שיחת טלפון אחת למנחם בגין שינתה הכול - והיום גדולי התורה בשתיקה מביכה

תוצאות הבחירות הציבו את ההנהגה החרדית בפני מציאות פוליטית חדשה, אך שלוש מועצות גדולי התורה שומרות על שתיקה. דווקא הרב לנדו, המתקרב לגיל מאה מסמן כיוון אחר ומעורר תקווה לשינוי

שלמה שמיר צילום: ללא
עקבו אחרינו
מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל
מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל | צילום: אלי סגל, באדיבות בחדרי חרדים
3
גלריה

הרב לא התייעץ עם אף אחד, לא שאל את עמיתיו בהנהגת "אגודת ישראל". הרב אמר למנחם בגין: "אנחנו, באגודת ישראל, איתך. נצטרף לכל קואליציה שתקים". התמורה שקיבל ממנחם בגין הייתה ביטול המגבלה של 400 תלמידי ישיבות שפטורים משירות צבאי. תמורה שהפכה לגורם הפילוג, השסע והשנאה ההורסים את החברה בישראל.

מנחם בגין רה''מ בלשכה
מנחם בגין רה''מ בלשכה | צילום: יעקב סער לע''מ

קיימות בישראל שלוש מועצות גדולי תורה. לא פחות. אחת של פלג אגודת ישראל במפלגה "יהדות התורה", השנייה מייצגת את הפלג "דגל תורה" במפלגה, השלישית מועצת חכמי התורה של מפלגת ש"ס. מישהו שמע מילה, תגובה, אות וסימן להתחשבות במציאות הפוליטית בארץ מצד אחת משלוש מועצות גדולי התורה?

היו זמנים שישיבה של מועצת גדולי התורה הייתה ונחשבה אירוע ענק בציבור החרדי-חסידי, אירוע מצולם שעורר עניין עצום בקרב חסידי ואוהדי האדמו"רים וראשי הישיבות שהיו חברים במועצת גדולי התורה. היו בחירות לכנסת, הקול החרדי-חסידי נחלש, לא ברור מי לבסוף ייבחר ויהיה ראש הממשלה הבא. את האדמו"רים וראשי הישיבות החברים בשלוש מועצות גדולי התורה כל זה לא מעניין, ואולי מעניין, אבל לא עד כדי התערבות והבעת דעה בפומבי.

היכן מנהיגי שתי החצרות החסידיות הגדולות בישראל? גור ובעלזא. לא שומעים מאדמו"רי גור ובעלזא אף מילה, אף תגובה גם מרומזת למצב הפוליטי-מפלגתי המבולבל והנבוך שתוצאות הבחירות יצרו.

גדי איזנקוט
גדי איזנקוט | צילום: פלאש 90

הגאון דב לנדו, צריך לזכור, הוא בגיל המתקרב למאה. המנהיגות שהוא מוכיח, האחריות הציבורית שהוא מפגין, המהלכים וההחלטות שהוא יוזם - הם התגשמות של אמרת חכמי התלמוד: "תלמידי חכמים כל זמן שמזקינין - חכמה נתוספת בהם" (בבלי, מסכת שבת קנ"ב).

החלק השני של האמרה, "ועמי הארץ כל זמן שמזקינין טפשות נתוספת בהן", נשאר למי שיכול ומסוגל לעשות משהו חיובי ומועיל לפתרון מצב חוסר ההכרעה המביך שהשאירו תוצאות הבחירות לכנסת.

תגיות:
בנימין נתניהו
/
מנחם בגין
/
חוק הגיוס
/
אגודת ישראל
/
חסידות
/
המהפך ב-77'
/
הרב לנדו
/
בחירות 2026