ארגון "ישראל חופשית" עתר הבוקר (ראשון) לבג"ץ בדרישה לעצור את הטבות שונות הניתנות לחרדים המשתמטים משירות צבאי, ובפרט לבטל את ההנחה בתשלומי הביטוח הלאומי לאברכים החייבים בגיוס.
ההטבה המדוברת מצטברת לאלפי שקלים לאורך השנים. כיום, אדם מובטל משלם לביטוח הלאומי פי שלושה יותר מאברך בגיל גיוס. לפי נתוני משרד האוצר, ההנחה המוענקת לבני ישיבות ולמוסדות תורניים בגביית דמי הביטוח הלאומי מסתכמת ב-60 מיליון שקלים בשנה, סכום שהיה יכול להתווסף לקופה הציבורית.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין חגי קלעי ועדיה שיינוולד, נטען כי ההסדר הקיים מפר שני עקרונות יסוד: הראשון הוא עקרון השוויון, שכן בני הישיבות זוכים להטבה ייחודית ללא תנאים ולזמן בלתי מוגבל, בעוד אנשים במצב כלכלי זהה אינם זכאים להנחה, ונשים מודרות מההסדר לחלוטין. השני הוא הפרת פסיקות בג"ץ, האוסרות הענקת הטבות כלכליות לעידוד לימוד תורה במקרה שבו הלומדים מפרים את החוק ואינם מתייצבים לשירות הביטחון.
הארגון מבקש מבית המשפט להוציא צו שיאסור על המוסד לביטוח לאומי להמשיך להעניק את ההנחה למי שאינו ממלא את חובתו להתגייס, ולהתחיל בגביית תשלומים רטרואקטיבית החל מיולי 2023 – מועד פקיעת הפטור. בנוסף, הגיש הארגון בקשה לצו ביניים להפסיק את הסבסוד באופן מיידי.
מנכ"ל "ישראל חופשית", אורי קידר, אמר: "כפי שנוכחנו בתק האחרונה ישנה מערכת הטבות ענפה שמטרתה לתחזק את מעמד בני הישיבות. מי שחייב בגיוס ומתחמק ממנו לא יכול לקבל פריבילגיות מרחיקות לכת על חשבון הציבור הישראלי".