לאחר החלטת הקבינט המדיני-ביטחוני על חידוש הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה (ללא הצבעה) - אספקת הסיוע תחודש כבר בשעות הקרובות. מדובר בהכנסת המוצרים הבסיסיים והנחוצים בלבד - בין היתר, מזון לתינוקות - ולא על חידוש הסיוע באופן מלא. נתניהו התייחס לביקורת על הכנסת הסיוע: ״מתחילת המלחמה אמרנו שכדי להשלים את הניצחון יש תנאי אחד הכרחי - אסור להגיע למצב של רעב בעזה. לא יתמכו בנו אם נגיע לכך״.

במהלך היום כעשר משאיות צפויות להיכנס לעזה דרך מעבר כרם שלום. הסיוע יגיע לדרום ולצפון הרצועה. האספקה הדחופה והחלקית תנוהל על ידי המתפ"ש ותימשך עד לתחילת הפעלתו של מנגנון החלוקה החדש ב-24 במאי. החלוקה תתקיים בארבעה מתחמים ייעודיים ותופעל על ידי חברות אבטחה פרטיות אמריקניות. חלק מעובדי החברות כבר נחתו אתמול בישראל.

בהצהרה משותפת שעליה חתומים כעשרות שרי חוץ של מדינות שונות, נכתב: "על אף שאנו מכירים באותות ראשוניים לחידוש מוגבל של הסיוע, ישראל חסמה במשך יותר מחודשיים הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. מזון, תרופות וציוד חיוני אזלו. האוכלוסייה בעזה ניצבת בפני רעב. תושבי עזה חייבים לקבל את הסיוע ההומניטרי שהם זקוקים לו באופן נואש".

"לפני החסימה, האו"ם וארגוני סיוע פעלו בנחישות כדי להעביר סיוע לתוך הרצועה, תוך סיכון חייהם ועמידה באתגרים קשים שהציבה ישראל. ארגונים אלה מחויבים לעקרונות ההומניטריים ופועלים בעצמאות, ניטרליות, הוגנות ואנושיות. יש להם את היכולת הלוגיסטית, הידע והכיסוי התפעולי הדרושים להעברת סיוע לכלל האוכלוסייה ברצועה".

"קבינט הביטחון של ישראל אישר, לפי הדיווחים, מודל חדש להעברת הסיוע – מודל שאותו האו"ם ושותפינו ההומניטריים אינם יכולים לתמוך בו. הם הבהירו כי לא ישתתפו בשום הסדר שאינו מכבד במלואו את העקרונות ההומניטריים. עקרונות אלה חשובים בכל אזור עימות ויש ליישמם בעקביות".

"האו"ם התריע כי המודל המוצע אינו יעיל, אינו מהיר ואינו בהיקף הנדרש. הוא מסכן גם את מקבלי הסיוע וגם את העובדים בשטח, פוגע בעצמאות האו"ם ושותפיו האמינים, וקושר את הסיוע לשיקולים פוליטיים וצבאיים – דבר שאסור שיקרה. אסור שהסיוע ההומניטרי יהפוך לכלי פוליטי, ואין לצמצם את הטריטוריה הפלסטינית או לשנות את הדמוגרפיה שלה".

"כשותפים הומניטריים, יש לנו שתי דרישות ברורות מממשלת ישראל: לאפשר חידוש מלא ומיידי של הסיוע ההומניטרי לעזה, ולאפשר לאו"ם ולארגוני הסיוע לפעול באופן עצמאי ובלתי תלוי – כדי להציל חיים, להפחית סבל ולשמר את כבוד האדם".

"אנו ממשיכים להיות מחויבים למענה לצרכים החמורים בעזה, ומדגישים שוב: חמאס חייב לשחרר מיידית את כל החטופים ולאפשר חלוקה חופשית של הסיוע ההומניטרי. אנו משוכנעים כי חזרה מיידית להפסקת אש והתקדמות לעבר פתרון שתי מדינות הן הדרך היחידה להביא שלום וביטחון לישראלים ולפלסטינים, ולהבטיח יציבות ארוכת טווח לכל האזור."

