ישראל יצרה אזור מפורז בעומק של 80 ק״מ בתוך שטח סוריה, והבהירה לאנשי המשטר החדש כי לא תאפשר הכנסת אמצעי לחימה לקו הטילים מזרחית לגבול הישראלי.
ביממה האחרונה ביצע חיל האוויר 40 תקיפות בדרום סוריה ופגע במערכות מכ״מ, טנקים, כלי נשק מסוגים שונים, מחסני חימוש, עמדות ומפקדות. כבר השבוע תאפשר ישראל כניסה לרמת הגולן של מאות פועלים דרוזים מארבעת כפרי הדרוזים בסוריה. והם ישמשו ככוח עבודה בתחום החקלאות והבניה.
בכך ישראל מאותת לדרוזים בגולן כי בכוונת ישראל לשמור איתם על יחסי שכנות טובה. שר הביטחון, ישראל כ״ץ אף חזר היום על התחייבות ישראל לפעול כדי למנוע פגיעה של המשטר החדש או גורמי ג׳יאהד באזרחים הסורים המתגוררים מזרחית למורדות החרמון ובג׳בל דרוז בסוריה.
בצה״ל מתכוונים להקים בכתר החרמון מוצבים להמצאות ארוכת זמן. שר הביטחון, ישראל כץ אמר במהלך סיור שקיים יחד עם סגן הרמטכ״ל, האלוף תמיר ידעי כי "ישראל הבהירה כי ההמצאות שלה בחרמון הסורי היא ארוכה ולא תחומה בלוח זמנים".
הפעילות של צה״ל ברכס החרמון הסורי מאפשר לצה״ל להשיג שורה של יתרונות טקטיים וגם אסטרטגיים: הרכס שולט באש ובתצפית על צפון הבקעה הלבנונית ועל צירי ההברחה בין סוריה ללבנון. במקביל הימצאות בכתר החרמון מאפשרת לצה״ל לשלוט בתצפית ובאש על מרחבים בעומק סוריה, המקום בו נמצאים לוחמי צה״ל הוא במרחק של כ-30 ק״מ מדמשק - טווח ירי של תותחי צה״ל.
בצה״ל מאשרים כי כיבוש המוצבים בכתר החרמון הביא גם לתפיסה של ציוד שהשאירו החיילים הסורים מאחור. בצה״ל מסבירים כי הימצאות בחרמון הסורי שינתה את תפיסת הביטחון והיכולות של צה״ל במרחב. ״אנחנו שולטים על בקעת הלבנון ועל דמשק באש ובתצפית, בשבועות האחרונים ביצענו עשרות פשיטות על המוצבים הסוריים במרחב החיץ, עשרות משאיות אמל״ח הושמדו. עשרות טנקים, תותחים ומשגרים הושמדו״, אומר גורם צבאי.
לצד זאת בצה״ל אומרים כי הם פועלים בסיוע לאוכלוסייה אזרחית החל מתיקון צינורות מים עובר דרך סיוע בחיבור קווי חשמל שנפגעו וכלה במתן סיוע של ציוד רפואה.
במרחב החיץ יש 40 אלף אזרחים סוריים בשליטתנו. 25 אלף בגולן ועוד 15 אלף למרגלות החרמון. צה״ל פועל במרחבים עם כוח גדול הכולל שלוש חטיבות. צה״ל סבור שצריך להחזיק כאמור בשטח מתוך תפיסת הביטחון כאשר הוא פועל על פי שלושה מעגלים טריטוריאליים. מרחב החיץ ונק שולטות - עד 5. מגדר הגבול, מרחב ביטחון עד 15 ק״מ.
ומרחב השפעה הכולל עוד 65 ק״מ שהם בעצם האזור המפורז המונע הכנסה של נשק מכל סוג. בצה״ל הבהירו כי המטרה היא לא לאפשר התבססות צבאית של המשטר החדש במרחב. בצה״ל מוטרדים מהעובדה כי פתיחת בתי הכלא של אסד הובילה לשחרור המוני של אלפי פלסטינים שמחזיקים באידאולוגיה ג׳יאהדיסטית. ובמערכת הביטחון חוששים מהתחזקות חמאס בסוריה ובלבנון כאשר נחשד כי בחסות איראן הם יפעלו כנגד ישובי הגולן והגליל.
אתמול, שר החוץ גדעון סער נפגשה בירושלים עם קסאבייה בטל, סגן ראש הממשלה ושר החוץ של לוקסמבורג. השניים נועדו בארבע עיניים ולאחר מכן קיימו פגישה בילטרלית מורחבת. בפגישתם התמקדו בשיח על ההתפתחויות באזור ובעולם.
השר סער סקר על המצב באזור והתייחס לאירועי סוף השבוע בסוריה ואמר: "אנחנו נחושים למנוע שמה שראינו בסוף השבוע הזה בסוריה יקרה גם בגבול שלנו, אנחנו נחושים למנוע הישנות של ה-7 באוקטובר בכל הגזרות. לא נאפשר היווצרות איום ג׳יהאדיסטי בגבולנו עם סוריה. בסוריה יש גם אלפי פעילים של חמאס וג׳יהאד איסלאמי והם רוצים להבעיר את הגבול שלנו ולייצר חזית נוספת נגד ישראל".