סערה נוספת סביב שב"כ: הנאשם בריגול עבור איראן מבקש לפסול את הודאותיו | פרסום ראשון

אלימלך שטרן, הנאשם בהיותו קשר עם סוכנים איראניים, מבקש מבית המשפט לפסול את הודאותיו בחקירת השב"כ שעבר והודאותיו במשטרה, שלדבריו נועדו להלבין את ההודאות בשב"כ

אברהם בלוך צילום: לירון מולדובן
רונן בר
רונן בר | צילום: אבשלום ששוני

אלימלך שטרן, חסיד ויזניץ' מבית שמש, הנאשם בהיותו קשר עם סוכנים איראניים, מבקש מבית המשפט לפסול את הודאותיו בחקירת השב"כ שעבר והודאותיו במשטרה, שלדבריו נועדו להלבין את ההודאות בשב"כ "לנוכח קיומם של אבות הפסול אשר שללו הימנו מתן גרסה חופשית ומרצון, ובכלל זה אלימות ואיום באלימות, תיחקור בלתי הוגן, יצירת לחצים נפשיים בלתי הוגנים ושימוש בתחבולה בלתי הוגנת".

בין הטענות שעולות בבקשה, עולות טענות בנוגע להליך המעצר של שטרן וכן להליכי החקירה אשר כללו בין היתר אמירה של איש שב"כ פואד כי החוקרים אינם מתעסקים בעבירות פליליות ומטרתם היא ביטחון אזרחי המדינה. בנוסף, איש שב"כ בשם עוזי אמר לשטרן כי אינו עצור, דבר אשר על פי בקשה נועד "להכהות את חושיו" של שטרן ו"לגרום לו 'לזמר' ללא חשש מהפללה עצמית".

בבקשה נטען כי " לאור הסברים אלה, סבר הנאשם אותה עת כי נקלע לסיטואציה שבה יש בידו למסור מידע שיביא לתועלת עבור ביטחון המדינה, אך לחלוטין לא חשב לרגע כי דברים שיאמר עלולים להפלילו. תמימותו ואופיו והיעדר מעורבותו בעניינים פליליים נוצלו בידי השב"כ למסור גרסה שתוביל להפללתו, תוך מצגי שווא".

בנוסף נטען כי תנאי המעצר שעבר שטרן בחקירותיו היו קשים. את צרכיו היה עליו לעשות לתוך בור, מקלחת ארכה חצי דקה בלבד, המזרן היה מפלסטיק והחדר "דמה לדיר חזירים, פשוטו כמשמעו". בלילה, האור היה דולק – מה שהפריע לשטרן להירדם – ובכל פעם שהוא נרדם הסוהרים העירו אותו כביכול בכדי לוודא שהוא בסדר.

באשר לשלילת זכותו של שטרן להיוועץ עם עורך דין במשך שמונה ימים, נטען כי היא נשללה שלא לצורך. "מניעת המפגש נועדה בראש ובראשונה לשבור את רוחו של הנאשם ולהפוך אותו לחסר אונים ובכך לאפשר לחוקרים להוציא ממנו מידע מבלי שיבין באמת את זכויותיו ומבלי שינצל את זכות השתיקה שהיא הבסיס לכל הליך הוגן", נטען.

עוד נטען: "מטרת העל במניעת המפגש - ללא צורך, הייתה להוציא מהנאשם מידע הנוגע למודעותו ואשר היה חסר להידוק החבל על צווארו של הנאשם. גרסתו על כך שסבר כי המדובר בארגונים אנרכיסטיים לא הלמו את מאוויים של החוקרים להרשיעו בכל מחיר ואלה דאגו לעשות הכל למנוע את זכות המפגש, עד שיעלה בידם לדלות מילה - שניים שתגבש אצלם את עניין המודעות".

בסיום, הותקפו פרקטיקות החקירה של השב"כ: "כל מכלול הנסיבות שהובאו לעיל מראות באופן ברור וחד - משמעי כי זכויותיו הבסיסיות והאלמנטריות של הנאשם נרמסו ברגל גסה, מתוך מטרה אחת ברורה ועקבית, והיא, לייצר תשתית ראייתית מספקת להגשת כתב אישום כנגד הנאשם, גם במחיר של הפרת כל נורמה מוסרית וערכית לשם כך".

תגיות:
איראן
/
שב"כ
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף