תשעה חודשים עברו מאז הוקמה הממשלה בראשות נפתלי בנט ויאיר לפיד. יו"ר יהדות התורה, ח"כ משה גפני, לא ממהר לסכם את התקופה הקשה באופוזיציה. למרות פרישתה של עידית סילמן מהקואליציה, גפני מסרב פעם אחר פעם לקבוע אם הממשלה הגיעה לסוף ימיה ואם למפלגתו תהיה הזדמנות בקרוב לחזור לשלטון.
"אני כבר רואה זמן רב שהעסק הזה לא עובד, גם בוועדות וגם במליאת הכנסת", הוא אומר בריאיון מיוחד לוואלה! ומוסיף: "זה דבר לא טבעי לחלוטין מכיוון שהפער בין כל מרכיבי הקואליציה הוא כזה שלא היה מעולם. הם לא הצליחו בחודש האחרון של כנס החורף להעביר שום דבר, אי אפשר לשלוט ככה. לעידית סילמן יש אומץ רב אבל היא קצה הקרחון, היא לא היחידה. לפי הדיבורים שאני שומע, כבר זמן רב אין ממשלה בישראל. לא הסתכנתי קודם בלנקוב תאריך מתי זה ייגמר ועכשיו גם לא אסתכן".
"הממשלה לא תחזיק מעמד. כמה זמן הם עוד יסחבו? אני לא יודע. בוודאות הממשלה לא יכולה להחזיק עם 60-60 בכנסת. בלי הכנסת, הם לא יכולים לעבוד וראיתי איך שהעסק הזה מתפורר. יש רק שני דברים שמחזיקים אותם יחד כרגע. הראשון, זאת השנאה לנתניהו והשני זה חוסר הרצון ללכת לבחירות כי יש שם אנשים שיסיימו את הקריירה הפוליטית שלהם בבית".
הריאיון עם גפני הוא גם סוג של מסמך ביקורת כלפי חבריו באופוזיציה. כשהוא נשאל מה יקרה אחרי שיהיה פורש נוסף, האם נדרש להקים ממשלה בכנסת החלופית או ללכת לבחירות, הוא לא מותיר מקום לספקות. "חייבים להקים ממשלה בכנסת הנוכחית", הוא אומר. "אין מקום לשאלות כמו 'איך?'. צריך לעשות מאמץ, לא לשלב ידיים. אני אומר את זה לראשי האופוזיציה, בחירות הן לא פתרון. אסור לשבת בחיבוק ידיים ולהגיד 'נלך לבחירות ויהיה בסדר'. אין דבר כזה, היינו בבחירות, לא היה בסדר ואיבדנו את השלטון. לכן צריך לעשות מאמץ כדי להרכיב ממשלה עכשיו. אחרת, גם אם הליכוד יעלה במנדטים, לא נגיע ל-61 ונהיה תחת אותה תוצאה. יגיע מישהו שאין לו בכלל מנדטים ויהפוך לראש הממשלה וכולנו נלך שוב לאופוזיציה. המטרה כעת היא להביא עוד חברי כנסת כדי שהימין והדתיים יוכלו להרכיב ממשלה".
ח"כ גפני נמנע לאורך שעה שלמה מהפניית חיצי ביקורת נגד נתניהו, למרות שהוא סבור כי צריך להקים ממשלה בכנסת הנוכחית בכל מחיר, ויודע כי יש רוב של חברי כנסת מהימין ואולי הוא הגורם שמונע זאת. את הריאיון הוא מנצל דווקא כדי להטיל אשמה על שותף אחר בגוש הימין-חרדים, ואומר בכעס כי "אם ההיסטוריה תשפוט את מי שגרם לכך שתהיה ממשלה כזאת רעה ואנטי-דתית, זה את סמוטריץ'. הוא לא אפשר לנתניהו להרכיב ממשלה, נתניהו יכול היה להרכיב ממשלה, כולנו זוכרים את זה".
"באופן ציבורי מאד קשה לי באופוזיציה", אומר גפני. "הם (חברי הקואליציה - י"א) מתנהגים בצורה כמעט חזירית, בוודאי כלפי כל אזרחי המדינה, מעמד הביניים והשכבות החלשות אבל בעיקר כלפי הציבור החרדי. באופן אישי, אם שאלת, אני אוהב להיות באופוזיציה. אני אופוזיציונר. הקדוש ברוך הוא חנן אותי ביכולת דיבור, סבלנות וכל מה שצריך באופוזיציה. אין לנו תקציבים, אין לנו עמדות כוח. האשימו את הפוליטיקאים החרדים במשך שנים שמה שמעניין אותנו זה כסף ולא אידיאולוגיה ולכן נלך לממשלה עם כל מי שזז. כעת התברר שזה לא נכון, כמו שטענתי כל השנים. אנחנו מפלגה אידיאולוגית".
הממשלה עוד לא נפלה אבל גפני נושם לרווחה מכך שהפרישה של ח"כ סילמן בלמה, הלכה למעשה, את כל המהלכים שחבריה רצו לקדם בנושאי דת ומדינה, בדגש על שינוי בגיור, בכותל המערבי או בסטטוס קוו הקיים לדבריו סביב שמירת שבת במרחב הציבורי. "עידית סילמן נתנה לזה בלם מאד משמעותי. איך אנשים חובשי כיפות בממשלה הזאת עשו את הדברים האלה? אלה אנשים שמשייכים את עצמם לציונות הדתית, איך הם עושים את הדברים האלה? בכשרות, בגיור, וטהרת הייחוס של עם ישראל? זה נראה כאילו הם ששים אלי קרב, ואומרים 'הנה אנחנו יכולים לפגוע בציבור החרדי'. אין לי תשובה הגיונית לזה אבל זאת שאלה שזועקת לשמיים".
הבלימה לה ח"כ גפני מתכוון היא המסרים שהעבירו ברשימה המשותפת לראשי המפלגות החרדיות לפיהם לא יתמכו בכנסת בנושאי דת ומדינה שיפגעו בהם. "במשך שנים", אומר גפני, "יש לי שיתוף פעולה עם חברי הכנסת הערבים".
גפני התבטא לא פעם בעבר כי הוא "נוטה יותר לשמאל", אך לאחר הביקורת שחטף לאחרונה בעקבות אמירותיו על כך שנתניהו צריך לזוז הצידה, הוא מסרב לחזור על כך שוב, אפילו כשאנחנו מקיימים דיון תיאורטי. למה?, שאלתי, השמאל השתנה? והוא השיב: "לא. יש חלקים בשמאל שהם אנטי דתיים, ולא אשב איתם. תראה את הסיפור עם ניצן הורוביץ, זאת שערורייה שלא הייתה כדוגמתה. צריך להיות רשע כדי להגיד או לעשות דבר כמו שהוא עשה. אדם חולה בבית החולים, שומר כשרות בפסח. עם מה הוא צריך להתמודד עכשיו? זה לא רק במרצ, גם במפלגת העבודה יש כאלה".