ההימור הכושל של נתניהו על טראמפ: ישראל הפכה לעוד מדינה באזור | דן פרי

אסטרטגיית הביטחון האמריקאית החדשה חושפת שישראל כבר אינה בעלת ברית ייחודית: תחת טראמפ היא מדורגת כעוד שחקן אזורי בין מדינות המפרץ, ללא הבטחות ביטחוניות מיוחדות

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
ביקור בן סלמאן בבית הלבן | צילום: הבית הלבן

זהו שינוי דרמטי מן העשורים שבהם ארצות הברית הדגישה את הברית הערכית, את המחויבות המוסרית, ואת ההתחייבות המעוגנת בחוק להבטחת העליונות הצבאית של ישראל במזרח התיכון. במשטר הנוכחי, כל אלה התאיידו.

רמת טראמפ
רמת טראמפ | צילום: דוד כהן, פלאש 90

ולמרות זאת, רבים בישראל עדיין חיים באשליה שטראמפ הוא "הכי טוב שהיה לנו". הם מצביעים על ההכרה בריבונות בגולן ועל העברת השגרירות לירושלים כהוכחה לאהבה. אך מדיניות החוץ האמיתית של טראמפ - כפי שנחשפת כעת במסמך הרשמי ביותר של הממשל - מצביעה על דבר אחר לגמרי: ברגע שישראל אינה משרתת צורך אינטרסנטי מיידי, היא פשוט אחת מבעלות ברית רבות, אם בכלל, ללא עדיפות וללא הבטחה קבועה להגנה.

וכאשר חזון החוץ האמריקאי מתפרק מהבסיס הערכי שלו – גישה שבנתה את המבנה העולמי לאחר מלחמת העולם השניה – ישראל במצב בעייתי במיוחד.

במשך שנים, התמיכה הבלתי־מעורערת של וושינגטון נבנתה לא רק על אינטרסים משותפים, אלא על רעיון, על זהות מערבית משותפת, על דמוקרטיה ליברלית מול כוחות דכאניים. בניגוד למה שחושבים בישראל, הדמוקרטים נשאו את הדגל לא פחות ואולי יותר מאשר הרפובליקאים. הם הבינו את ערכה של הדמוקרטיה היחידה באזור, גם כשהיא מקרטעת.

אבל בישראל זנחו את הדמוקרטים בקלות מפתיעה. נתניהו הוביל הימור מסוכן: התאחדות מלאה עם המפלגה הרפובליקאית, מתוך אמונה שהאינטרסים והאהדה אצל הטראמפיסטים חזקים יותר. אך ברית המבוססת על שנאת מוסלמים ועל פופוליזם עולמי אינה ברית של ערכים, ולכן היא ברת־חילוף. כאשר טראמפ מתאהב בכסף המפרצי, שם משפחתו גורפת הון בהקשרים מפוקפקים, ישראל מוצאת את עצמה חשופה באופן חדש.

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ
בנימין נתניהו, דונלד טראמפ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ובסביבה שבה אמריקה רואה את העולם כמאבק בלתי־פוסק על עוצמה חומרית, כוחם של משטרים סמכותניים גדל, הנכונות להתעמת איתם קטנה, והמרחב הנורמטיבי שאפשר לישראל להגן על עצמה בזירה הדיפלומטית נעלם. כל הנרטיב התהפך. אם ישראל החשוכה של נתניהו חשבה שהזדהות עם פופוליזם בינלאומי ועם רפובליקנים שמקדשים לאומנות על פני דמוקרטיה תבטיח לה עתיד בטוח - המסמך הזה צריך להחזיר אותה לקרקע.

האסטרטגיה החדשה חושפת מציאות שלא נעים להכיר בה: הקלפים שהונחו על השולחן בידי נתניהו היו מסוכנים מלכתחילה. במקום להגן על הברית הדו-מפלגתית עם וושינגטון - הברית שהייתה משענת־העל של ישראל - הוא הפך אותה לתלויה בצד אחד של המפה הפוליטית, ובצד הזה כבר לא מאמינים בערכים משותפים ולא במחויבות לדמוקרטיות (זה במפורש כתוב במסמך). עכשיו הכל אינטרסים ושום דבר אינו מובטח. לא יחסרו שוטים בימין הישראלי שיטענו שכך היה תמיד; הם לא מבינים דבר.

טראמפ בוועידת שארם
טראמפ בוועידת שארם | צילום: רויטרס
תגיות:
המזרח התיכון
/
יחסי ישראל ארה"ב
/
דונלד טראמפ
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף