המרחב הציבורי לנעים, בטוח, נגיש וחי יותר - מרחב שנועד קודם כול לאנשים".