53% מתושבי הצפון מפונים: הנתונים העגומים נחשפו בכנסת

הוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל התכנסה היום על מנת להתעדכן בהחלטת הממשלה בנוגע לשיקום יישובי הצפון. יו"ר הוועדה, ח"כ ביטון: "אנחנו רוצים תוכנית מסודרת בלי חורים שחורים ובלי שאלות״

שקד שדה צילום: באדיבות המצולמתמתן וסרמן צילום: פרטי
ראשי הרשויות בצפון בפנייה לנתניהו. קרדיט: ללא | צילום: ללא קרדיט

מטרות התוכנית ׳צפונה׳ לשיקום הצפון הן חזרה מלאה ומיטבית לשגרה - תוך ניצול המשבר כהזדמנות לשיפור איכות החיים של תושבי הצפון, בינוי מחדש ופיתוח אזורים שנפגעו, שיקום הפעילות הכלכלית, רמת החיים של תושבי הצפון - ושיקום ושיפור תשתיות ושירותים. על פי התוכנית, ישנה מוכנות ממשלתית ל-2 תרחישים: לפתיחת שנת הלימודים הקרובה במלואה בכל יישובי הצפון - או לחלופין בהערכות אזורית אחרת.

התקציב שנקוב בתוכנית ׳צפונה׳ לטווח המיידי והקרוב הוא 3.5 מיליארד - כולל מיגון ומרכיבי ביטחון. בנוסף, כחלק מתוכנית הפיתוח הרב שנתית - ישנו תקציב של כ-3 מיליארד שקלים. את התוכנית יישמו צוות מנכ״לים ברשות מנכ״ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי. ההצעה הייתה אמורה לעבור כבר ביום רביעי הקרוב - אך לבקשת ראשי הרשויות בצפון היא תעוכב על מנת לשפרה.

חילופי אש בגבול הצפון
חילופי אש בגבול הצפון | צילום: Ayal Margolin/Flash90

שטרן הוסיף כי הפעימה השנייה של המענק טרם הועברה למשפחות וכי יש הרבה מפונים שאין להם איך לחגוג את החג - "זה מאוד חשוב, זאת טיפה בים אך תאפשר למשפחות לקיים את החג בכבוד. מדובר בנושא בוער וצריך להתייחס אליו בנפרד עוד לפני ההחלטה הכללית שתתקבל", אמר שטרן.

סיוע למפונים
סיוע למפונים | צילום: באדיבות עמותת נירים

ח"כ ביטון, יו"ר הוועדה, אמר כי שלושה מיליארד ש״ח שכרגע חסרים - יהיו צריכים להיות צבועים לטובת הצפון: "אנחנו רוצים תוכנית מסודרת בלי חורים שחורים ובלי שאלות״. הוא סיכם את הדיון - והתייחס ליישובים בצפון שלא פונו ותושביהם חיים תחת אש חיזבאללה: "יש מספר ישובים בצפון שנפלו בין הכיסאות, הם לא פונו - אך הם חלק ממועצות מושבתות ללא מתנ"ס וללא עיר מרכזית. צריך למצוא להם פתרון בדוגמת מענק גמיש לרשויות - כדי שהן יפתרו את הבעיות בקיבוצים ובמושבים שלא פונו".

עוד קרא לתת מענקים לשימור החקלאות בגבול הצפון וכן קרא לזרז את העברת המענקים למשפחות כדי שיוכלו להשתמש בכסף כדי להתכונן לחג. בענף התיירות קרא ח"כ ביטון לשיפוי וכיסוי מלא לאובדן ההכנסות במטרה לשמור את התשתית כזרוע עתידית לצמיחה.

תגיות:
צפון הארץ
/
מלחמת חרבות ברזל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף