בהצהרה מיוחדת הערב (שישי) חשף הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, את הסיבות להחלטה על מבצע "עם כלביא" נגד איראן ותיאר את ההישגים המשמעותיים שהושגו עד כה במערכה.
"לפני כשבוע נתתי את הפקודה. מבצע 'עם כלביא' יצא לדרך", אמר הרמטכ"ל בפתח דבריו. "עם כניסתי לתפקיד, אמרתי שאנחנו נמצאים בתקופה גורלית להסרת איום קיומי".
זמיר חשף כי המשטר האיראני בנה במשך שנים תוכנית להשמדת ישראל, שבחודשים האחרונים הגיעה לנקודת אל-חזור. "יצאנו למערכה כשברשות איראן כ-2,500 טילי קרקע-קרקע, בקצב ייצור גבוה, כך שלפי הערכות, בתוך כשנתיים, היו צפויים להיות ברשותם כ-8,000 טילים", הסביר.
לדבריו, המשטר האיראני טיפח "חגורת אש" סביב ישראל שכעת "מופעלת כנגדו, בשטח שלו". ההתפתחויות בתחום הגרעין והטילאות המתקדמת חייבו את צה"ל להנחית "מכה מקדימה". "צה"ל לא יביט על איומים מתפתחים מנגד. כחלק מתפיסה מתהווה, אנחנו נפעל באופן יזום ומבעוד מועד למניעת איום קיומי", הבהיר הרמטכ"ל.
הרמטכ"ל פירט את ההישגים המרכזיים של המבצע עד כה: "חיסלנו את צמרת הפיקוד הבכיר של האויב, פגענו עמוקות ברכיבים מתוכנית הגרעין, פרצנו ציר אווירי לטהראן, איתרנו והשמדנו כמחצית ממשגרי טילים, חלקם דקות לפני שיגור והפתענו את האויב למרות שהיה דרוך".
זמיר ציין כי "טייסי חיל האוויר פועלים כעת במרחק ובעוצמה הגדולים בתולדותיו" וסיפר על מפגש עם הטייסים רגע לפני יציאתם למשימה: "כולם כאחד אמרו לי 'אנחנו אחרייך', הם נסכו בי בטחון למול גודל האתגר וכובד ההחלטה".
במהלך ההצהרה, הדגיש הרמטכ"ל כי "מיום ליום חופש הפעולה שלנו מתרחב וחופש הפעולה של האויב מצטמצם". הוא ציין שלמרות ההישגים, "המערכה לא תמה... עוד צפויים לנו ימים מאתגרים ועלינו להישאר דרוכים ומלוכדים עד להשלמת המשימה".
זמיר התייחס גם למאמצים הנמשכים בזירות האחרות, כולל הלחימה בעזה והמאמצים להשבת 53 החטופים הנמצאים בשבי חמאס. "הפעולות שאנו מבצעים באיראן בימים אלו, תורמות גם להשגת מטרה זו", ציין.
הרמטכ"ל סיכם: "אני משוכנע שביחד, אנחנו נסיים את המערכה כשידה של ישראל על העליונה. זוהי זכות גדולה עבורי לפקד על צבא העם בעת הזו. צה"ל נחוש, אנחנו ממשיכים קדימה בכל הכוח".
זמן קצר לאחר מכן, ראש הממשלה בנימין נתניהו יצא בהצהרה משל עצמו: "האיראנים משעבדים את אנשיהם, דורכים עליהם כבר כמעט 50 שנים. יחד עם האיראנים הסובלים שאנחנו מחבקים, אנחנו מבינים מה הם עוברים, ואנחנו מבינים מה האזור עובר והעולם עובר".
"איראן היא משטר הטרור הראשי בעולם. אסור לתת לו נשק גרעיני, זו המטרה של הפעולות הישראליות. להציל את עצמה מהאיום האיראני של השמדה, אך כאשר אנחנו עושים את זה, אנחנו מצילים רבים אחרים".
נציין כי שר הביטחון ישראל כ"ץ ביקר היום בסוללת חץ, יחד עם הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, מפקד מערך ההגנה האווירית, תא"ל ג', והמזכיר הצבאי של שר הביטחון, תא"ל גיא מרקיזנו.
במהלך הביקור קיבל כ"ץ סקירה מבצעית על פעילות המערך מול האיומים הרבים, ושיבח את לוחמי ולוחמות מערך ההגנה האווירית על פעילותם נגד איראן.
"יש כאן מיומנות, מסירות וגבורה אמיתית. בעצם כל מדינת ישראל יושבת על הכתפיים שלכם, להגן", אמר שר הביטחון לחיילים. "זה שהעורף הישראלי יכול בזכותכם להיות חזק, נותן לרמטכ"ל ולכל מפקדי צה"ל את היכולת לקבל את ההחלטות המבצעיות הנכונות".
במהלך הביקור הודה כ"ץ גם ללוחמי ההגנה האווירית של צבא ארה"ב המשתתפים במאמצי היירוט: "אני רוצה להודות לחיילים האמריקאים על תמיכתכם בישראל ועל הגנתם על ישראל. תודה רבה לכם".
שר הביטחון התייחס גם להחלטה על היציאה למבצע נגד איראן, והדגיש: "כולם מבינים וכל פעם רמת האיומים נחשפת יותר ויותר תוך כדי כמה המבצע היה הכרחי".
"אני כשר ביטחון, שהייתי בין מובילי ההחלטה, אמרתי במפורש: בגלל הכורח ורמת האיום ובגלל האמונה שלי ביכולת בהגנה ובהתקפה של צה"ל להוביל את המערכה ולעמוד בה - ואני שמח שעד כה המציאות עולה אפילו על הציפיות", הוסיף כ"ץ.
שר הביטחון סיכם: "אני חושב שכל העולם מביט ומשתאה במה שקורה עכשיו - איך מדינת ישראל מגינה על עצמה גם בהתקפה וגם בהגנה. אין לנו ברירה".