ברצועת עזה התנהלה מלחמת מודיעין סמויה בין ישראל לחמאס שנים לפני מתקפת "מבול אל-אקצא". מסתבר כי במסגרת ההכנות למתקפה, ארגון הטרור הפעיל סוכנים כפולים שהעבירו מידע מטעה לשב"כ, דבר שתרם מהותית לכישלון המודיעיני הישראלי, כך על פי תחקיר שכתב סא"ל יהונתן דחוח-הלוי, חוקר בכיר לענייני מזרח תיכון ואסלאם רדיקלי במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון.
לפי עדותו של ג'אסר ברגותי, בכיר בגדודי אל-קסאם, נקודת המפנה הייתה בשנת 2017 בעקבות חיסולו של מאזן פוקהא, פעיל בכיר בחמאס שהיה אחראי לפיגוע בצומת מירון בו נרצחו 9 ישראלים. תגובת חמאס הייתה מיידית - מבצע מעצרים רחב היקף שהוביל ללכידת 45 סוכנים שהופעלו על ידי המודיעין הישראלי.
מחמוד מרדאווי, גם הוא בכיר בחמאס, הסביר בראיון כי מעצר הסוכנים הללו "שיתק את יכולת האויב להשיג מודיעין על תנועת הצעירים ביום של מתקפת המבול". אך החמאס לא הסתפק בסיכול יכולות האיסוף הישראליות. הארגון הפך חלק מהסוכנים שנתפסו לסוכנים כפולים, שמשימתם הייתה כפולה: חשיפת שיטות הפעולה של השב"כ והעברת מידע שגוי שיטה את הערכת המודיעין הישראלית.
יכולת זו של חמאס להפעיל סוכנים כפולים הומחשה כבר בין השנים 2016-2018, כשהארגון הפעיל מבצע מודיעיני בשם "אשליות" (סראב). במסגרת המבצע, הופעל סוכן כפול שהעביר למודיעין הישראלי מידע מטעה על רקטות החמאס, ואגב כך חשף את שמות קציני השב"כ האחראים על גזרת רצועת עזה.
ערוץ "אל-מיאדין" אף שידר ב-2019 תיעוד של שיחה בין הסוכן הכפול למפעילו הישראלי, שהופתע לגלות כי הולך שולל. מטרת הפרסום הייתה להמחיש לישראל כי בעימות עתידי תהיה לחמאס יכולת לסכל את תכניותיה ולפגוע ביכולותיה המודיעיניות.
ואכן, בבוקר ה-7 באוקטובר התממשה האזהרה. תחקירי צה"ל והשב"כ לאחר המחדל חושפים כי במהלך הלילה שלפני המתקפה התקבלו סימנים סותרים: לצד סימנים מעידים למתקפה, הגיעו גם "סימנים מרגיעים". בתחקיר צה"ל צוין במפורש כי התקבלו "סימנים חריגים של הארגון, לצד סימנים מרגיעים" וכן "אינדיקציות על פעילות של חמאס במרחב מסוים לצד סימנים מרגיעים כי מדובר בתרגיל".
תחקיר השב"כ פתר את התעלומה באופן חלקי כשחשף כי ה"סימנים המרגיעים" כללו "דיווחי מקורות יומינט על שגרה בחמאס". במילים אחרות - סוכני המודיעין האנושיים שהפעיל השב"כ דיווחו על מצב שגרה ברצועה, בדיוק כפי שחמאס רצה שידווחו. למרות שהתקבלו סימנים חריגים, תחקיר השב"כ מודה כי "המידע שהצטבר נותח באופן שגוי". הדבר קרה בין היתר בגלל השוואה למקרה דומה מחגי תשרי 2022, שהסתיים ללא אירועים חריגים, ובהסתמך על "דיווחי מקורות יומינט על שגרה בחמאס".
תחקיר צה"ל חושף כשלים נוספים: "לא בוצע איסוף חזותי מול בורות השיגור של חמאס" ו"לא התקיימה העמקה מודיעינית למול מרחבי פשיטה אפשריים". יתרה מזאת, התחקיר מציין "היעדר הערכת מצב מודיעינית סדורה באף דרג מודיעיני". במילים אחרות, מערכת המודיעין הישראלית לא רק שהוטעתה על ידי סוכנים כפולים, אלא גם לא הפעילה את אמצעי האיסוף שהיו ברשותה כדי לאמת או להפריך את המידע שהתקבל.
חשיפת פעילות הסוכנים הכפולים של חמאס ערב ה-7 באוקטובר משקפת הצלחה מודיעינית לארגון הטרור והתרשלות מדאיגה מצד מערכת המודיעין הישראלית. האתגר העומד כעת בפני ישראל הוא לשקם את יכולות האיסוף המודיעיניות שלה ולפתח מנגנונים חדשים לזיהוי הונאה והטעיה.