ניצן אלון חשף את ה"ווקסנריזם" בצה"ל: הדרג המדיני אמור לרסן את הצבא - לא להפך | משה כהן-אליה

דברי ניצן אלון אינם משך המלחמה ועיסקאות חטופים מבטאים משבר עומק בצה"ל: מעבר מתפיסת הכרעה וניצחון לתרבות של ריסון, ניהול סיכונים והימנעות מהכרעה

פרופסור משה כהן-אליה צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
האלוף ניצן אלון
האלוף ניצן אלון | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90
3
גלריה

ההיסטוריה הצבאית המודרנית מלמדת שמפקדים נוטים לבקש עוד זמן, עוד משאבים ועוד חופש פעולה, בעוד שהדרג המדיני הוא שמאזן בין השיקול הצבאי לבין השיקולים המדיניים, הכלכליים והמוסריים.

מתוך סרטון חטיפת התצפיתניות
מתוך סרטון חטיפת התצפיתניות | צילום: צילום מסך

אלא שבישראל התרחש בעשורים האחרונים תהליך כמעט הפוך. במקום שהדרג המדיני ירסן את נטייתם הטבעית של המפקדים להפעיל כוח, הלכה והתפתחה במטכ"ל תפיסה שלפיה תפקידם של האלופים הוא לרסן את הדרג המדיני. במקום לשאול כיצד מכריעים את חמאס, החלה להתפתח תרבות ארגונית העוסקת בשאלה כיצד נמנעים מהכרעה שעלולה להיות כרוכה במחירים מדיניים, בינלאומיים או פנימיים.

ניצן אלון אינו היוצא מן הכלל. הוא מייצג אסכולה שלמה שהתעצבה במטכ"ל במשך יותר משני עשורים. יש המכנים אותה "ווקסנריזם", על שם השפעתה של קרן וקסנר, שהייתה מעורבת במשך שנים בהכשרתם האקדמית של רבים מבכירי מערכת הביטחון במסגרת תוכניות באוניברסיטת הרווארד.

קשה להתעלם מן השינוי התרבותי שעבר על המטכ"ל: ערך הניצחון פינה בהדרגה את מקומו לשיח של ניהול סיכונים, הכלה, מידתיות, לגיטימציה בינלאומית ורגישות חברתית.

גם עמדתו של ניצן אלון בסוגיית החטופים משתלבת באותו דפוס מחשבתי. לשיטתו, ניתן היה להגיע לעסקה רחבה הרבה יותר כבר בשלבים מוקדמים של הלחימה. אלא שעסקה בתנאים כאלה הייתה מותירה את חמאס בשלטון, מחזקת את ההיגיון האסטרטגי של חטיפות המוניות ומעבירה מסר מסוכן לכל אויביה של ישראל.

אביב כוכבי
אביב כוכבי | צילום: מרים אלסטר פלאש 90

בסופו של דבר, רובם המכריע של החטופים ששבו לישראל חזרו לאחר שחמאס היה נתון ללחץ צבאי משמעותי. הלחץ הצבאי לא עיכב את העסקאות; הוא היה אחד התנאים שאפשרו אותן.

בסופו של יום - צבא אינו אמור להיות כוח פוליטי שתפקידו למתן את החלטות הממשלה. תפקידו להציג חלופות מקצועיות, להתריע מפני סיכונים ולהמליץ על דרך פעולה. אולם מרגע שהתקבלה החלטה מדינית, חובתו להפעיל את מלוא כוחו כדי להשיג את יעדיה.

האלופים צריכים להיות "סוסי פרא" – התקפיים, יצירתיים, שאפתניים וחתורים לניצחון. מי שאמור לרסן אותם הוא הדרג המדיני, משום שהוא בלבד נושא באחריות הכוללת כלפי הציבור.

תגיות:
חמאס
/
האלוף ניצן אלון
/
עסקת חטופים
/
טבח ה-7 באוקטובר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף