בתמונות מההלוויות נראה הלוי אדם שעולמו חרב עליו. אלה גם התיאורים של מי שפגשו אותו שם. הם מתארים אדם מיוסר, כבוי, מלא יגון. מתארים את הרמטכ״ל לשעבר כמי שההגעה גובה ממנו מחיר נפשי. וגם - ״מביט לאחריות בעיניים".
אי אפשר שלא להעריך את העובדה שהלוי מגיע להלוויות. זה ודאי לא פשוט לעמוד בתוך קהל רב שחלקו, אולי רובו, מפנה כלפיו אצבע מאשימה במחדל שבו נפלו יקיריהם. זה לא מובן מאליו להשתתף בהלוויות ולהביט למשפחות בעיניים. צריך להעריך זאת. אבל להגעה לא ניתן להתייחס בשום אופן כמימוש של תפיסת האחריות והאחריותיות.
אם לא היו פותחים ״אוטוסטרדה״ על הגדר, לא היו נחטפים 251 אזרחים ולא היו טובחים על הדרך בכל מי שבא מולם. אבל לא היו כוחות פרוסים שהפריעו להם. זה היה מחדל צבאי מובהק.
נניח שלא קראו נכון את כל האותות המודיעיניים הגלויים והסמויים מן העין. אבל אם היו חיילים על הגבול עם עזה - זה לא היה עושה את ההבדל?
ואיפה המסקנות האישיות?
ה״הדממה״ בחג היא דבר בלתי נתפס, גם אלמלא הייתה התרעה בדבר עליית הסבירות למלחמה במהלך 2023. איני יודעת מי החליט על כך. אבל זה נראה משהו שההגדרה "רשלנות", ואפילו "רשלנות פושעת", קטנה עליו.
איך יכול להיות שבמוצב נחל עוז, מרחק יריקה מהגבול, לא היו מספיק נשקים? איך זה שכיתות הכוננות בקיבוצים נדרשו לפתוח נשקיות כדי להשיג נשק באופן נואש כדי להילחם? איך לא הונחו להחזיק את הנשק קרוב אליהם? איך במדינה קטנה כמו ישראל לא הועברו במהירות כוחות לגבול הרצועה באותו בוקר? איך הופעלו הכוחות לאחר ההפתעה?
תורג'מן קבע עוד שקצינים שאינם מתאימים למשימה נבחרו משום מה לתחקר את האירועים. קצינים שאינם מתאימים מבחינת בכירותם. במילים אחרות - לקחו קצינים זוטרים יחסית לחקור בכירים מהם בשרשרת הפיקוד הצבאית. נותר רק לתהות למה מונו דווקא הם למשימה הענק הזאת.
דבר נוסף שאומר אלוף במיל' תורג׳מן הוא שאין מנוס ממסקנות אישיות כנגד חלק מהקצינים. דבר זה לא נעשה עד היום! אין קבלת אחריות אמיתית. הארגון הנקרא צה״ל, שבו משרתים בנינו ובנותינו, מקיים דו-קיום עם כל כישלון ועם כל רשלנות, יהיו תוצאותיהם אשר יהיו.
הטבח והרווח
אני כבר שומעת את השאלה הקבועה, שהיא כשלעצמה תשובה לכל שאלה: "אבל ביבי, אבל ביבי". מה עם ביבי? אז כן - ודאי שבנימין נתניהו אחראי מעצם העובדה שהיה ראש הממשלה ב-7 באוקטובר - ושנים רבות לפני כן.
הממשלה בראשותו מכהנת על פי חוק מכוח אמון הכנסת. לפחות לפי סקרי דעת הקהל, הוא המועמד המועדף לראשות ממשלה גם היום לעומת כל המועמדים האחרים. בבחירות הקרובות, שיתקיימו בתוך פחות משנה, הציבור יכריע אם להחליף אותו או לא. בפני כל אזרח תעמוד הבחירה: אם לבחור בו מחדש או לשלוח אותו הביתה.
כ-ו-ל-ם רוצים להיות ראשי ממשלה, כולם רוצים ״להרוויח״ פוליטית מהעובדה הרנדומלית למדי ש-7 באוקטובר לא היה ״במשמרת שלהם״. אבל אלה בדיוק האנשים שכיהנו כראשי ממשלה, שרי ביטחון ורמטכ״לים בתקופה הרלוונטית בין 2007 (כשחמאס עלה לשלטון) לאוקטובר 2023.
לא בטוח שהציבור מתלהב מהניסיון להשתמש במלחמה תוך הימנעות מקבלת האחריות על העבר ונשיאה באחריות בהווה. הניסיון להפיק מהמצב דיבידנד לעתיד הפוליטי - איכשהו לא מתכתב בעיניי עם מנהיגות. אבל מתחריו של נתניהו, כמו גם ראש הממשלה עצמו, הם נבחרי ציבור. הציבור יחליט אם לרוממם או להיפרע מהם.
אבל אם טעותו נבעה מבורות או משיקול דעת מוטעה, לא רק שלא נענש - אלא הם אף גמלו לו, כיבדו אותו והוקירוהו. כשמדובר במי שמופקדים על חיים ומוות - ייתכן שאמות המידה צריכות להיות אחרות