"האתגר הראשון שלנו הוא חוסר ההיכרות עם האויב. אנחנו כל הזמן מנסים ללמוד אותו, מקבלים עדכונים מודיעיניים וגם מבצעים פעילות התקפית בעומק המרחב. אנחנו נערכים לכל האיומים בגזרת ההגנה", אומר סגן אלוף ס', מפקד גדוד 299 בגזרת החרמון, בתדרוך מיוחד בכתר החרמון, שבעומק החרמון הסורי.
במקביל, החלה ההיערכות למה שנראה כשהות ממושכת באזור החיץ שבעומק שטח סוריה. במסגרת הזו, הוקם בכתר החרמון מוצב "מצודת רוח", החולש על כל האזור ובאזור הוקמו מוצבים נוספים. בעת סיור שערכתי במקום, העבודות להשלמת התשתיות לקראת החורף היו בעיצומן. בדרך הצרה המובילה משטח ישראל לכתר החרמון, בוצעו עבודות הכשרה, שכללו אספלט וכעת מוצבים לכל אורך התוואי עמודים, שנועדו להתריע מפני סטייה בעת הנסיעה בשטח ההררי שמעל התהום העמוק.
"בחודשים הראשונים לאחר שצה"ל נכנס לכאן, הנסיעה בתוואי הייתה מורכבת ומאתגרת, אבל עכשיו היא הרבה יותר בטוחה", מספר נהג ביחידת "הר ציון" המבצעת את השינוע לכתר החרמון ולעומק השטח הסורי. הנהג, חייל מילואים כבן 57, שירת בגזרה בחודשיים האחרונים, ביחד עם רכבו, שגוייס על ידי צה"ל. "אנחנו מגיעים למילואים עם הרכבים שלנו. החבר'ה כאן מאוד מגובשים ועם מוטיבציה גבוהה. מפרוץ המלחמה שירתתי כארבעה חודשים במילואים", הוא מספר בגאווה. על הגזרה המורכבת במרחב מופקדת חטיבת הרים, שהוקמה לפני כשנה.
"הפעילות שלנו כאן מדגישה את החשיבות של מה שהחטיבה עושה כאן ביום-יום, בין אם זה בהגנה ובין אם זה כאן בפיתוח המקום, בתשתיות שלו ובעיקר, הידע המקצועי שבונים כאן והיכולת לעבוד ולהגן בשטח שהוא ייחודי, הררי ומשמעותי", מדגיש מפקד החטיבה, אל"מ ל' במרומי כתר החרמון, על רקע הכפרים הסוניים והדרוזיים הנשקפים כמעוף ציפור ודמשק שנשקפת באופק – "זה מחייב מיומנות ויכולות, בין אם זה לעבוד עכשיו ובין אם זה לוקח אותנו קדימה כבר לאזור דצמבר, לשלג".
אל"מ ל' מסביר את המציאות המורכבת בכפרים שבעמק שמתחת לרכס החרמון: "אנחנו רואים מרכס החרמון כפרים סונים שדרומית ל'רכס 800 המטרים' שמולנו ואת הכפרים הדרוזיים, שחלק ניכר מהם אפשר לראות מתחתינו. אפשר גם לראות רחוק יותר עיירה סונית די גדולה ואת השטח הבנוי שרואים בעומק, שזה כבר למעשה דמשק. צפונה מכאן זו פסגת החרמון הגבוהה יותר וכמובן הצד של הר דב".
הוא מבהיר, כי הפעילות ההתקפית במרחב הכפרי מתבצעת נקודתית. "המרחב כאן, 'כתר החרמון, הוא מבחינתי מרחב אבטחה מאוד מאוד משמעותי למפלס העליון הישראלי בחרמון. זאת אומרת, אתר החרמון שפתוח, אזרחים שמגיעים ומטיילים ומבחינתי, המקום הזה נותן לנו עוד עומק בפנים ומרחב אבטחה שהוא משמעותי. יש לא מעט פעולות שאנחנו עושים במרחב שמתחת לרכס החרמון, אבל אני לא חי שם ואני גם לא נכנס לשם שלא לצורך. אני מעדיף לבצע את הפעילות שלנו מכאן כעוגן ומפה לצאת, בין אם זה צפונה, או בין אם זה מזרחה".
אל"מ ל' מציין את קבלת הפנים האוהדת של האוכלוסייה הדרוזית: "כשאתה יורד למטה, ינופפו לך לשלום ויקבלו אותך בברכה. הגישה שלי למרחב היא מקצועית באופן מלא, בין זה בהיבט המקצועי ובסיוע שאני מבצע ובין אם זה בפעילות המודיעינית". אל"מ ל' מספר עוד, כי הקשר עם האוכלוסייה בכפרים הדרוזים, הוא במתן סיוע אזרחי. אולם, מניסיון העבר הוא מודע לאפשרות של הסלמה בין הסונים לדרוזים, כפי שקרה לא מכבר. "זה עלול לפרוץ בפתאומיות מאפס ל-100", הוא מדגיש.
אל"מ ל' מציין את איתור והשמת התשתיות הצבאיות הרבות באזור. "הרבה תשתיות השמדנו. הגענו למוצבים של הצבא הסורי והשמדנו אותם לגמרי. מבחינתנו, אמרנו שכל המרחב הזה, שמקיף את החרמון הישראלי, הוא סטרילי, לא נשארים בו - לא תשתיות ולא מוצבים. אנחנו גם פועלים במקביל לחזק את ההגנה כאן במרחב ולייצר פה באמת מרחב אבטחה שהוא משמעותי וכעוגן ליציאת החוצה לפעילות. אני חושב שדווקא הנוכחות שלנו כאן וביצוע הפעילות שלנו במרחב, משאירה אותו סטרילי".
עם זאת, בתשובה לשאלה, הוא מציין את ההיערכות המיוחדת במוצבים הסטאטיים שצה"ל הקיים, מפני פעולות של חוליות מפגעים. "זה מחייב אותנו לעבוד מאוד חכם, להאמין באירועים שיכולים להגיע לכאן, לראות שאנחנו מצליחים להתבסס פה כמו שצריך, גם בהיבטי התצפיות ובהיבטי היכולות והכוחות שנמצאים כאן. הפעילויות מגוונות, אבל המקום הזה אינו חף מאיומים. צריכים להיות כאן כמה שיותר משמעותיים וחזקים, כדי שגם אם כן תצא התקפה, שזו התקפה שמסתיימת כאן ולא בתוך החרמון על אזרחים ויישובים ישראלים שנמצאים למרגלות החרמון".
אל"מ ל' מספר על אתגר מורכב נוסף: "בעיני, האויב לא ברור עכשיו. אני עוד לא יודע מה הצורה שלו עכשיו, מה הרצונות שלו, נראה לי שאין בן אדם אחד שתשאל וייתן לך את אותה תשובה. אני חושב, שדווקא בתקופה הזו, שיקח זמן עד שתתבהר, היכולת להחזיק מרחב חשובה. אם האוייב יגיע, עדיף שיגיע לפה ולא לשם – לחרמון, איפה שמסתובבים אזרחים".
אל"מ ל' מספר על ההתמודדות במקביל עם הגזרה הלבנונית בהר דב: "אני חושב שחיזבאללה מורתע, הוא חטף מכות מאוד משמעותיות במהלך המלחמה, שלקחו אותו אחורה בצורה משמעותית. לחיזבאללה יש לא מעט דילמות. הדילמה המרכזית שלו היא דילמת הפנים. אבל אני מסתכל מבחינתי על הדפ"א שמחר בבוקר חיזבאללה עושה כלפינו משהו ואל מול זה אנחנו צריכים להיות מוכנים".
אל"מ ל' מספר עוד, כי ההיערכות בגזרה בהיבט של סדרי גודל של כוחות, הרבה יותר גבוהה מאשר לפני ה-7 באוקטובר. "בסוף יש אויב, גם אם הוא לא בקו המגע, אולי הוא עשרות קילומטרים בפנים, אבל עדיין יש אויב וצריך להיות ערוך ומוכן לכל תרחיש". אל"מ ל', המפקד גם על חיילי מילואים בגזרה, מדגיש את המוטיבציה הגבוהה של המילואימניקים: "הם מגיעים לפה ומתייחסים למשימה בצורה הכי רצינית שאפשר. יש כאן חיילים מילואים בסבב רביעי או חמישי, אבל כאשר הם מגיעים לפה, הם מבצעים את המשימה בצורה הכי רצינית והטובה ביותר".
על ההיערכות לקראת החורף המלא הראשון בו צה"ל שוהה במרחב שצפוי להתכסות בשלג כבד, הוא מספר: "ההיערכות מורכבת. כבר עשינו פה חורף אחד וצברנו ניסיון. לקראת החורף הקרוב הרחבנו את הציר המוביל לכתר החרמון וההיערכות נמשכת. אנחנו במרוץ נגד הזמן להשלמתה בכל ההיבטים. העבודות עכשיו הן חלק מהפקת הלקחים מהחורף האחרון".