לפי ון בירן, החלטת צה"ל להחזיר כ-9,000 אזרחים שהוצאו בעבר ממערך המילואים משקפת מצב שנוצר בעקבות מדיניות ארוכת שנים של צמצום הכוחות הלוחמים. לדבריו, "אנחנו מודעים לכך שצה"ל, תחת הלוגיקה המעוותת של צבא קטן וחכם במהלך הרבה מאוד שנים, צמצם את יחידות השדה, והוציא הרבה אנשים לפטור חלקם בגיל צעיר".
כמו כן ציין כי המהלך איננו בגדר התנדבות, אלא זימון רשמי לשירות: "זה לא עניין של התנדבות. אני מבין שקראו להם חזרה בצווי 8, ולא ידוע לי אם שר הביטחון השתמש בהוראת שעה, או מהי הפלטפורמה החוקית שבה עשו שימוש". לדבריו, רבים מהחיילים כלל לא קיבלו פטור רשמי, אלא שפשוט חדלו לקבל זימונים. "מדובר בחיילי מילואים גילאי ה-30 פלוס, הם המשאב האנושי לכאורה הכי זמין שיש לנו", הוסיף.
“זה הולך ומשתפר, אבל לא בקצבים המתאימים”
בהמשך השיחה התייחס ון בירן לאתגר גיוס החרדים, וציין כי הוא מעורב ביוזמות המנסות לקדם את הנושא. לדבריו, למרות הקולות המעודדים בקרב צעירים חרדים, הדרך עוד ארוכה: "בתוך החברה החרדית יש לפחות חמישה מסלולים שפועלים לגיוס חרדים. זה הולך ומשתפר, אבל לא בקצבים המתאימים", אמר. "אלה לא המספרים שצריכים להיות, זה עדיין לא השינוי הטקטוני שהיינו מצפים לראות בעקבות 7 באוקטובר".