האזהרה מגיעה בעקבות הצהרות חוזרות ונשנות של נשיא ארצות הברית לפיהן הוא רוצה לראות את ירדן ומצרים קולטות פלסטינים כחלק ממהלך ה"ניקוי" של רצועת עזה ושיקומה.
מקורות המעורים בפרטים בעומאן ובירושלים אמרו ל-MEE שהדבר האחרון שירדן רוצה הוא מלחמה והיא משתוקקת לפתרון של שלום - אבל הם נחושים בדעתם שהירדנים יסגרו את הגבול אם פליטים יתחילו לחצות למדינה. על אף שהירדנים לא מאמינים שהם יכולים לנצח במלחמה עם ישראל, אבל מאמינים שלא תהיה להם ברירה אלא להילחם.
ירדן שלחה בעבר כוחות לגבול עם ישראל בעקבות הצהרה חד משמעית של המדינה כי היא תראה בכל ניסיון לכפות על פלסטינים לחצות את הגבול - כהפרה בוטה של הסכם השלום בין המדינות. מקור אחד אמר ל-MEE שההצעה של טראמפ היא "נושא קיומי" עבור ירדן והצביע על כך שהמדינה היא השלישית הענייה בעולם מבחינת מים.
12 מיליון תושבי ירדן חיים ברובם בקרבה לגבול לאורך ישראל, קרוב לנהר הירדן. על פי הטענות של התושבים, השטח לא יוכל להכיל זרם משמעותי של פליטים.
הקו האדום של ירדן
בעוד שהישראלים הם בעלי המשאבים הצבאיים החזקים יותר, הם ייאלצו להחזיק בשטח רחב ידיים עם גבול מדברי פתוח במזרח. הגבול הישראלי עם ירדן נמתח לאורך 400 ק"מ, כמעט לכל אורכה של המדינה, ופי 10 מהגבול של ישראל עם עזה. חלק גדול מאזור הגבול הוא הררי, מחוספס ובחלקים כמעט בלתי עביר.
זמן קצר לאחר תחילת המלחמה בשבעה באוקטובר 2023, מלך ירדן עבדאללה הכריז: "בעניין הפליטים שמגיעים לירדן... זה קו אדום".
עם זאת, בשבוע שעבר הצהיר טראמפ כי שוחח עם המלך עבדאללה ואמר לו: "אשמח שתיקח על עצמך יותר", כחלק מתוכניתו "לנקות" את הרצועה ולפנות את 1.5 מיליון התושבים.
המצב מסתבך הרבה יותר בשל העובדה שטראמפ כבר קיצץ את הסיוע האמריקאי לירדן, וכי יש חשש שהנשיא האמריקני עשוי להפוך את קבלת הפליטים הפלסטינים בירדן לתנאי להשבת הסיוע הכלכלי. הנוכחות של בסיסי ארה"ב בירדן היא מורכבות נוספת.
זרם של פליטים עלול להפר את האיזון העדין העדין של המדינה. יותר מ-2 מיליון ירדנים רשומים כפליטים פלסטינים. הערכות אחרות מציבות את הנתון גבוה בהרבה, אולי רוב האוכלוסייה.
נציין כי מערכת Middle East Eye הינה מערכת המזוהה עם תמיכה פרו-פלסטינית.