לאחר סוף שבוע רווי אירועי אלימות בחברה הערבית, בקצב הנוכחי שנת 2023 תסתיים עם שיא שלילי ונתונים שמשטרת ישראל לא תוכל להתגאות בהם, בלשון המעטה, בכל הקשור לקורבנות הרצח במגזר הערבי.
אם שנת 2021 נחשבה לשנה הקשה ביותר עבור משטרת ישראל בכל הקשור לקורבנות הרצח במגזר, עת הסתיימה השנה עם 126 נרצחים, ושנת 2022 הפיחה תקווה עם 104 קורבנות וירידה של כ-20 אחוזים, כעת, שלושה חודשים וחצי מאז תחילת שנת 2023, המשטרה צריכה להתמודד עם מכת מדינה ועם נתון מדאיג במיוחד המצביע על 47 קורבנות רצח במגזר הערבי מאז 1.1.2023 ועד היום.
אם הסטטיסטיקה חלילה תישאר, נסיים את השנה החמורה ביותר שתדע משטרת ישראל מאז הקמתה עם כמות נרצחים מקוממת במגזר הערבי ועלייה בשיעור של עשרות אחוזים מהשנתיים האחרונות.
רבים מדברים על תרבות היד הקלה על ההדק בחברה הערבית ועל תרבות הנקמה ויישוב הסכסוכים באמצעות שימוש בנשק חם, ומנגד ישנם בחברה הערבים שזועקים מכאב. "עד מתי יהיה קל כל כך להשיג ולהחזיק כלי נשק בבתים? עד מתי נצטרך לפחד כל רגע שאנחנו יוצאים מהבית כאילו אנחנו חיים בתוך שדה מלחמה? רצח גורר רצח כנקמה וקורבן גורר קורבן, היום השליטה על כולם בידיהם של צעירים חמי מזג שלא עושים חשבון להורים שלהם ובוודאי שלא למנהיגים. הם מחפשים כוח, ודרך הסלמת המצב ותגובה מהירה שלהם, עוד לפני שהמשטרה תצליח לעשות סדר, הם מוסיפים לעצמם כח ומעמד", אומר תושב לוד אחרי הרצח של אבו גאנם.
"גם בתום תפיסות אמל״ח והגשת כ״א אנחנו בעלייה משמעותית וזו שוב תוצאה של עבודת משטרה יסודית מקצועית ורצופה מול מחוללי הפשיעה. להזכירך הוקם אגף סיף. חילטנו מאות כלי רכב בשת״פ עם רשות המיסים ואנחנו במאמץ משמעותי מאד בטיפול בתופעת גביית דמי החסות לצד הובלת שינויי חקיקה שונים שיביאו לעונשים כבדים יותר והרתעה. כל מחוזות המשטרה לצד משמר הגבול, להב 433, אגף התנועה אג"מ, מתפ״א, אח״מ, חטיבות המודיעין והתביעות ואגף סיף ומת״מ עסוקים במאמץ בטיפול בתופעת האלימות והפשיעה ברחוב הערבי. משטרת ישראל חוקרת במקצועיות רבה כל אירוע רצח ומשקיעה מאמץ רב בפענוח כל תיק רצח", ציין.
כמו כן, סיכמו השר והמפכ"ל כי המשטרה תתגבר באופן מיידי את כמות השוטרים ברהט. המפכ"ל הנחה כבר אמש לקיים דיון סטטוס בנושא תיקי הרצח ובפרט תיקי הרצח ברחוב הערבי. השר בן גביר: "אירועי הרצח במגזר כואבים ומחייבים טיפול שורשי בפשע במגזר. היעדר המשילות היא הגדרת הבעיה, ולכן חייבים בהקדם משמר לאומי חזק, שיחד עם תוספת אלפי השוטרים והמשכורות שסיכמנו בתקציב, יעניק כוח משמעותי לטיפול בבעיה".