על ההצהרה חתומים שרי החוץ של אוסטרליה, קנדה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, איסלנד, אירלנד, איטליה, יפן, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, הולנד, ניו זילנד, נורווגיה, פורטוגל, סלובניה, ספרד, שוודיה ובריטניה.

בעקבות ההצהרה, כתב נשיא צרפת, עמנואל מקרון בחשבונו ברשת X כי " אנחנו מתנגדים בתוקף להרחבת הפעילות הצבאית הישראלית בעזה. רמת הסבל האנושי בעזה היא בלתי נסבלת. לקראת הוועידה ב־18 ביוני בניו יורק, על כולנו לפעול ליישום פתרון שתי המדינות".

במקביל, מנהיגים אירופאים מתחו ביקורת חריפה על המצב ההומניטרי בעזה, כאשר ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר, הגדיר את המצב כ"בלתי מתקבל על הדעת ובלתי נסבל". נשיא הנציבות האירופית הדגיש כי "המצב ההומניטרי בעזה אינו מתקבל על הדעת" וכי "הסיוע חייב להגיע לאזרחים באופן מיידי", מוסיף ש"אסור להשתמש במזון כנשק פוליטי".

נשיא פינלנד, אלכסנדר סטאב, הזהיר כי "עקירה בכפייה של אוכלוסיות היא פשע מלחמה" וקרא לישראל "למלא את אחריותה על פי המשפט הבינלאומי". נשיא הפרלמנט האירופי הצהיר כי "מה שקורה בעזה אינו מקובל", והדגיש את הצורך בפעולה "לקראת פתרון שתי מדינות ולהבטחת שלום בר קיימא באזור".

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב בתגובה ברשת ה-X: "בבקשת ישראל לסיים מלחמת הגנה להישרדותנו לפני שמחבלי חמאס בגבולנו יושמדו ובדרישה למדינה פלסטינית, המנהיגים בלונדון, אוטוואה ופריז מציעים פרס ענק על מתקפת רצח העם על ישראל ב-7 באוקטובר תוך שהם מזמינים עוד מעשי זוועה כאלה.

"המלחמה החלה ב-7 באוקטובר כאשר טרוריסטים פלסטינים הסתערו על גבולותינו, רצחו 1,200 חפים מפשע וחטפו יותר מ-250 חפים מפשע למבוכים של עזה. ישראל מקבלת את חזונו של הנשיא טראמפ וקוראת לכל מנהיגי אירופה לעשות את אותו הדבר. המלחמה יכולה להסתיים מחר אם שאר בני הערובה ישוחררו, חמאס יניח את נשקו, מנהיגיו הרצחניים יוגלו ועזה תפורז. לא ניתן לצפות מאף אומה שתקבל פחות וישראל בהחלט לא. זוהי מלחמת הציוויליזציה על הברבריות. ישראל תמשיך להגן על עצמה באמצעים צודקים עד שיושג ניצחון מוחלט".

חה״כ גלעד קריב על הודעת מדינות אירופה: ״מדינת ישראל נמצאת כרגע תחת צונאמי מדיני, וחבורת ההרס מספרת לנו שזו דליפה קטנה. המסרים שמגיעים גם מוושינגטון וגם מהבירות החשובות ביותר באירופה צריכים להדיר שינה מעיני כל אזרח ישראלי. הנזק שנתניהו ושותפיו גורמים למדינת ישראל הוא נזק לדורות. תחזירו את החטופים, סיימו את המלחמה, ולכו הביתה".

נזכיר כי אתמול, במהלך הדיון בקבינט המדיני-ביטחוני, שר החוץ גדעון סער, ציין כי מופעל לחץ דיפלומטי עצום, במסגרתו הוא מקבל שיחות רבות מהגורמים ובעיקר ממדינות האיחוד האירופי בהם עולה איום מפורש בהפעלת סנקציות על ישראל אם הסיוע ההומניטרי לעזה לא יחודש. גם ראש הממשלה נתניהו עדכן את חברי הקבינט על הלחץ האמריקאי שמופעל בנושא הסיוע בתקופה האחרונה.

