ב-26 בינואר, יחלפו 60 ימים מאז נחתם הסכם הפסקת האש בין ישראל לבין חזבאללה, אך יישומו המלא עדיין עומד בסימן שאלה. על פי ההסכם, כוחות הביטחון הלבנונים וצבא לבנון יהיו הגופים החמושים היחידים שיותר להם לשאת נשק או להפעיל את כוחותיהם בדרום לבנון, ועליהם לפעול לפירוק כלל הנשק ותשתיות הטרור שחזבאללה ביסס באזור דרומית לליטני.

"המבחן המשמעותי להסכם יהיה בפעילות צבא לבנון באזורים מדרום לליטני בהם נותר בהם נשק רב ותשתיות טרור של חזבאללה", אומרת ל"מעריב" היום (שני) דנה פולק, חוקרת במכון 'עלמא'. 

חיילי צבא לבנון בעיירה כחאלה (צילום: רויטרס)
חיילי צבא לבנון בעיירה כחאלה (צילום: רויטרס)

במהלך התמרון הקרקעי המוגבל של צה"ל בדרום לבנון, נחשפו מאגרי הנשק העצומים שאגר חיזבאללה לאורך השנים, לצד תשתיות טרור שנועדו לשמש אותו למימוש התוכנית לפלישה וטבח בתושבי צפון ישראל. חלק ממאגרי הנשק הללו נחשפו גם בתערוכת נשק של צה"ל שהציגה את האמל"ח של ארגון הטרור שנתפס במהלך התמרון הקרקעי בלבנון. 

על פי נתוני דובר צה"ל, במהלך התמרון הקרקעי תפס צה"ל כ-6,840 מטולי RPG ומשגרי נ"ט (כולל רקטות וטילים), 9,000 מטענים, 2,700 נשקים ורובי סער, 300 אמצעי תצפית, 60 טילי נ"מ, 20 רכבים, כ-2,000 פגזים ורקטות ועוד עשרות אלפי אמצעי תקשורת, מחשבים ושלל טכני. "כמות הנשק העצומה הזאת נתפסה באזורים מוגבלים וספציפיים אליהם צה"ל הגיע בתמרון קרקעי", אומרת פולק ומדגישה כי עם זאת, "ישנם אזורים נרחבים מדרום לנהר הליטני. במקומות אלה, עדיין מצויות תשתיות טרור נרחבות ומאגרי נשק משמעותיים של חזבאללה".

"פירוק התשתיות הללו, כחלק מיישום הסכם הפסקת האש, מחייב מאמץ אינטנסיבי מצד צבא לבנון, שבשלב זה לא מציג יכולת ומוטיבציה גבוהה לפעול כנגד חזבאללה. זאת ועוד, צבא לבנון כבר כשל במימוש משימתו במסגרת החלטה 1701, אשר תחת חסותה הצליח חזבאללה לבסס את תשתיות הטרור הללו ללא כל הפרעה או התנגדות אפקטיבית מצד צבא לבנון", מציינת. 

צבא לבנון (צילום: רויטרס)
צבא לבנון (צילום: רויטרס)

על אף שצה"ל אינו נוכח פיזית במרבית האזורים שמדרום לנהר הליטני, במיוחד לאחר נסיגתו ממספר כפרים במהלך החודש האחרון, הוא ממשיך לפעול בהם באמצעות תקיפות אוויריות ממוקדות, שנועדו לסכל תשתיות טרור ולפגוע במחבלים של חזבאללה, תוך שמירה על תנאי הפסקת האש.

דוגמאות בולטות לכך נרשמו במהלך חודש ינואר 2025: ב-2 בינואר בוצעה תקיפה באזור נבטיה נגד משגרי רקטות, לאחר שצה"ל התריע בפני צבא לבנון על קיומם ודרש לנטרלם, אך ללא היענות. ב-10 וב-11 בינואר הותקפו מחבלים של חזבאללה שעסקו בהעמסת אמצעי לחימה ברכב בטיר דבא ובכונין. בנוסף, ב-12 בינואר תקף צה"ל אתרי משגרי רקטות ואתר צבאי נוסף במרחב נבטיה. 

"פעולות אלו ממחישות את המשך ההתמודדות נגד תשתיות הטרור של חזבאללה, גם באזורים שנותרו מחוץ לפריסת ונוכחות כוחות צה"ל בדרום לבנון", מסבירה פולק. "נטרול מאגרי הנשק ותשתיות הטרור של חזבאללה, באזורים שמדרום לנהר הליטני, אינו רק חובה במסגרת הסכם הפסקת האש, אלא גם מהווה מבחן מרכזי שיעיד על רצינות יישום הסכם הפסקת האש והיכולת לשמור על היציבות האזורית", מדגישה.

"נותרים כיום כר פורה לפעילות הטרור של חיזבאללה. על צבא לבנון מוטלת כעת האחריות לטפל בתשתיות אלו, לפרקן ולמנוע את שיקום והתעצמות התשתיות הצבאיות של חזבאללה", אמרה.