חדשות 13 פרסמו היום (ראשון) את הקלטות השיחות שערך הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי במהלך חמשת הימים שבהם התלבט האם להתוודות כי המסמך המזויף, שפורסם במסגרת "פרשת הרפז", נמצא ברשותו, וכן את השיחות שערך בנוגע לסוגיה הפרקליט הצבאי הראשי דאז אביחי מנדלבליט – שמעלות סימני שאלה בדבר המידע שהיה ברשותו. השיחות הוקלטו באמצעות מערכת מיוחדת שהותקנה בלשכת הרמטכ"ל.

ב-5 באוגוסט 2010 החל שר הביטחון דאז אהוד ברק בסבב ריאיונות לתפקיד הרמטכ"ל שיחליף את אשכנזי. בין השניים שררו יחסים רעים מאוד: ארבעה חודשים לפני כן נחשף אשכנזי, שכיהן אז כרמטכ"ל, למסמך ובו תוכנית זדונית לכאורה, שנרקמה בהנחייתו של ברק ונועדה להשפיל את אשכנזי בחודשי כהונתו האחרונים ולמנות תחתיו את יואב גלנט. לאחר שאשכנזי נחשף למסמך הוא היה נסער, וחשף אותו בפני האלופים בני גנץ וגדי אייזנקוט. עוזרו של הרמטכ"ל, ארז וינר, אף העביר לאייזנקוט העתק.

ב-6 באוגוסט 2010 נחשף המסמך באולפן שישי של חדשות 2, כאשר כבר במהלך השידור הסתבר שהמסמך מזויף. המדינה סערה - בעוד שאשכנזי חשב שהוא מחזיק בידו אקדח מעשן להוכחת ההתעמרות המכוונת כלפיו מצד ברק, גלנט ושותפיהם למזימה, התברר לו שהוא נפל בפח - והסיפור, במידת מה, התהפך: כעת, מקורבי גלנט אמרו בשיחות סגורות שאשכנזי הוא שעומד מאחורי המסמך המזויף .

שיחה שנערכה בין אשכנזי לוינר ב-8 באוגוסט 2010:
אשכנזי: "החולשה שלנו זה שיש לנו את הנייר. זו הבעיה שלנו".
וינר: "טוב, אבל אתה לא הוצאת אותו".
אשכנזי: "אני לא הוצאתי את הנייר".

בהמשך השיחה אמר וינר: "גם בני (גנץ) וגם זה שמעו עליו מכל מיני מקורות נוספים. אבי (בניהו, דו"צ לשעבר) בעצמו הרי שמע. בועז (הרפז) אמר לי שיש את הנייר הזה לפחות בעוד שלושה ארבעה מקומות, שזה לא רק אצלנו חונה".
אשכנזי: "תראה, אם תהיה חקירה, אני לא מתכוון לשקר. אנחנו נצטרך להגיד איך הגיע המכתב וממי".
וינר: "אם תהיה חקירה נגיד שהתלבטנו ולא עשינו עם זה כלום, כי חשבנו שזה לא נכון".

בשיחה שנערכה באותו היום אמר וינר לאשכנזי: "וינשטיין דיבר עם הפצ"ר והוא עושה עכשיו איזו התייעצות אצלו. הכיוון שלו זו חקירת משטרה והוא רוצה משהו קצר ותכליתי... הפצ"ר אמר לו שאנחנו נשתף פעולה עם מה שצריך. תהיה חקירה של המשטרה". אשכנזי השיב: "טוב, אנחנו נאמר את האמת, בסדר גמור. נאמר את האמת וזהו... תהיה חקירה אז נגיד את מה שצריך להגיד".

אחת השאלות המרכזיות שנותרו פתוחות בפרשה היא מתי ידע מנדלבליט שהמסמך נמצא אצל אשכנזי - וכמה זמן שיתף פעולה עם הסתרתו? וינשטיין והמשטרה סבורים כי כבר בצהריי ה-9 באוגוסט ידע מנדלבליט כי המסמך בידו של אשכנזי. מנדלבליט טען לעומת זאת כי ידע על כך רק בערב של אותו היום.

ביום שני 9 באוגוסט בצהריים נפגש מנדלבליט עם אשכנזי בלשכתו. המשטרה סבורה שבפגישה זאת סיפר לו אשכנזי שהמסמך בידו. מנדלבליט לא זכר בחקירתו את הפגישה. על פי הפרסום, לאחר שהפגישה הסתיימה שוחח מנדלבליט בטלפון עם עו"ד רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. השניים שוחחו על המסמך ועל השאלה איך משיגים אותו. המשטרה וגם וינשטיין סבורים כי מנדלבליט באותה השיחה הערים על נזרי - ולמעשה כבר ידע שהמסמך אצל אשכנזי.

מייד אחרי אותה שיחה, מנדלבליט התקשר לוינר. "דיברתי עם רז", סיפר מנדלבליט, "אמרתי לו ש... לא בדקתי ככה לעומק אבל אני חושב שהכי טוב שהם פשוט יעשו את זה בדרך המלך, שיילכו לעיתונאי, לא נראה לי להתחיל לחפור עכשיו איפה זה, וגם אני בסוף אהיה עוד עד בסיפור הזה. אמרתי לו 'עזוב, אני פשוט לא רוצה, תלכו בדרך המלך, תלכו לעיתונאי קבלו ממנו את המסמך, אין לו חיסיון על המסמך עצמו, יש לו חסיון על המקורות'".

לא רק שמנדלבליט לא יידע את נזרי באותה השיחה שהמסמך בידו, אלא ניסה לשכנע את היועץ דרכו שלא לבקש את המסמך מאנשי הצבא שנחשפו אליו. עוד אמר מנדלבליט בשיחה: "אני עובר עכשיו על העיתונות של הבוקר, וראיתי שבידיעות של הבוקר רמז למה שהוא דיבר איתי, רז, זאת אומרת שהם חוששים שהם יצטרכו ללכת להוציא צו מבית משפט וזה יקח להם הרבה זמן".

מנדלבליט, וינשטיין והמשטרה חלוקים בנוגע להמשך השיחה, שכן שבו מילת המפתח נשמעת לא טוב בהקלטה. לפי התרגום שהמשטרה מצאה לנכון, מנדלבליט אמר: "אבל עזוב אני לא רוצה, לא אמרתי לו שום דבר שהוא בלשכה שם... אז בסדר ירד מזה, יגיד להם, שיילכו ישיגו את זה לבד, לאן שיגיעו יגיעו". אם אכן זה מה שמנדלבליט אומר - מדובר בראיה מפלילה - "שהוא בלשכה שם" - כלומר המסמך בלשכה שם, ומנדלבליט הסתיר את המידע על המסמך מנזרי.

לעומת זאת, מנדלבליט שלח את ההקלטה למתמלל מקצועי, שתרגם את המילים הללו באופן לגמרי אחר. לפי גרסתו, אמר הפצ"ר: "אבל עזוב אני לא רוצה, לא אמרתי לו שום דבר שהוא איש קשה... אז בסדר ירד מזה, יגיד להם, שיילכו ישיגו את זה לבד, לאן שיגיעו יגיעו". בשיחות סגורות אמר מנדלבליט שהאיש הקשה אליו התכוון הוא גלנט. כלומר, מנדלבליט לא רצה ללכת לבקש את המסמך מגלנט – שחשד כי הוא המחזיק במסמך - משום שחשב שהוא "איש קשה".

מנדלבליט השיב לווינר: "אני יותר דואג מגבי עכשיו. תגיד להם שירדו מזה, שיילכו בדרך המלך".כלומר - לא יבקשו את המסמך מקציני הצבא, אלא מעיתונאים. גרסתו של מנדלבליט, היא שנודע לו על המסמך אך ורק בערב של ה-9 באוגוסט ולא בצהרי היום; כלומר אחרי השיחה עם ניזרי.

"נכון", הוא אומר, "התמהמתי לילה, אבל לא הטעיתי במכוון את נזרי". לדבריו, למחרת בבוקר - בעשרה באוגוסט - כבר הורה לרמטכ"ל להודיע לווינשטיין שהמסמך בידו. וינשטיין טען אחר כך כי מנדלבליט הודה בחקירתו כי היה מודע לכך שהמסמך בידי אשכנזי בעת השיחה עם נזרי. מנדלבליט טוען היום כי החוקרים הטעו אותו במכוון, וכי גרסתו הראשונית הייתה שהשיחה התנהלה בערב.

למחרת בבוקר, בהוראת מנדלבליט, אשכנזי התקשר לוינשטיין – והתוודה לראשונה בפניו כי הוא מחזיק במסמך. "יש לי משהו שאני רוצה לומר לך", אמר אשכנזי לווינשטיין. "ראיתי אתמול שהתחלתם את החקירה, שאתם מחפשים את המסמך. אז אני רוצה לשתף פעולה עם זה. לי יש את המסמך הזה כבר איזה חודשיים או שלושה, יותר". זאת, על אף שאשכנזי ידע לפחות כבר יממה שהמשטרה מחפשת את המסמך - בשונה ממה שאמר לווינשטיין. היועמ"ש השיב: "זה טוב, אוקיי. אני אבקש מהמשטרה לקחת את זה ממך".

אשכנזי: "עכשיו, תשמע יש לי שתי בקשות. קודם כל אני אשתף פעולה ואני חושב שחשוב שיידעו את הפרטים. דבר שני, אני מתכונן עכשיו לטירקל (הוועדה שחקרה את אירועי המרמרה), אני מחר מופיע, אז את המסמך הם יכולים לבוא ולקחת, אין לי שום בעיה. עכשיו, רק שאני רוצה, ובוודאי בטח ירצו לשמוע ממני דברים...".
וינשטיין: "הם ירצו לשמוע ממך דברים. הם לא ישמעו ממך מילה לפני שאתה מסיים את פרשת טירקל, את העדות שלך בטירקל".
אשכנזי: "הדבר השני, בגלל שאני, אתה יודע, אני לא רוצה רוצה שזה יפגע בחקירה ושזה ייצא ברגע לתקשורת. אני לא רוצה שזה ייצא לתקשורת, עכשיו, היום או מחר. עד שהם (החוקרים) לא מדברים איתי, אני לא רוצה שייצא שום דבר לתקשורת".

אנשי המפתח בפרשה, מנדלבליט ואשכנזי, לצד שאר המעורבים המוזכרים בה, למעט בועז הרפז, יצאו ממנה בסופו של דבר ללא כל כתם פלילי.

מלשכת חבר הכנסת גבי אשכנזי נמסר בתגובה: "מדובר בהקלטות ישנות מלפני קרוב לעשור, שכולן פורסמו מספר פעמים בעבר. מאות אלפי השיחות של אשכנזי נבדקו ונסרקו על ידי המשטרה, מבקר המדינה והיועץ המשפטי לממשלה שהחליט לסגור את תיק החקירה. כל החשדות הוזמו והופרכו. מאחלים לכל איש ציבור שהאזנה מסיבית לכל שיחותיו תסתיים באופן דומה".

מטעמו של מנדלבליט נמסר בתגובה: "חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה לשעבר עו"ד יהודה וינשטיין בעניין המשך כהונתו של ד"ר אביחי מנדלבליט בתפקיד מזכיר הממשלה, עמדה הן לפני ועדת האיתור למשרת היועץ המשפטי לממשלה והן בפני הרכב של חמשת שופטי בג"ץ, ונדחתה על ידם מכול וכול. לאחר שבחנו מסמך מפורט מטעמו של ד"ר מנדלבליט בעניין, ועדת האיתור ושופטי בג"ץ קבעו פה אחד שלא דבק כל רבב בהתנהלותו של ד"ר מנדלבליט, והתיק נסגר לפיכך מחוסר אשמה".