העולם מביט בהשתאות: ישראל חיסלה את האימפריה של חיזבאללה

בניתוח של הוושינגטון פוסט עולה כי השילוב בין המכה הצבאית מישראל ונפילת אסד הותיר את הארגון השיעי חלש מאי פעם. השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא כיצד יגיב הארגון השיעי למציאות החדשה

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
סובחי א-טופיילי מותח ביקורת על חיזבאללה | צילום: התקשורת הערבית

על פי מומחים המצוטטים בוושינגטון פוסט, להיחלשות חיזבאללה תהיינה השלכות משמעותיות על לבנון, שם שימש במשך עשורים כשחקן פוליטי מרכזי - וגם על איראן, שהסתמכה על הארגון כאחד מהכוחות הנאמנים לה המשמשים להרחבת השפעתה ברחבי המזרח התיכון. זהו גם שינוי משמעותי עבור ישראל, שכן יריבתה בגבול הצפוני נמצאת כעת בנקודת חולשה חסרת תקדים.

שושלת אסד, ששלטה בסוריה במשך חצי מאה ביד ברזל, מילאה תפקיד מכריע בהעצמת חיזבאללה, שנוסד בתחילת שנות ה-80 על ידי יועצים איראנים שהגיעו דרך סוריה, מציין העיתון. מלבד היותה צינור להעברת נשק איראני, סוריה הייתה גם מקום בו חיזבאללה אימן לוחמים וייצר את נשקו.

משפחת אסד בצילום משפחתי נוסטלגי
משפחת אסד בצילום משפחתי נוסטלגי | צילום: רשתות ערביות

בלבנון, החלשת כוחו של חיזבאללה העניקה לצבא הזדמנות להשיב לעצמו את השליטה שאיבד, במיוחד לאורך הגבול הדרומי, כך על פי הוושינגטון פוסט. הפסקת האש בתיווך אמריקאי בין הארגון לישראל קובעת כי לחיזבאללה לא תהיה נוכחות חמושה לאורך הגבול, והדבר הוביל לקריאות גוברות בתוך לבנון לפירוק נשקו של הארגון.

על פי משרד הבריאות הלבנוני, כמעט 4,000 בני אדם נהרגו בלבנון במהלך המלחמה עם ישראל. ערים וכפרים שלמים בהם חיו לוחמי חיזבאללה ותומכיהם נמחקו. יותר ממיליון אנשים נעקרו מבתיהם, וכלכלת המדינה - שהייתה במצב רע עוד לפני המלחמה - נמצאת בשפל עמוק.

הרס בלבנון
הרס בלבנון | צילום: REUTERS/Mohamed Azakir

נפילת משטר אסד בסוריה מסמנת נקודת מפנה היסטורית במזרח התיכון, כך קובע הוושינגטון פוסט. האירוע הדרמטי, בשילוב המכה הקשה שספג חיזבאללה במלחמה מול ישראל, יוצר מציאות חדשה באזור: איראן מאבדת את מסדרון ההשפעה היבשתי שלה, חיזבאללה מוצא עצמו בנקודת חולשה חסרת תקדים, ולבנון ניצבת בפני אפשרות של שינוי מהותי במאזן הכוחות הפנימי שלה. השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא כיצד יגיב הארגון השיעי למציאות החדשה שנכפתה עליו, ואם יסכים להגביל את פעילותו למישור הפוליטי בלבד.

תגיות:
חיזבאללה
/
איראן
/
לבנון
/
סוריה
/
בשאר אל אסד
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף