אתמול (שבת) הכריזה לשכת הנשיאות בלבנון על הקמת ממשלה חדשה בת 24 שרים, בראשות ראש הממשלה הנבחר נואף סלאם. בשעות הצהריים דיווחו כלי התקשורת הלבנוניים על פגישה משולשת של הנשיא ג’וזף עאון, ראש הממשלה סלאם ויו”ר הפרלמנט נביה ברי.

אך הפרט המעניין ביותר, כך מסביר פרופ’ אמציה ברעם, מומחה לאסטרטגיה ולמזרח התיכון מאוניברסיטת חיפה, הוא ההיעדרות המפתיעה של חיזבאללה מהממשלה החדשה.

ג'וזף עאון (צילום: רויטרס)
ג'וזף עאון (צילום: רויטרס)

"כפי שאני מבין , בממשלה הזאת יש דבר אחד מדהים – בפעם הראשונה מאז 2008 אין נציגים של חיזבאללה", אומר פרופ’ ברעם בראיון ל”מעריב”. “לפי הבנתי, מה שאכן יש בממשלה החדשה זה חמישה נציגים של תנועת אמל, בראשות יו”ר הפרלמנט ברי, שהיא מפלגת אחות לחיזבאללה, גם כן שיעית. חשוב לזכור כי בעבר הם נלחמו נגדם לא פעם. אז הם בעלי ברית, אבל גם יריבים".

לדברי פרופ’ ברעם, "אם הממשלה הלבנונית החדשה מורכבת מ-24 שרים, ומתוכם חמישה שיעים – גם אם הם נאמנים לחיזבאללה – עדיין מדובר במהפכה של ממש. על פי ההסכמים שנחתמו ב-2008, מפלגה שמחזיקה בשליש מהשרים בממשלה יכולה להטיל וטו על כל החלטה".

המומחה מסביר כי "בעבר, חיזבאללה ואמל שלטו ביותר משליש מהממשלה, ולכן יכלו לחסום כל ניסיון להגביל את כוחם. הממשלה רצתה לפעול נגד חיזבאללה, במיוחד בנושא נשיאת הנשק שלהם, אך לא יכלה לעשות זאת כי חיזבאללה היה מטיל וטו".

"יש גם סיכוי שבעלי הברית הנוצרים והדרוזים של חיזבאללה בממשלה החדשה ינטשו אותם ואז לא יהיה להם שליש חוסם בממשלה. היא תוכל אז לדרוש מהם להתפרק מן הנשק הכבד".

אלא שכעת, לדבריו, התמונה שונה לחלוטין: “היום הגורם הזה של וטו פשוט נעלם, כי אין להם שליש. גם אם כל חמשת הנציגים של אמל יצביעו כפי שחיזבאללה רוצה, הם עדיין לא מגיעים לשליש. משמעות הדבר היא שלראשונה מאז 2008, חיזבאללה לא יכול להטיל וטו על החלטות הממשלה".

תומכי חיזבאללה בדרום לבנון (צילום: רויטרס)
תומכי חיזבאללה בדרום לבנון (צילום: רויטרס)

פרופ’ ברעם מדגיש כי השינוי הזה מהווה הזדמנות נדירה עבור ארה”ב והמערב: “מה שאמריקה והמערב חייבים לדחוף אליו זו החלטה שמפרקת את חיזבאללה מהנשק שלהם. זה יכול להיות סוף של תהליך שישראל החלה בו לאחר המכה הקשה שנתנו להם".

מוסיף כי השינוי יכול להשפיע במגוון תחומים: "ההשפעה תהיה לא רק בעניין הנשק – יש אפשרות לפרק את כל המוסדות שחיזבאללה בנה כ’מדינה בתוך מדינה’, כולל בנקים, שליטה בנמל התעופה של ביירות, שליטה בנמל של ביירות, ורשת התקשורת שלהם שפעלה ללא פיקוח. אלה דברים שרק עכשיו, לראשונה מאז 2008, הממשלה יכולה להתחיל לעשות".

אם הממשלה החדשה בלבנון תצליח לממש את הפוטנציאל שלה, ייתכן שנראה שינוי משמעותי במאזן הכוחות באזור. ישראל, ארה”ב ומדינות המפרץ יעקבו בדריכות אחרי ההתפתחויות, בתקווה שהמשטר החדש בביירות יוכל לעשות מה שאף ממשלה קודמת לא הצליחה – להגביל את כוחו של חיזבאללה ולפעול למען ריבונותה האמיתית של לבנון.

בינתיים, נותר לראות כיצד יגיב חיזבאללה למצב החדש, והאם אכן מדובר בתחילתו של עידן חדש במדינה.