דיווח: ביידן יטיל סנקציות על ישראל כדי להפיל את ממשלת נתניהו

ממשל ביידן הקים צוות מיוחד למען גיבוש הטלת סנקציות נגד גורמים ישראליים, במטרה להחליש את ממשלת נתניהו ולאזן את ההשפעה הפוליטית של הימין בעקבות המתקפה של חמאס

אנה ברסקי צילום: פרטימתן וסרמן צילום: פרטי
סמוטריץ' ובן גביר
סמוטריץ' ובן גביר | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90
3
גלריה

הנשיא ביידן, הקים צוות בין-סוכנותי המוקדש להטלת סנקציות על ישראל. על אף שמדובר בפעם הראשונה שהממשל האמריקאי מטיל סנקציות על בעלת ברית קרובה כל כך, כך דווח במגזין "טאבלט".

ישנם מקרים קודמים בהם ארה"ב הטילה סנקציות על בעלי ברית בעקבות פעולות ספציפיות, כמו ניסיון למנוע מגרמניה להשלים את פרויקט צינור הגז נורד סטרים 2,

ג'ו ביידן נואם לצד קמלה האריס במהלך חגיגות ראש השנה היהודי בוושינגטון
ג'ו ביידן נואם לצד קמלה האריס במהלך חגיגות ראש השנה היהודי בוושינגטון | צילום: רויטרס

הסנקציות נגד ישראל שונות וממוקדות להפלת ממשלת נתניהו והשותפים הקואליציוניים שלו. ביידן הוציא צו נשיאותי שטען כי אלימות מצד מתנחלים ישראליים מאיימת על יציבותו של המזרח התיכון כולו. צו זה יצר את הבסיס החוקי לצוות בין-סוכנותי שמטרתו לייצר חבילות סנקציות חדשות.

בנימין נתניהו והקואליציה, 2023
בנימין נתניהו והקואליציה, 2023 | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עד כה, הוציא הצוות שש חבילות סנקציות, והחבילה הבאה כבר מוכנה לשחרור לאחר שהאיראנים יתקפו את ישראל, כדי להימנע מההאשמה של החלשת ישראל בזמן מלחמה. מטרת הסנקציות היא לא לשנות מדיניות מסוימת של ממשלת ישראל אלא ליצור אווירה של מחלוקת סביב נתניהו.

"גם בימים אלו הממשל פועל לגבש קואליציה בינלאומית וערבית רחבה ומתגבר באופן מאסיבי את הכוחות האמריקנים המוצבים במרחב במטרה להיערך לבלימת המתקפה האפשרית מצד איראן וחיזבאללה. מהצד האחר, נראה שביידן מבין כי זו אינה העת להפעלת לחצים פומביים על נתניהו או אף הבעת ביקורת ישירה וחריפה כלפיו, כפי שעשה לא אחת מאז הקמת הממשלה לפני כשנה וחצי, ואף ביתר שאת בחודשים האחרונים (כזכור, תקופה ארוכה ביידן סירב להזמין את נתניהו לבית הלבן). זאת, בשל החשש כי הדבר עלול בין היתר לפגוע בדימוי ההרתעה והעוצמה של ישראל ולהתפרש בקרב גורמי הציר הרדיקאלי כבקיעים בקשרים בין המדינות, ודווקא לחזק את הביטחון העצמי שלהם", הוסיף.

לטענת הר-צבי, "חשוב לזכור כי ארה"ב מהווה עמוד תווך בביטחון ובחוסן הלאומי של ישראל, ואין תחליף לברית האסטרטגית וליחסים המיוחדים בין המדינות. לכאורה בידי הממשל מנופי לחץ רבים על רה"מ. עם זאת, כל עוד המתיחות הנוכחית תמשך וקיים סיכוי לגבש עסקה חדשה, סביר כי הממשל ינסה להלך בין הטיפות ולא יסיר את הכפפות כנגד נתניהו. יתכן גם כי הבחירות לנשיאות האמורות להיערך בעוד קצת פחות משלושה חודשים ישחקו תפקיד בהתנהלות הזהירה של הממשל. דווקא אחרי הבחירות האמורות להיערך ב-5 בנובמבר, אנחנו נכנסים לתקופה של כחודשיים וחצי עד להשבעת הנשיא/ה ב-20 בינואר, בהם ביידן והאריס יהיו לכאורה משוחררים מאילוצים פוליטיים. במידה והמלחמה תימשך עד אז, זו התקופה בה הם עלולים להחליט לנקוט בגישה תקיפה יותר כלפי רה"מ".

בלינקן צפוי להגיע לישראל ככל הנראה הערב. כמו כן, יבקר בקטר ובמצרים. בכיר אמריקאי נוסף, יועצו הבכיר של ביידן, ברט מקגרק, יבקר היום בקהיר. בדיונים המתוכננים בהשתתפות נציגי ישראל ומצרים, יעלו סוגיות השליטה וההסדרים בציר פילדלפי ובמעבר רפיח. שני הנושאים שישראל דורשת להסדיר במסגרת המתווה לעסקת החטופים והפסקת האש בעזה.

תגיות:
ארצות הברית
/
ישראל
/
ג'ו ביידן
/
קואליציה
/
סנקציות
/
נתניהו
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף