באמצעות חברות קש ובנקים גדולים: כך מעורבת דרום אפריקה במימון החמאס

מחקר שנערך על ידי ג'רוזלם פוסט ומספר מקורות חשף רשת ארגונים דרום אפריקאיים וחברות קש המעורבות עמוקות במימון פעילויות חמאס

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
תיעוד בו רוכזו עיקרי הדברים מתוך חקירתם בשב"כ של מחבלי חמאס | צילום: דובר צה"ל

מחקר שנערך על ידי ג'רוזלם פוסט ומספר מקורות חשף מה שנראה כרשת של כמה ארגונים דרום אפריקאיים וחברות קש המעורבות עמוקות במימון פעילויות חמאס באמצעות קרן אלקודס, קבוצה בינלאומית שאושרה על ידי ארה"ב והוצאה מחוץ לחוק בישראל, באמצעות חשבונות הרשומים בבנקים מקומיים ומרכזיים בדרום אפריקה: Standard Bank, Nedbank ו- Absa.

מוסא אבו מרזוק (משמאל)
מוסא אבו מרזוק (משמאל) | צילום: רויטרס

חרף הסנקציות של ארה"ב וישראל, הקרן ממשיכה בפעילותה ברחבי העולם וכוללת כשלושה עשר סניפים במדינות שונות, לעיתים בשמות שונים. בדרום אפריקה, קיים גם ארגון רשום בשם "Al-Quds Foundation SA" אשר מודה בגלוי באתר החדש שלהם שהם "סניף של קרן אל-קודס עם מטה בלבנון".

בנק Absa
בנק Absa | צילום: REUTERS/Mike Hutchings

עם זאת, נראה כי הסניף הדרום אפריקאי של קרן אלקודס עמד בפני מעין מחסום בכל הנוגע להעברת כספים לחמאס. בהגיעו לאיש קשר בקרן, העיר הדובר כי יש "כמה בעיות" בחשבון הבנק של קרן אלקודס הרשום בבנק אבסה, ולכן כדי לקבל כספים מחו"ל הם השתמשו בחשבון השייך לקבוצה אחרת, בשם " קרן ביתול מקדיס" במקום.

כריכה ארגונית זו מקבלת חיזוק נוסף על ידי כרזה מאוקטובר 2023 המציגה פרטי בנק לתרומה ל-Al-Quds Foundation SA, המשתמשת בחשבון בנק סטנדרטי בשם בייטול מקדיס, ולפי מקורות מעבדת העברות גם בדולר ארה"ב. כמו ראנדים דרום אפריקאים: קרן ביתול מקדיס טוענת שהיא עמותה רשומה. עם זאת, אף ארגון בשם או במספר זה לא נמצא ברשומות הרשמיות, ושמה לא מופיע כמעט בשום מקום בחיפוש מקוון, מלבד דף פייסבוק כמעט ריק. בנוסף, לא ניתן למצוא מידע לגבי המייסדים, העובדים או חברי ההנהלה.

בנוסף לחשבון Standard Bank המופיע לעיל, ביתול מקדיס מחזיק גם בחשבון בנק בנדבנק שבו הם משתמשים גם כמקור מאומת לצורך העברת כספים מחו"ל לקרן אלקודס בדרום אפריקה. בנוכחותם הקצרה בפייסבוק, בייטול מקדיס הפיצו תיאוריות קונספירציה אנטישמיות וא-היסטוריות, כמו האשמת קיצונים יהודים בניסיון של צליין נוצרי להצית את מסגד אל-אקצא ב-1969 וייחס ציטוטים כוזבים למנהיגים ישראלים בנוגע למזימות לכאורה בירושלים.

ראוי להזכיר שהשם בייטול מקדיס (או בית אלמקדס) הוא עוד שם אסלאמי מסורתי לירושלים, לצד אלקודס הידוע יותר. המשמעות היא ששני הארגונים מתייחסים לעצמם כאל קרן ירושלים. במילים אחרות, קרן ביתול מקדיס המפוקפקת מספקת כיסוי לקרן אל-קודס במאמציה להעביר כספים לחמאס דרך חשבונותיהם בסטנדרד בנק ובנדבנק - במקום דרך חשבון Absa שלהם, שהם מודים שהתמודדו עם כמה "בעיות".

ראוי להזכיר שכל שלושת הבנקים מדורגים בתוך ארבעת הבנקים המובילים בדרום אפריקה במונחי נכסים, כאשר Standard Bank עומד בראש הרשימה עם שווי של כ-170,000 מיליון דולר במשרדים, שיתופי פעולה ומניות בבנקים בבריטניה, ארגנטינה, טורקיה, ובכל רחבי יבשת אפריקה.

סטנדרט בנק
סטנדרט בנק | צילום: Feature FRONTIERS/AFRICA REUTERS/Siphiwe Sibeko

אל-אחמר הוא תומך נלהב של ארגוני טרור. ב-8 באוקטובר הוא קרא לחות'ים בתימן להעניק סיוע לפלסטינים ו"להפוך הצהרות למעשה של תמיכה במאבק וההקרבה של העם הפלסטיני". בנוסף, בשנת 2006, דווח כי הוא בירך את חמאס על ניצחונו בעזה בבחירות הפלסטיניות ותרם 1,000,000 דולר לחברה פלסטינית-תימנית משותפת באותה הזדמנות.

נדבנק לא הצליח לאשר, בשל חיסיון בנקאי-לקוח, אם בייטול מקדיס הוא לקוח. בתגובה נאמר כי ל-Nedbank יש "תוכנית מקיפה לניהול סיכונים וציות" ש"מתואמת לסטנדרטים הבינלאומיים למאבק בהלבנת הון, מימון טרור ומימון הפצה". היא הוסיפה כי נדבנק "מצייתת בקפדנות לסנקציות ולחקיקה הקשורה ובטוחה כי בקרות ניהול הסיכונים וחובות הדיווח הן חזקות". במידה ויודע לבנק "כל פעילות בלתי חוקית או חשודה בחשבונות לקוחות", יתרה מכך, הבנק "לא יהסס לנקוט בפעולות הנדרשות מבחינת התהליכים [שלהם] ובהתאם לחקיקה הרלוונטית".

בשל חיסיון בנקאי-לקוח, נדבנק אינה רשאית לאשר אם הנ"ל הוא לקוח של נדבנק או לא ואינה יכולה להגיב על פרטי לקוח או חשבונות כלשהם".

תגיות:
חמאס
/
דרום אפריקה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף