ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי וראש אמ"ן לשעבר, עמוס ידלין, התייחס בראיון ל-103FM למצב בדרום עם בלוני התבערה והסגר הימי על הרצועה, למצב בצפון לאור המתקפה האחרונה המיוחסת לישראל ולמעמדנו במאבק בין ארה"ב ורוסיה על רקע המפגש המשולש בין היועצים לביטחון לאומי של שלושת המדינות שיתקיים בארץ.



"אנחנו מדברים על דייג ובלוני תבערה, אלו סוגיות טקטיות", התייחס ידלין למצב הממשיך להסלים בדרום שהוביל להטלת סגר ימי על הרצועה, "למדינת ישראל אין מדיניות אסטרטגית מול רצועת עזה בעוד שלרצועת עזה יש מדיניות אסטרטגית מול ישראל. חמאס זיהה דברים מאוד ברורים שאנחנו שידרנו לו: שמשטרו לא בסכנה וישראל לא מעוניינת שהוא ייפול, ושאנחנו לא מעוניינים לצאת למהלך של מלחמה כוללת. ברגע שהוא זיהה זאת הוא הבין את מרחב הפעולה שלו".





"ראש אמ"ן צדק כשאמר שיש הרתעה כלפי חמאס ממלחמה כוללת. גם חמאס לא מעוניין במלחמה כוללת, הוא מבין את יחסי הכוחות וזוכר מה קרה בעזה ב-2014. מנגד הם זיהו איזשהו מרחב של בלוני תבערה, הפגנות והתגרויות שלא יביאו עליהם את המכה הישראלית והם דורשים הבנות והסדרה בתנאים שלהם. ברגע שיש סבב לחימה, המצרים והאו"ם מסדרים הפסקת אש וטוענים שיהיו הבנות. ברגע שמתחילים ליישם אותן מבינים שיש אי הסכמות ומתחיל סבב חדש".



"אנחנו צריכים להחליט לאיזה מדיניות אנחנו בוחרים ללכת", המשיך ידלין והסביר כיצד ניתן לצאת מהסיטואציה הזאת, "אנחנו יכולים להחליט שאנחנו מתנתקים לחלוטין מעזה והיא מדינת אויב של ישראל. יש לזה מחיר - התעצמות הרצועה. אני מתנגד למהלך הזה, אך יש עמו היגיון כי מוסרת מאיתנו האחריות על הרצועה. כיום אנחנו משלמים לחמאס כסף, מספקים לרצועה חשמל ופתיחת מעברים והם בתמורה לא מוכנים לתת דבר".



"האופציה השנייה היא להסיר את מגבלת הפלת חמאס מתחום אחריותנו ולצאת מנקודת הנחה שחמאס ייפול יום אחד. האופציה השלישית היא להחזיר את הרשות הפלסטינית לעזה. במידה מסוימת הרשות הפלסטינית היא חלק מהמשבר. הכספים שהיא לא מביאה לרצועה גורמים ללחץ בחמאס. ממשלת ישראל בחרה במדיניות לא מוצהרת בה יש שתי רשויות פלסטיניות חלשות. את האחת אנחנו מדכאים מדינית ואת השנייה אנחנו תוקפים צבאית".



עמוס ידלין. קרדיט:גיא וסרמן



"העובדה שלא היינו מוכנים לצאת לעימות בשנה הקרובה הגבירה את התיאבון של חמאס", מסביר ידלין על הסיכוי למבצע צבאי, "יש לי הרגשה שלא ניתן להגיע להסדרה ללא סבב משמעותי נוסף בו חמאס ייפגע קשות. אחד הדברים שאנחנו לא יודעים הוא מהם הפרמטרים להסדרה. אין דיון ציבורי אמיתי האם ההסדרה סבירה לישראל או שעדיף לצאת לסבב נוסף".



ידלין התייחס גם למציאות בגבול הצפון זאת לאור התקיפה שיוחסה לישראל, וראש הממשלה רמז למעורבות בנאום שנשא. "הציונים לממשלת ישראל הם גבוהים יותר בחזית הצפונית", אמר, "בשנה האחרונה צה"ל הצליח לעצור את ההתבססות האיראנית, אך לא לגמרי, זה בזכות פעולה מאוד מדודה על בסיס מודיעין מצוין של חיל האוויר וכוחות נוספים של צה"ל. מה שקרה זו דוגמה מצוינת למסובכות המצב בסוריה. כוחות חיזבאללה מחופשים במדים של הצבא הסורי עקפו את ההבטחה הרוסית שלא יהיו כוחות איראנים וחיזבאללה 80 קילומטר מרמת הגולן. צה"ל הגיב על זה והבהיר שיש לישראל מודיעין מספיק טוב כדי לדעת שהם מרמים אותנו ואת הרוסים. מדובר על מערכה בין מלחמות. אמנם ניצחנו את השנה האחרונה אך זה כמו הגמר של ה-N.B.A – ניצחנו רק את המשחק הראשון. האיראנים לא ויתרו".



"יש מערכת משולשת של איראן, חיזבאללה ומשטרו של אסד. היעד הראשי של השלושה היה ונשאר לנצח את האופוזיציה הסורית ולבסס מחדש את משטרו של אסד. האיראנים הרגישו שהיעד הזה כבר הושג ואפשר לנצל את הניצחון בסוריה כדי לבנות מהלך משמעותי לפגיעה בישראל. נסראללה מאוד זהיר כי הוא זוכר היטב את מלחמת לבנון השנייה ב-2006".



חסן נסראללה. קרדיט: צילום מסך



"הרתעה היא החשבון שעושה היריב בראשו כשיש לו את היכולת לירות בנו אך הוא בוחר שלא לעשות זאת. ההרתעה לא הופכת את נסראללה לציוני ולא מפסיקה את הכוונה שלו להיות מוכן לעימות עתידי. הרתעה אינה מושג אבסולוטי אלא דו צדדי. גם ישראל מורתעת מחיזבאללה אך זה לא מונע ממנה לקנות את ה-F-35 או לבנות קו הגנה בגליל. הרתעה היא מושג שמודדים אותו בדרך כלל לאחור. אחרי מלחמת לבנון השנייה טענו שההרתעה הישראלית בצפון נעלמה. כשאנחנו מסתכלים אחורה אנחנו מבחינים שההרתעה של ישראל בצפון היא חזקה מאוד. ילדים שחוגגים השנה בר מצווה לא ראו בחייהם את המקלט. חיזבאללה מאוד זהיר וההרתעה חזקה אך הרתעה היא בסך הכל חשבון".



"אני מאלו שחושבים שעדיף לדבר כמה שפחות ולעשות כמה שיותר. נסראללה אלוף במלחמת התודעה. הוא מכיר היטב את החברה הישראלית. הוא קורא כל בוקר את 'ישראל היום' ו'ידיעות אחרונות' ומנסה לפגוע בחסינות ולנגוע בעצבים החשופים של ישראל. לפעמים צריך להזכיר לו שהוא יושב בבונקר כבר 14 שנה ושהוא פגיע על מנת לחזק את ההרתעה. אני מקווה מאוד שההתבטאויות של ראש אמ"ן ואלוף פיקוד הצפון היו כאלה שנשקלו מתוך חשיבה ולא מתוך התרברבות. כשראש אמ"ן מדבר מקשיבים לך גם בחדרה, גם ראש הממשלה הישראלי, גם נסראללה וגם פרשן בוושינגטון".



ידלין התייחס למפגש המשולש של היועצים לביטחון לאומי של ארה"ב, רוסיה וישראל שיתקיים בארץ. "זה אכן מפגש ללא תקדים. נבנה כאן מעמד מאוד מעניין של מדינת ישראל. בזמן שרוב העולם המערבי מחרים את רוסיה, ישראל היא הערוץ של הרוסים לדבר עם האמריקאים. במפגש ידונו על שתי עסקאות. העסקה הסורית, בה הסורים ינסו להשיג מהאמריקאים ומהישראלים הכרה בכך שאסד ימשיך להיות השליט במדינה. העסקה שנייה היא העסקה הגלובאלית. רוסיה מאוד מודאגת מהסנקציות של ארה"ב על אירופה. אני אהיה מופתע אם העסקאות הללו יושגו אך המפגש הזה חשוב בעצם קיומו".