ארסנל פצצות ומנהרות: חמאס שיקם את יכולותיו מלפני צוק איתן

השקט שלפני הסערה? לפי הדיווח בערוץ 2, גורמים ביטחוניים וצבאיים בכירים התריעו כי הארגון העזתי פועל בחסות השקט בגבול כדי לחדש במרץ את יכולותיו הצבאיות

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
נפילת רקטה במבצע צוק איתן ליד אשדוד
נפילת רקטה במבצע צוק איתן ליד אשדוד | צילום: פלאש 90

חמאס החזיר לעצמו את מלוא יכולותיו שהיו טרם צוק איתן, כך דווח הערב (שלישי) בערוץ 2, שם צוטטו גורמים ביטחוניים וצבאיים בכירים. לפי הדיווח, שנתיים וחצי לאחר המבצע ברצועת עזה, בהן הגבול היה שקט מאוד יחסית, חמאס פועל במרץ בחסות השקט לחדש את כל היכולות שלו טרום המבצע כולל ארסנל הפצצות והמנהרות. חלק גדול מהארסנל הוא תוצאה של נשק שחמאס מייצר בגבולות עזה.

בנוסף, הביעו במערכת הביטחון דאגה על רקע שיחות הפשרה בין חמאס ובין מצרים, המגיעות עם פתיחתו של המעבר ברפיח. במערכת הביטחון חוששים שיהיה קל להבריח פנימה אל תוך הרצועה אמצעי לחימה שישדרגו את היכולות הצבאיות של הארגון העזתי. חמאס, על פי ההערכות, מכין את עצמו לעימות הבא שיתרחש.

לצד זה במערכת הביטחון צפויים לענות על כמה שאלות קשות שיעלו מהדוח. בין היתר, האם נכון להיום יש למערכת הביטחון תשובה לאיום המנהרות. על כך אמר גורם ביטחוני למעריב אונליין, כי "אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי ביחס למה שהיינו ערב צוק איתן". לדבריו, "ערב המבצע לא היו לנו המידע והיכולות שיש לנו היום. גם תקציבית וגם מבחינת התשובה לאיום התת קרקעי. אם ערב המבצע היו לנו המון שאלות, כיום יש לנו את כל התשובות ביד".

עוד מבהיר הגורם, כי "יש לנו את התשובות אבל זה לא אומר שיש לנו פתרון מלא ומוחלט לבעיית המנהרות. יש מגוון אמצעים לאיתור מנהרות, כולם טובים וכולם מיושמים, אבל אף אחד מהם לא מביא תשובה לאיתור מנהרה ב-100 אחוז. כולם ביחד, לצד המודיעין, מספקים תמונה של כמעט 100 אחוז".

מאז מבצע צוק איתן פקדו את משרד הביטחון מאות יזמים ומפתחים שהביאו עימם "פתרונות" לגילוי מנהרות טרור. חלק מהם התבררו כשרלטנים וחלקם הביאו פתרונות בוסריים ובלתי מיושמים. חלק קטן סיפק תוספת קטנה ליצירת התמונה המלאה. אולם הפיתוח של האמצעים לגילוי מנהרות, פיתוח שנחשב סוד מדינה שמור מאוד, פותח ברובו על ידי התעשיות הביטחוניות, שם עמלים כדי לספק מענה מלא לתופעה שאף אחד בעולם לא יודע להתמודד עמה.

"אני יכול להגיד בהקשר הזה רק דבר אחד", מסכם הגורם. "התחלנו בפיתוח אמצעים ממקום מאוד נמוך בעולם והיום אנחנו המתקדמים ביותר והעולם כולו בא ללמוד מאתנו איך להתמודד עם מנהרות טרור. אנחנו במקום אחר לגמרי".

תגיות:
צה"ל
/
צוק איתן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף