"עיר אוהלים זו מיועדת לאכלס בין חצי מיליון למיליון מתושבי הרצועה, ועלותה הראשונית מוערכת בכ-10-15 מיליארד ש"ח שיועברו מתקציב המדינה, בין השאר להקמת תשתיות מים, חשמל וביוב", כתבה רייטן. "כמו כן, פורסם ששר הביטחון ישראל כ"ץ, בתדרוך כתבים, אמר במפורש שיאסר מהעזתים שירוכזו בעיר ההומניטרית, לצאת אלא רק מגבול הרצועה וכי בהמשך תרוכז בה אוכלוסיית עזה כולה".
לדברי רייטן, "התוכנית להקמת עיר אוהלים זו מעוררת שאלות קשות מאד והשלכותיה על הבטחון, הכלכלה, ומעמדה הבינלאומי של ישראל בעולם לרבות הסיכון בהעמדת חיילי צה"ל לדין הן חסרות תקדים ומסוכנות".
"אני סבורה כי ועדת החוץ והביטחון נדרשת לקיים בהקדם דיון מעמיק ויסודי בנושא, באופן פומבי לקהל הרחב על מנת לערוך דיון ציבורי נרחב ופתוח. בדיון ראוי כי תוצג לחברי הוועדה מכלול התוכנית, עלויותיה הצפויות והמשמעויות המשפטיות שלה", כתבה רייטן.
עוד נכתב: "אבקש כי בדיון יוצג אופן קבלת ההחלטה, ובתוך כך יפורט מספר הדיונים שהתקיימו בנושא, מי היו הגורמים שקיבלו את ההחלטה, מה הייתה עמדתם של גורמי המקצוע, אילו שיקולים נשקלו טרם התקבלה ההחלטה, האם נשמעו ההתנגדויות לתוכנית וכדומה".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "הוויכוח סביב הקמת העיר ההומניטרית הוא בעיקר ספין שתכליתו הסתרת העסקה שמתבשלת. העיר ההומניטרית הזו בוודאי לא תקום במסגרת עסקת הכניעה הנרקמת עם חמאס, בה צה״ל יסוג משטחי טרור שנכבשו בדם לוחמינו, ישוחררו מאות מחבלים רוצחים, והחמאס יקבל חמצן וזמן נוסף לשקם את יכולותיו. ספינים אינם תחליף לניצחון מוחלט".
כזכור, במהלך דיון הקבינט המצומצם שהתקיים אמש במשרד ראש הממשלה בירושלים, הציגו בכירי מערכת הביטחון תכנית מעודכנת להקמת "העיר ההומניטרית" המתוכננת בדרום רצועת עזה. בניגוד לדיווחים מוקדמים על לוחות זמנים קצרים יחסית, בדיון אמש נטען כי משך ההקמה יעמוד על שנה ואף מעבר לכך – ולא כחמישה או שישה חודשים כפי שנמסר בעבר. העלות הצפויה: עשרות מיליארדי שקלים.
הפערים בין התכנית שהציג הדרג המקצועי לבין הדרישות של הדרג המדיני עוררו דיון סוער. ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע תסכול לנוכח העיכוב החזוי ואמר: "זה פשוט לא ריאלי. ביקשתי פתרון שיתאפשר ליישום בתוך טווח זמן סביר". לדברי גורם צבאי שנכח בדיון, רק פינוי עשירית מהאוכלוסייה המיועדת למעבר ידרוש חודשים רבים.