הנשק בחדר השינה וה"כפתור האדום": המהלך שצה"ל לא עשה כבר 46 שנה נחשף

כאחד מלקחי השבעה באוקטובר, הוקמה אוגדה 96 שגייסה חיילי מילואים לשעבר. מפקד חטיבת "תל חי", אחת מחמש החטיבות באוגדה, מספר: "ככל שאנשים קרובים יותר לגבול המחוייבות שלהם גדולה יותר"

אבי אשכנזי צילום: אבשלום ששוני
עקבו אחרינו
אייל זמיר בהערכת מצב בצפון | צילום: דובר צה"ל

בין חמש החטיבות של אוגדת 96, שתיים מהן הם חטיבות שאמורות לפעול בצפון ובדרום. בעצם השיוך לאוגדה, הוא בבניין הכח -  אך ההפעלה תתבצע על ידי הפיקודים צפון ודרום. "זה משהו שנסגר ממש בימים האחרונים. עד עכשיו היה רק את בניין הכוח ולא הייתה עדיין הפעלה. היינו צריכים לעשות הפעלה באיו"ש, ובחודש האחרון הוחלט שנעשה תעסוקה מבצעית בצפון. עכשיו נעבור גם עם בניין הכוח לפיקוד הצפון. טרם הוחלט באיזה אוגדה - ההחלטה תתקבל בימים הקרובים. תעדיף להיות בניין והפעלת הכוח באותה מסגרת", מוסיף אל"מ א'.

לדבריו, הליך הגיוס כלל גיוס מתנדבים שקיבלו כבר פטור בגלל הגיל, וכאלו שנפלטו משרות מילואים בטרם זמן - למשל, חזרו אחרי תקופה ארוכה ממילואים, או יוצאי חיל הים שמרביתם לא נקראו למילואים לאחר השחרור. "פנינו ליוצאי חי"ר קל, יותר כמו ההפעלה באיו"ש. זה חי"ר ללא רק"ם (רכב קרבי משוריין), וללא כל הרכיבים שיש לגדוד חי"ר מתמרן, אבל כן עם הרכיבים".

בשל המצב, מספר לא מבוטל של תושבים עוזבים את יישובי הצפון באזור קרית שמונה. 30-20% נוטשים את העיר דרומה, וגדודי החטיבה עשויים למצוא עצמם שוב מצומקים בכח לוחם זמין וקרוב. "זה באמת דבר שיכול להווה בעיה, אבל כשמישהו בא למילואים זה כי אכפת לו מהגזרה שהוא חי בה. מדובר באנשים שהתנדבו להיות פה, זה אנשי הקהילה - בסוף זו אותה הקהילה, זה מאוד משפיע ומכבד עבורנו את גודל המשימה וכמה שזה חשוב. הוא אמור גם לתת תחושת בטחון וגם לחזק באמת", אומר אל"מ א'.

א' מספר כיצד הפעלה בחירום תתבצע, להיכן יגיעו הלוחמים, ואיפה יהיו שטחי כינוס מקומיים בגזרות השונות. "הגזרות שונות, לכן למושבים באצבע הגליל יהיה מתחם שונה ממקומות שהגבול בהם הוא בעיקר שטחי כינוס. באזור הבקעה נגיד, שם הצירים יותר ברורים ויותר קל לכנס גדוד, אבל במקומות שצריך סד"כ יותר מהיר - בעיני תפיסה של מחלקות ומתחת לזה".

"יש מקומות שבהם צריך לדרוך על סיגריה, יש מקומות של דלי מים, ויש מקומות שצריך גם סופר טנקר כדי לכבות את האש", אומר המח"ט, שמספר כי כל הגדודים מתרגלים אופרטיבי. "הזמן חד משמעית קריטי. עשינו כמה תרגילים, אחד במסגרת תרגיל אוגדה 96 ואחד בתרגיל אוגדה 91. בחלק מהתרגילים הגענו למצב של גדוד מלא עם כל החלקים. בדקנו גם תוך כמה זמן החייל מגיע לביתו".

"ה-7 באוקטובר הביא סוג חדש של איום שלא היינו ערוכים אליו וצה"ל קרס למולו. בשביל למנוע אותו, אנחנו היינו צריכים עוד המון סד"כ. לא חייב סד"כ מאומן, אלא סד"כ שיודע להגיע מהר. כבר עכשיו בונים תפיסה שמשתנה בין גזרה לגזרה, יש מקומות שנצטרך יותר תיאום ויש מקומות שפחות. יש כאן עניין מאוד עמוק ומורכב שאתה נוגע בו", מספר.

"בשביל להפעיל אותנו צריך ללחוץ על כפתור אדום ולהגיד שהכוח הסדיר והקבע לא יודע לעשות. ב-07.10 לא ידעו לעשות את זה", אמר. "בנוגע לייעוד ולחזון שלנו, אני מדמיין מצב שבו הכוח הגזרתי שמגיע ותופס את הגזרה, העקב בקרקע שלו - ומי שנותן לו את הידע הגזרתי זה אנשים שיודעים את הגזרה, מכירים אותה ונמצאים בה. זה מישהו שבבית בכוננות, שהתפקיד שלו זה להגן על הבית. מהקצת שהתחככנו עם המשימות זה עובד טוב, הוא נדרש ללכת לכיתות כוננות".

אוגדה 96
אוגדה 96 | צילום: דובר צה''ל

"כשקיבלתי את המשימה להקמת החטיבה - זה היה לי ברור"

לדברי תא"ל ברוך, לכל פיקוד או גזרת גבול תהיה חטיבה נוספת שתתן מענה נוסף מעבר לחטיבות הגמ"ר, לאירוע של מתקפה רחבה בהפתעה: "מעבר לסד"כ שהיה להם, החטיבות מצטרפות לפיקודים השונים. המטרה היא להביא סד"כ משמעותי בזמן רלוונטי, כחלק מלקחי השבעה באוקטובר". עוד הוא מסביר: "חטיבה אחת הולכת צפונה, אחת דרומה ויש תהליכים שאוגדה 96 הם הריכוז של האירוע הזה עם קצין איסוף קרבי ראשי (קאס"ר) שמוביל את הפרויקט במפקדת זרוע היבשה".

אוגדה 96
אוגדה 96 | צילום: דובר צה''ל
תגיות:
מילואים
/
גבול הצפון
/
שבעה באוקטובר
/
אוגדה 96
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף