שר הביטחון בני גנץ נאם היום (שלישי) במסגרת ועידת "Annual Economist Government Roundtable", וחשף תמונות לוויין חריגות מהחודשים האחרונים של ארבע ספינות צבאיות איראניות בים האדום המעידות על התבססות איראן: "נוכחות חריגה ורציפה שלא ראינו לפחות בעשור האחרון".

עוד אמר שר הביטחון: ״הניסוי שערכה איראן לאחרונה במשגר לווינים שהטכנולוגיה שלו יכולה לסייע לפתח טיל ביניבשתי לטווחים של אלפי קילומטרים - יכולה להביא לאיום גם על מרכז אירופה״.

ארבע ספינות צבאיות איראניות בים האדום (צילום: צילום מסך)
ארבע ספינות צבאיות איראניות בים האדום (צילום: צילום מסך)

גנץ הדגיש ש"איראן היא הדוגמה המובהקת לאיום אזורי ועולמי נרחב: לאחרונה היא ביצעה ניסוי במחוז סמנאן במשגר לווינים, שהטכנולוגייה שלו תוכל לשמש לפיתוח טיל ביניבשתי ארוך טווח. טיל כזה, יוכל להוות איום על מרחבים במרכז אירופה. גם כטב"מים מתקדמים פעילים ומערכות טילים נוספות שאיראן מפתחת, יכולים להגיע, כבר כעת, בהינתן החלטה, לטווחים של אלפי קילומטרים כולל לאזור שבו אנו נמצאים (יוון)".

ניסוי במחוז סמנאן במשגר לווינים (צילום: צילום מסך)
ניסוי במחוז סמנאן במשגר לווינים (צילום: צילום מסך)

בתוך כך, הוסיף שר הביטחון ש״איראן מרחיבה את פעולותיה התוקפניות באזור בכלל, ובמרחב הימי בפרט והיא מתבססת צבאית בים האדום, עם ספינות צבאיות שמפטרלות באופן חריג. בתמונות הלוויין שאני מציג פה ניתן לראות ארבע ספינות צבאיות איראניות בים האדום. הנוכחות של הכוחות הצבאיים של איראן בים האדום בחודשים האחרונים היא המשמעותית ביותר מזה עשור. זהו איום ישיר על המסחר, האנרגיה והכלכלה העולמית".

בנוגע לחיזבאללה אמר: "לפני כמה ימים כוחות צה"ל יירטו שלוש כטב"מים ששוגרו לאזור אסדת "כריש", הנמצאת במים הטריטוריאליים של ישראל במטרה לשבש את המשא ומתן המתקיים על הגבול הימי בין ישראל ללבנון. הפעולה הזו היא קודם כל נגד אזרחי לבנון, שנאנקים תחת קשיים כלכליים. כל זאת בשירות משטר האייתוללות האיראני והאינטרסים שלו באזור".

בני גנץ (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
בני גנץ (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

באותו נושא, הוסיף גנץ: "לפעולות חזבאללה, שאין בהן תוחלת מבצעית, יש פוטנציאל להביא למיסקלקולציה ולערעור היציבות. הניסיון של חיזבאללה, מראה שהם לא רואים נכון את המציאות באזור. ישראל מפקחת על כל הנעשה בסביבתה, ותגיב בעוצמה מול מי שינסה לפגוע באזרחיה ובתשתיותיה. לצד זאת, אנו נכונים לעבוד ביחד עם שותפים ולבנות יציבות ושגשוג באזור".

בהקשר של אירופה, טען שר הביטחון כי "מהמלחמה באוקראינה אנו למדים כמדינה עד כמה חשובה היכולת להגן על עצמנו, להשקיע בבניין הכוח, ולצד זאת עד כמה משמעותי שיתוף פעולה ביטחוני עבור יציבות אזורית ובינלאומית. זה נכון לאזור שבו אנו נמצאים במזרח הים התיכון, וזה נכון בצורך לשיתופי פעולה ביטחוניים במזרח התיכון".