ראש המוסד דדי ברנע וראש שב"כ רונן בר נמצאים היום (רביעי) בקהיר לצורך דיונים עם ראש המודיעין המצרי בנוגע ליישום הפסקת האש ברצועת עזה.

העיתון הפרו-סעודי, א-שרק אל-אווסט, דיווח מפי מקור מעורה בפגישה כי הצדדים הגיעו להבנות בנוגע למעבר רפיח, שינוהל על ידי הרשות הפלסטינית תחת פיקוח ומעקב בינלאומי של האו"ם. עם זאת, טרם נקבע מועד לפתיחת המעבר לכניסת סחורות.

מעבר רפיח בצדו המצרי (צילום: עבד רחים כתיב, פלאש 90)
מעבר רפיח בצדו המצרי (צילום: עבד רחים כתיב, פלאש 90)

המקור ציין, כי בפגישה התגלעה מחלוקת בנוגע לציר פילדלפי והבהיר כי "המחלוקות הן טכניות ולוגיסטיות וייפתרו". המקור הוסיף, כי ישראל הציעה לבצע נסיגות חלקיות מציר פילדלפי אך מצרים סירבה לרעיון והתעקשה על נסיגה מלאה וחזרת המצב למה שהיה לפני המלחמה.

המקור הדגיש, שבפגישת ראשי המוסד והשב"כ עם ראש המודיעין המצרי עלתה האפשרות לתקן את הסכם המעברים בשלבים מאוחרים יותר וכל מה שהוסכם לגביו בנוגע לביצוע הפסקת האש הוא עניין זמני שנוגע לשלב הנוכחי.

לשכת ראש הממשלה הכחישה באופן גורף את הדיווח הנ"ל. "הדיווח אינו נכון למרות ניסיונות הרשות הפלסטינית לייצר מצג-שווא כאילו היא שולטת במעבר", נכתב בהודעה.

עוד נכתב, כי "לפי ההסכם, כוחות צה״ל עוטפים את המעבר ואין עובר בו ללא בקרה, פיקוח ואישור מראש של צה״ל והשב״כ. הניהול הטכני בתוך המעבר נעשה על-ידי עזתים שאינם חמאס, המאובחנים על-ידי השב״כ, ושמנהלים מתחילת המלחמה שירותים אזרחיים ברצועה כגון חשמל, מים וביוב. הפיקוח על עבודתם נעשה על-ידי הכח הבין-לאומי EUBAM. המעורבות המעשית היחידה של הרשות הפלסטינית היא חותמת הרשות על הדרכונים, שלפי ההסדר הבין-לאומי הקיים רק היא מאפשרת יציאה של עזתים מהרצועה לכניסה או לקליטה במדינות אחרות. סידור זה נכון לשלב א׳ במתווה וייבחן בהמשך".

נציין כי ההחלטה לגבי אופן הפעלת מעבר רפיח צריכה להתקבל בקרוב. מבחינת ישראל החשוב הוא שצה"ל מכתר את המעבר, כך שאין יוצא ואין בא ללא בידוק ישראלי.

באשר לטענה כי הרשות הפלסטינית תנהל את הצד הפלסטיני של מעבר רפיח, יש לזכור כי הרשות הפלסטינית הודיעה מזמן למצרים שהיא לא מסכימה להיות חלק מההסכם בעניין ניהול מעבר רפיח, כי היא לא מוכנה "לקבל פירורים מעזה" כשחמאס עדיין מנהל אותה.

עזתים עוזבים את מזרח חאן יונס  (צילום: רשתות ערביות)
עזתים עוזבים את מזרח חאן יונס (צילום: רשתות ערביות)

המגעים עם המצרים נחשבים קריטיים להסדרת סוגיות הביטחון והפיקוח, הן בציר עצמו והן במעבר רפיח. גורמי ביטחון ששוחחו עם מעריב הדגישו את החשיבות האסטרטגית של המהלך, המהווה שלב מכריע במימוש עסקת החטופים.

במקביל, דובר משרד החוץ הקטרי, מאג'ד אלאנסארי, אמר, כי בסוף השבוע הקרוב תתבצע הפעימה השנייה של העסקה כמו שהוסכם בהסכם, שלאחריו תהיה הקלה בתנועת תושבי עזה מדרום הרצועה לכיוון צפון הרצועה. במסיבת עיתונאים שקיים בדוחה הוסיף אלאנסארי: "כרגע הצוותים של המשא ומתן, בחדר המבצעים עוברים על כל הפרטים בנוגע לחילופי השבויים שיתקיים במועדו, העניינים מתנהלים כסדרם, והצוותים פועלים כדי לקיים קשר בין הצדדים כדי להחליף רשימות לוודא את הרשימות באופן סופי בכל מה שקשור לחילופי השבויים".

נציין כי אמש התבטא נשיא ארצות הברית הנכנס, דונלד טראמפ, בספקנות לגבי השלמת שלושת שלבי עסקת החטופים. "אני לא בטוח", אמר טראמפ. "זו אינה המלחמה שלנו, זו המלחמה שלהם. אני לא בטוח בעצמי, אבל הצד השני מאוד מוחלש". באשר לממשל העתידי של עזה, אמר טראמפ: "ברור שלא ניתן יהיה להחזיר את האנשים שהיו שם קודם. רובם אינם בחיים".