ההחלטה הדרמטית של גרמניה בנוגע לישראל: "קורא לממשלות נוספות"

לאחר שבשבוע שעבר גרמניה נודע כי בכוונת גרמניה להסיר את אמברגו הנשק לישראל, היום פורסמה ההחלטה הסופית. שר החוץ, גדעון סער, בירך את הקנצלר מרץ על החלטתו

אנה ברסקי צילום: פרטי
משטרת גרמניה מפזרת הפגנה של פרו פלסטינים. 05.07.25 | צילום: רשתות חברתיות
שער ברנדנבורג בגרמניה מואר עם המילים ''החזירו אותם הבייתה עכשיו''
שער ברנדנבורג בגרמניה מואר עם המילים ''החזירו אותם הבייתה עכשיו'' | צילום: REUTERS/Nadja Wohlleben

ההשעיה השפיעה באופן ספציפי על כלי נשק ומערכות שניתן להשתמש בהם בעזה, אך לא כללה מערכות אחרות שהוגדרו כהכרחיות עבור ישראל לצורך הגנה מפני התקפות חיצוניות. הדובר ציין כי מעתה, הממשלה "תחזור, ככלל, לבחון כל מקרה לגופו בהחלטות על יצוא נשק ותגיב להתפתחויות נוספות". הוא הוסיף כי גרמניה נותרה מחויבת לתמיכה בהשגת שלום בר-קיימא בין ישראל לפלסטינים על בסיס פתרון שתי המדינות, וכי הממשלה הגרמנית תמשיך להיות מעורבת במאמצים לתמיכה בשיקום רצועת עזה.

פרידריך מרץ
פרידריך מרץ | צילום: רויטרס

בגרמניה עצמה ההחלטה גרמה למתיחות בתוך המחנה השמרני. למרות שהגבלות היצוא לא כללו עצירה מוחלטת של אספקה ביטחונית לישראל, הן מנעו בין היתר אספקת ציוד צה"לי רגיש. על פי הערכות בגרמניה, עם ביטול ההגבלות תוכל ישראל לחדש את רכישת המנועים לטנקי המרכבה, המיוצרים בחברת RENK הגרמנית — רכיב אסטרטגי לצה"ל.

טנק מרכבה סימן 4
טנק מרכבה סימן 4 | צילום: עופר צידון, פלאש 90

יש לציין כי מדיניות היצוא הגרמנית נמצאת גם תחת בחינה משפטית. בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג מתנהלת תביעה של ניקרגואה נגד גרמניה, הטוענת כי ברלין תומכת לכאורה בפשעי מלחמה של ישראל בשל אספקת אמצעי לחימה. בשבוע שעבר דחה בית המשפט המנהלי בברלין עתירות של פלסטינים שניסו לחייב את גרמניה להאריך את עצירת היצוא - החלטה שהתקבלה אז על בסיס ההקפאה הזמנית. כעת, עם ביטול ההגבלות, עשויים מקרים אלה לקבל מסגרת משפטית חדשה.

תגיות:
גרמניה
/
יחסי ישראל-גרמניה
/
המלחמה בעזה
/
אמברגו נשק
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף