"אבל בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו. מיעוט קטן השתלט על גשר הפיקוד של הספינה הישראלית והוא מוביל אותה אל עבר חומת סלעים. התייצבתי כאן היום - כדי לומר אמת. והאמת קשה: בעוד שחיילי ישראל מגלים גבורה עילאית בחזית - חלק מהאישים אשר שלחו אותם לקרב מתנהלים בפחדנות וחוסר אחריות", המשיך.
"בעוד שבמנהרות האפלות של עזה החטופות והחטופים עוברים ייסורי שאול – יש מי שעוסקים בהבלים. בעוד שעם ישראל מתעלה על עצמו – חלק מהפוליטיקאים חושבים על עצמם. אל תוך קודש הקודשים של בטחון ישראל החלו לחדור שיקולים אישיים ופוליטיים. על כולנו להבין ולהפנים: נכון - מלחמה מנצחים בנחישות ובכוח בשדה הקרב. נכון - מלחמה מנצחים מתוך אהבת-ישראל, מתוך מחויבות למורשת-ישראל, ומתוך דבקות באחדות ישראל. ולצד זאת: מלחמה מנצחים רק עם מצפן אסטרטגי ברור – ומציאותי", אמר.
"מלחמה מנצחים רק כאשר כל הישראלים תורמים את חלקם ומשתתפים במאמץ המלחמתי", אמר בהתייחס לחוק הגיוס. "לא פשוט עבורי לעמוד פה היום. אך זו חובתי. לאחר שעשיתי יחד עם חבריי, כל שיכולתי בחדרים הסגורים. אני ניצב כאן היום ואומר לכם: נדרש שינוי – כאן ועכשיו".
"אני מאמין באחדות. אבל האחדות חייבת לבוא במעשית. אחדות לא יכולה להיות עלה תאנה לקיפאון בניהול המלחמה. על קבינט המלחמה יש לממש על ה-8 ביוני תוכנית פעולה: להשיב הבייתה את החטופים, למוטט את שלטון החמאס, לפרז את רצועת עזה ולהבטיח שליטה ביטחונית ישראלית", אמר בהתייחס לשליטה ביום שאחרי בעזה. לאמץ מתווה שכל הישראלים ישרתו ויתרמו במאמץ הלאומי".
עוד פנה לראש ממשלה בנימין נתניהו: "אם תעדיף את הלאומי על האישי ותבחר ללכת בדרכם של הרצל, בן גוריון, בגין ורבין - תמצא בנו שותפים למאבק. אבל אם תבחר ללכת בדרכם של קנאים ותוביל את האומה כולה אל התהום – ניאלץ לפרוש מהממשלה".
לאחר מכן נשאל גנץ על ידי מעריב מתן וסרמן אודות הנושא הכלכלי, והובהר לשר כי בקרב הציבור מורגש כי אין מספיק יחס לנושא. על כך השיב גנץ: "סדר העדיפויות של הממשלה בנושא הכלכלי לא נכון, אמרתי את זה בעבר וגם בקרב שרי הממשלה, אנחנו צריכים לפעול יותר בנושא".
חיילינו לא נפלו לשווא ובוודאי שלא למען החלפת חמאסטן בפת״חסטאן", הוסיף נתניהו, "אם גנץ מעדיף את האינטרס הלאומי ולא מחפש תירוץ להפלת הממשלה, שיענה על שלוש השאלות הבאות: האם הוא מוכן להשלים את הפעולה ברפיח כדי להשמיד את גדודי החמאס, ואם כן איך ייתכן שהוא מאיים לפרק את ממשלת החירום בעיצומה של הפעולה? האם הוא מתנגד לשליטה אזרחית של הרשות הפלסטינית בעזה, גם בלי עבאס? האם הוא מוכן לקבל מדינה פלסטינית בעזה וביהודה ושומרון כחלק מתהליך הנורמליזציה עם סעודיה?".
"עמדתו של ראש הממשלה בנושאים גורליים אלה ברורה: ראש הממשלה נתניהו נחוש לחסל את גדודי החמאס, הוא מתנגד להכנסת הרשות הפלסטינית לעזה ולהקמת מדינה פלסטינית שבהכרח תהיה מדינת טרור. ראש הממשלה נתניהו חושב שממשלת החירום חשובה להשגת כל מטרות המלחמה, כולל השבת כל חטופינו, ומצפה מגנץ להבהיר את עמדותיו לציבור בנושאים אלה", נמסר.
מלשכת השר בני גנץ נמסר בתגובה לראש הממשלה: "אם נתניהו היה מקשיב לגנץ, היינו נכנסים לרפיח לפני חודשים ומסיימים את המשימה. עלינו להשלים אותה, וליצור את התנאים הנדרשים לכך. הרשות הפלסטינית לא תוכל לשלוט בעזה, גורמים פלסטינים אחרים כן – אך ורק אם נייצר לכך גיבוי של מדינות ערב המתונות וגיבוי אמריקאי. כדאי שראש הממשלה יעסוק בכך ולא יחבל במאמצים האלו.
"כפי שאמר גנץ בנאום – אין שום כוונה להקים מדינה פלסטינית, וזו אינה הדרישה של הסעודים. גנץ בניגוד לנתניהו לא החזיר את חברון ולא הודיע על תמיכה בפתרון שתי המדינות בבר אילן. אם לראש הממשלה חשובה ממשלת החירום, כדאי שיקיים את הדיונים הנדרשים, יקבל את ההחלטות הנדרשות, ולא יגרור רגליים מפחד הקיצוניים בממשלתו", נמסר.
טרם נאומו, גורם בסביבתו של גנץ בתקופה האחרונה סיפר כי הוא קיים מספר פגישות בארבע עיניים עם ראש הממשלה והעלה את סוגיית המתאר האסטרטגי של המלחמה גם בקבינט המלחמה אך, לדבריו, "נתניהו מסרב לעסוק בכך לעומק". עוד אמר כי גנץ עשה כל שביכולתו בכדי להימנע מכך, אך הוא "מרגיש שיש לו חובה מוסרית להגיד לציבור מדוע נכנסנו לדשדוש מסוכן והוא יעשה זאת הערב".
עוד עולה מהסקר כי בני גנץ מוביל על בנימין נתניהו בהתאמה לראשות הממשלה עם 45% תמיכה מול 35%, כאשר הפער הצטמצם במקצת מ־12% בסקר הקודם ל־10% הפעם.