גדעון סער ובנימין נתניהו בכנסת  (צילום: חיים גולדברג)
גדעון סער ובנימין נתניהו בכנסת (צילום: חיים גולדברג)

מתאם פעולות הממשלה בשטחים עדכן כי תשע משאיות סיוע הומניטרי ובהן מזון לתינוקות ייכנסו בשעות הקרובות משטח ישראל לרצועת עזה. בהמשך היום ייתכן שיוכנסו גם משאיות סיוע נוספות, אך הדבר טרם סוכם סופית. 

המשאיות יוכנסו בדיוק באותו אופן שבו זה נעשה עד היום. המשאיות ייסעו בתוך שטח הרצועה ואמורות להגיע עד למחסני הארגונים הבינלאומיים שיפרקו אותן ויחלקו לאוכלוסייה. לפי הנחיית ראש הממשלה, צה״ל יעשה מאמץ למנוע מחמאס להשתלט על הסיוע - ועם זאת, גורמים במערכת הביטחון מודים: "אין באמת דרך לעשות זאת. לא נוכל להבטיח שהסיוע לא מגיע לחמאס ולא נבזז, באופן שבו זה נעשה כעת".

בתוך כך, מנהיגי בריטניה, צרפת וקנדה פרסמו הצהרה משותפת בה מתחו ביקורת חריפה על ישראל. בהצהרה נמסר כי "הכרזת ישראל על מתן אישור להכנסת כמות קטנה של מזון לעזה אינה מספיקה כלל".

המנהיגים תבעו מישראל "להפסיק את פעילותה הצבאית בעזה ולאפשר כניסה מיידית של סיוע". הם הדגישו כי "סירוב ישראל לספק סיוע חיוני לאזרחים בעזה הוא בלתי מקובל", והזהירו כי "ננקוט פעולה אם ישראל לא תפסיק את המתקפה שלה בעזה ותסיר את ההגבלות על הסיוע". בהצהרתם המשותפת, הם גם גינו את "השפה המתועבת של חלק מחברי הממשלה הישראלית והאיום בגירוש בכפייה", והבהירו כי "עקירה בכפייה היא הפרה של החוק ההומניטרי הבינלאומי".

המנהיגים האירופיים וקנדה לא הסתפקו בהתייחסות למצב בעזה, והצהירו גם כי הם "מתנגדים להרחבת ההתנחלויות בגדה המערבית ועשויים לנקוט בפעולה, כולל סנקציות" - איום שמבטא החרפה משמעותית בעמדות המערב כלפי מדיניות ישראל. המנהיגים הוסיפו אמירה חריפה במיוחד: "לא נעמוד בידיים שלובות בזמן שממשלת נתניהו ממשיכה במעשיה המחפירים". יחד עם זאת, הם קראו לחמאס "לשחרר באופן מיידי את כל החטופים הנותרים ברצועת עזה".

בחמאס הגיבו על האירוע: "אנו מברכים על ההצהרה שפרסמו מנהיגי בריטניה, צרפת וקנדה, אשר ביטאו עמדה עקרונית הדוחה את מדיניות המצור וההרעבה. העמדה האירופית היא צעד חשוב לקראת חידוש הכבוד לעקרונות המשפט הבין לאומי שממשלת נתניהו ביקשה לערער. אנו קוראים לתרגום דחוף של העמדה האירופית לצעדים מעשיים ויעילים, שירתיעו את הכיבוש וישימו קץ לטרגדיה ההומניטרית בעזה. אנו קוראים למדינות העולם לנקוט פעולה דחופה, לנקוט עמדות נחרצות וצעדים קונקרטיים כדי לעצור את התוקפנות הציונית הברברית על עזה, ולפעול ברצינות כדי להעמיד את הישות הסוררת הזו לדין ולהעניש את מנהיגיה כפושעי מלחמה".