מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי "The Lancet" מעלה כי מספר ההרוגים הפלסטינים במלחמה בעזה עשוי להיות גבוה משמעותית מהנתונים הרשמיים המדווחים על ידי משרד הבריאות של חמאס.
המחקר בחן את תשעת החודשים הראשונים של הלחימה, מפרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023. צוות המחקר השתמש בשיטה סטטיסטית המכונה "capture-recapture", המיושמת להערכת מספר הרוגים בסכסוכים שונים, וניתח נתונים ממשרד הבריאות בעזה, סקר מקוון של קרובי משפחה, והודעות אבל.
על פי ממצאי המחקר, עד סוף יוני 2024 נהרגו כ-64,260 פלסטינים כתוצאה מפגיעה טראומטית - פער של 41% מהדיווחים הרשמיים. טווח ההערכה במחקר נע בין 55,298 ל-78,525 הרוגים, לעומת 37,877 שדווחו על ידי משרד הבריאות בעזה באותה תקופה.
שגרירות ישראל בבריטניה דחתה את ממצאי המחקר באומרה כי "כל מידע המגיע מעזה אינו אמין" ומשרת את ארגון הטרור חמאס. צה"ל מסר באוגוסט כי "חיסל מעל 17,000 מחבלים", תוך הדגשה כי הוא תוקף רק לוחמים ופועל לצמצום הפגיעה באזרחים.
נתוני משרד הבריאות בעזה, המתפרסמים באופן יומי, מתבססים על מקרי מוות שתועדו בבתי חולים, דיווחי משפחות, ודיווחי תקשורת שהוגדרו כאמינים. עם זאת, הנתונים אינם מבחינים בין לוחמים לאזרחים. דו"ח של האו"ם טוען כי רוב הקורבנות המאומתים בששת החודשים שנבדקו היו נשים וילדים.
המחקר מצא כי 59% מההרוגים שלגביהם היה מידע על מין וגיל היו נשים, ילדים וקשישים. החוקרים מציינים כי תוצאות המחקר עשויות להשתנות בהתאם לפרטים הטכניים של הניתוח, כמו למשל הקושי בזיהוי מדויק של מקרי מוות מ"פגיעה טראומטית".
נכון להיום, על פי משרד הבריאות בעזה, נהרגו 46,006 בני אדם, רובם אזרחים, בתקיפות ישראל. יצוין כי ישראל אינה מאפשרת לעיתונאים בינלאומיים גישה עצמאית לרצועת עזה, מה שמקשה על אימות העובדות בשטח. האו"ם, מצדו, מתייחס לנתוני משרד הבריאות בעזה כאמינים.