האכזבה של חמאס מהעסקה המסתמנת - והוויתור חסר התקדים של ישראל

המתווכים הקטארים עדכנו את ישראל בימים האחרונים כי בכירי חמאס "מאוכזבים" מהמתווה. "אין מקום להרבה אופטימיות", אמר בכיר ישראלי

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונלייןמעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
הרמטכ״ל הרצי הלוי ברצועת עזה על המשך הלחימה והמאמצים לשחרור החטופים | צילום: דובר צה"ל

ישראל אותתה לאחרונה כי תאפשר שחרור אסירים בכירים המרצים תקופות מאסר ממושכות בתמורה לשחרור חטופים, כך דווח הערב (שני) ב"ניו יורק טיימס" מפי גורמים המעורים בפרטים.

השינוי באסטרטגיית המשא ומתן הישראלית, שלא הוכרז בפומבי, הוא משמעותי מכיוון שהוא עשוי לעזור לשכנע את חמאס לשחרר חיילים ולהסכים לעסקה שתשהה זמנית את הלחימה ברצועת עזה. המאמצים הבינלאומיים להגיע להפוגה נעצרו בגלל סירובה של ישראל לשחרר פלסטינים שהורשעו ברצח ולהתחייב להפסקת אש קבועה.

כעת, מנהלי המשא ומתן הישראלים הסכימו באופן פרטי להצעה של ארה"ב שתגרום לשחרור חמש חיילות ישראליות עבור 15 מחבלים שהורשעו בטרור, כך על פי הדיווח. הרעיון נתפס כבסיס למשא ומתן עם חמאס, שלא הגיב להצעה. ישראל נמנעה בעבר מוויתור כזה, בין השאר משום ששחרור מחבלים, אפילו בתמורה לבני ערובה ישראלים, יגרור ביקורת פנימית חריפה. עם זאת, מרכיבים נוספים של בעסקה המסתמנת הכוללים גם את משך הפסקת האש ודרישת חמאס לנסיגה מוחלטת מעזה - עדיין נמצאים בדיון.

מרואן ברגותי
מרואן ברגותי | צילום: רויטרס

נציגי המוסד, השב"כ וצה"ל קיימו היום סבב ראשון של שיחות בדוחא בירת קטאר עם המתווכים המצרים והקטארים על ההיבטים ההומניטאריים של עסקת החטופים. במקביל, הנציגים המצרים והקטארים מקיימים שיחות עם נציגי חמאס שנמצאים גם כן בדוחא בנסיון ללחוץ עליהם להגמיש את דרישותיהם – במיוחד בכל הנוגע לכמות ו"איכות" האסירים שהם דורשים לשחרר עבור כל חטוף.

"אין מקום להרבה אופטימיות", אמר בכיר ישראלי. "ההתקדמות שישראל השיגה מול המתווכות בפריז לא סגרה את הפערים מול חמאס. קשה לראות בשלב זה איך משיגים הסכם עד הרמדאן".

הגורמים הדגישו כי מדובר בעמדה עקרונית שבה מחזיקים מקבלי ההחלטות בירושלים, ולא במנדט ספציפי שניתן לגורמים המקצועיים שיצאו היום לקטאר. "בינתיים על הפרק עומדת הפוגה זמנית בלבד", הדגישו, "ואם בסוף לא יהיה הסכם כולל, אז ישראל תחדש את האש ותחזור ללחימה. עם זאת יש הבנה בין הצדדים – וזה מה שהמתווכות אומרות לחמאס – שהמגמה היא לנסות להגיע להסדרה כוללת ללא חידוש הלחימה".

תגיות:
חמאס
/
קטאר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף