שר הבריאות: "יש לבדוק מי הדליף את המחקר"

במהלך דיון לגבי ממצאי הביניים במחקר לפיו יש קשר בין הקרבה לבתי הזיקוק והמפעלים לתחלואה, אמר השר ליצמן: "לא מטאטא שום דבר מתחת לשטיח"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
זיהום במפרץ חיפה
זיהום במפרץ חיפה | צילום: שי להב
2
גלריה

ראש צוות המחקר, פרופסור בוריס פורטנוב מאוניברסיטת חיפה, הסביר על הממצאים הראשונים של המחקר בתום שנה: "התחלנו את המחקר בחודש מרץ בשנת 2015 והוא אמור להימשך חמש שנים". הוא הוסיף כי איגוד ערים חיפה הזמין את המחקר שבו משתתפים 20 חוקרים. פרופסור פורטנוב התבקש למסור נתונים מדוייקים על המחקר והוא אמר: "עוד לא סיימנו את הדוח, אני מעדיף לא לתת מספרים כי הם עוד לא מדויקים, זה לא שאני רוצה להסתיר".

"לא מצאנו שבחיפה יש עודף תחלואה חוץ מבסרטן שהיה עודף קל. באזור מפרץ חיפה ראינו שישנם מספר מוקדי תחלואה עם ריכוז חולי סרטן גבוה מהממוצע. אנחנו לא יודעים אם מוקדים דומים נמצאים באזורים אחרים בארץ. אנחנו כן משווים אבל לא עושים אותו ניתוח פרטני שאנחנו עושים בחיפה בשאר הארץ", אמר ראש צוות המחקר. יו"ר הוועדה, ח"כ אמסלם שאל על ההבדלים בין חיפה לשאר הארץ ופרופסור פורטנוב הדגיש שצוות המחקר מתמקד בחיפה.

ח"כ רויטל סויד שאלה האם יש ערך מדעי למחקר כשהוא רק בתחילתו ופרופסור פורטנוב אמר כי "כמה שנמשיך יותר לחקור, ככה המחקר יהיה תקף יותר, במיוחד כשמדברים על מחלות כמו סרטן. המטרה שלנו היא לדעת האם בשנה הבאה נמצא מקומות אחרים עם תחלואה גבוהה, למרות שלדעתי זה לא יכול לקרות". פרופסור איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור: "רק בשנת 2013 הוכר שזיהום אוויר גורם לסרטן, בשנת 2007 לא יכולתי לבוא לציבור ולהגיד שהתחלואה קשורה לזיהום".

השר ליצמן אמר במהלך הדיון כי "לא כל אדם שמוציא מחקר מפרסמים אותו. המשרדים להגנת הסביבה והבריאות צריכים לבדוק אותו. המחקר הודלף, במקום לצאת בחודש מרץ הוא יצא בסוף חודש ינואר, צריך לבדוק מי הדליף". עוד הוא אמר: "כל אחד גלגל את האחריות, אני לא מפחד, יש לי חסינות. אני לא אסתיר שום מידע ולא אהסס לעשות שום דבר כדי לסגור אם צריך לסגור משהו".

"כל מה שהמחקר עשה זה חומר גלם שעוד לא נגמר. אני מכבד את המחקר אך צריך להמשיך לבדוק אותו. אני לא מטאטא שום דבר מתחת לשטיח, אני רוצה להגיד את כל האמת ולא מפחד להגיד את האמת. אנחנו נגיד את כל הנתונים האמיתיים ולא את חומרי הגלם", אמר השר ליצמן.

כזכור, לפני כשבוע פורסמו ממצאי הביניים של המחקר שחשף את הסכנות מזיהום האוויר במפרץ חיפה. לפי הנתונים, ייתכן וקיים קשר בין הקרבה לבתי הזיקוק והמפעלים בעיר, לתחלואה יוצאת הדופן. במחקר שנערך על ידי אוניברסיטת חיפה ובהובלת נציגים ממשרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה, הוצגו קרית חיים, קרית ביאליק ודרום מזרח קרית טבעון כמוקדים העיקריים לתחלואה. לפי החוקרים, הסבירות להימצאות סרטן הריאות ולימפומה באותם מוקדים, גבוהים עד פי חמישה מבשאר חלקי הארץ.

נתונים מטרידים נוספים שנחשפו הם שבאותם האזורים נולדו בשנים האחרונות פעוטות במשקל נמוך והיקפי ראש קטנים בכ-30% מביתר השכונות באזור חיפה. הפרסום התבסס על מחקר של אוניברסיטת חיפה שהוזמן על ידי משרדי הבריאות והגנת הסביבה ואמור להתפרסם רק בעוד חודשיים. הפרסום הרשמי של הדוח המלא אמור להיות מוצג בחודש מרץ השנה.

דיון החירום בחיפה. צילום מסך
דיון החירום בחיפה. צילום מסך | דיון החירום בחיפה. צילום מסך
תגיות:
זיהום אוויר
/
המחקר במפרץ חיפה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף