איזנקוט על הפרעות בחווארה: "לא זוכר לילה כמו שראינו, נתניהו הוא האחראי למצב"

ח"כ גדי איזנקוט, הרמטכ"ל לשעבר, שוחח הבוקר עם ענת דוידוב וגדעון אוקו על המתיחות הביטחונית לאחר הפיגוע בחווארה והמהומות האלימות לאחריו ומתח ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה מול האירועים

לוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
מתנחלים הציתו עשרות מכוניות ובתים בחווארה (רויטרס) | צילום:

לדבריו, "האחריות היא של צה"ל, האירוע צריך היה להיעצר". הוא הוסיף: "הרוח שעוברת מההנהגה היום היא רוח רעה מאוד, וראינו את זה בחווארה. נראה להם שהאירוע הזה מתרחש ברשתות החברתיות, אבל הוא מתרחש במציאות".

הרמטכ"ל בזירת הפיגוע בחווארה (צילום: דובר צה"ל) | צילום:

"הבעיה היותר משמעותית זה האופן שבו אנחנו מתמקדים ונלחמים בטרור, ופועלים במציאות הביטחונית הקשה ביותר בעשרים השנים האחרונות. גם בזירה הפלסטינית שהיא רגע לפני התפרצות רחבה מאוד, גם בתוכנית הגרעין איראנית וגם בצפון שקורים שם דברים חמורים, ובמקום זה ממשלת ישראל עוסקת בחודשיים האחרונים בנושא הרבה פחות חשוב מכל האתגרים הענקיים שניצבים בפני החברה הישראלית".

כשנשאל אם הוא מזהה כישלון של מערכת הביטחון השיב: "פיקדתי ביו"ש בכל התפקידים, כולל מפקד יו"ש, כל פעם שנפגע יהודי אמרתי לעצמי ולפקודים שלי שזה כישלון שלנו. אנחנו צריכים לספק יבטחון ותחושת ביטחון לאזרחים, יחד עם זאת, הקושי הגדול להתמודד עם טרור יחידים זה שאין מודיעין מקדים, החלטה של בודד לבצע פיגוע דריסה, ירי, או דקירה. לכן היכולת לסכל פיגועים כאלו קשה".

הוא הדגיש: "לילה כמו שראינו אני לא זוכר, זה אירוע שהיה צריך להיעצר. לצה"ל יש משימות ענקיות, אבל יש לו גם משימה לאכוף חוק וסדר, סמכויות של כל חייל ביו"ש הן סמכויות שוות לשוטר. אירוע ייחודי ביו"ש. יש מעט מאוד שוטרים וחיילי צה"ל היו צריכים לעצור את זה. אני משוכנע שהצבא יתחקר את האירוע, ישים את האצבע על התקלות - אירוע שלא צריך לקרות".

"נתניהו אחראי למצב הזה, הוא צריך לעצור ומיד"

כשנשאל אם יש קשר לאירועים של אתמול הסביר איזנקוט כי "ההשפעה היא הרוח, הרוחש הצעירים האלה מקבלים. 'אנחנו בשלטון, אנחנו השלטון, אנחנו ניקח את החוק בידיים' ומקימים מיליציה פרטית שמתנהלת בצורה לא יהודית שראויה לכל גינוי.

"אני לא שומע את הגינויים של אותו שר חלקי במשרד הביטחון, הוא גם עושה לייק ומעודד את זה, זה דבר חמור מאוד - מצביע על גודל השבר שאנחנו נמצאים בו, היעדר המנהיגות של ראש הממשלה וחלק מהשרים שלו שהם לא מנוסים, הם חיים בעולם וירטואלי משיחי וכשהם פוגשים את המציאות זה מה שאנחנו פוגשים".

כשנשאל מה אהיה עושה בעת הזאת ואם ניתן לעצור את הגל הזה אמר: "אפשר יהיה לעצור את הגל הזה. הבסנו את טרור המתאבדים ב־2004, את טרור הסכינים ב־2015, הפסגה בעקבה היא חלק מיוזמה נכונה בעיניי לעשות כל מאמץ גם ברמה הבכירה יותר".

"סמוטריץ' ובן גביר לא מקבלים את המנהיגות של ראש הממשלה"

הוא התייחס לאמירות של בן גביר וסמוטריץ' אמש על הפסגה בעקבה ואמר: "ראש ממשלה רציני היה מפטר אותו או קורא לו לסדר, למעשה הוא קורא תיגר על המנהיגות של ראש הממשלה. ראש הממשלה והממשלה הזו בתקופה נפיצה ביותר, בריבוי אתגרים חברתיים, כלכליים ביטחוניים ובינלאומיים. עסוקים בלטרלל את המדינה ברפורמה משפטית".

"סמוטריץ' ובן גביר, הם לא מקבלים את המנהיגות של ראש הממשלה, אנחנו רואים את זה פעם אחר פעם, זה היה ברור כבר בתקופה שלפני הבחירות. מהרגע שכוננה הממשלה הזו אנחנו רואים ששני השרים האלה קוראים תיגר על ראש הממשלה, מכופפים אותו בכל הזדמנות ומי שנפגע מזה זה הביטחון".

"אני רואה איום על שלמות הבית המשותף. ראש הממשלה עצמו עמד בדוכן בכנסת לפני פחות בחודשיים ואמר שיש ארבעה עקרונות על בקדנציה - למנוע גרעין איראן, להביא שלום עם סעודיה, לשפר כלכלה ויוקר המחייה ולהשיב את המשילות והביטחון. הוא פועל במאה שמונים מעלות מהיעדים שהוא הציב.

"במקום זה תראה במה אנחנו עסוקים, בעשרות חוקים שכל אחד מקבל שם. מכניסים את המדינה לסחרור ביטחוני חברתי כלכלי ושואלים למה בעצם זה קורה. ראש הממשלה והממשלה הזו מכניסים את המדינה למדרון חלקלק, כל יום הופך להיות בעייתי וקשה".

הוא התייחס למחאת אנשי המילואים שהודיעו כי לא יצאו למשימות במחאה על הרפורמה המשפטית: "פה אני אומר לאנשי המילואים שאני מבין את הכאב שלהם, יש אינטרס משותף להגן על המדינה, המחאה בגבולות הדמוקרטיה והחוק ראויה. אני נגד מוחלט לסרבנות ולאלימות, צריך להגיד 'חברים יקרים, בכוחות משותפים נאבק למנוע את הרצון של הממשלה הזו לשנות את אופייה של המדינה'".

על דבריו של אהוד ברק אמר: "הוא דיבר על מציאות עתידית, שאם תתרחש הפרט יוכל לקחת אחריות. אני ככלל נגד סרבנות ומרי מכל סוג שהוא, אבל אני דורש ממשלת ישראל להבין את הכאב האמיתי. אני מסתובב בחודשיים האחרונים בכל הפגנה, לא מדובר בפריוויליגים עם שעוני רולקס, מדובר בטובי בניה ובנותיה של הארץ הזו, אנשים מכל חלקי החברה הישראלית.

"הבוקר זו עוד קריאת השכמה לממשלה להתעשת, לעצור את הריצה המטורפת שלה, ולהתמקד באתגרים האמיתיים. אותם אנשים עוד חודש חודשיים שנה שנתיים יקראו לסכן את החיים שלהם והם צריכים לדעת שעושים את זה שעושים את זה תחת ממשלה רצינית, אחראית, וכדי להיות ברור - אני נגד סרבנות מכל סוג שהוא.

כשנשאל אם נפגש עם הרצוג כנציג האופוזיציה השיב: "יש לי היכרות ארוכת שנים עם הנשיא הרצוג. 25 שנים שירתו יחד. אני מדבר איתו לאורך השנים ושוחחתי איתו גם בתקופה האחרונה. אני מאוד מעריך את המאמץ שהוא עושה. אני אישית מדבר, אני לא מעורב בשום מו"מ פורמלי.

"אני כמו רבים אחרים מודאג מאוד מהמצב, אני מדבר, שוחחתי גם איתו, אני חושב שהמתווה שהוא הציג הוא המתווה הנכון, נותן סולם לכולם לרדת מהעץ". על האמירה כי "אף אחד לא סופר אותו" אמר: "זה מעיד על מי שלא סופר אותו. הוא בא מהמקום הנכון, הראוי, המחבר בחברה הישראלית".

כשנשאל אם הוא מזהה איזושהי תזוזה לכיוון של הידברות השיב: "פורמלית כמציגים את זה כולם מתבצרים בעמדות. כשאני שומע אמירות אפורמליות יש מרחב הסכמה גדול שאפשר להגיע אליו. בעיניי הרפורמה המשפטית, ההפיכה המשפטית, היא לא העניין העיקרי. העניין העיקרי זה האופן שבו אנחנו רוצים לראות את מדינת ישראל יהודית, דמוקרטית ברוח מגילת העצמאות.

"מי שיתן יד לפגיעה במטרה המשותפת הזו ייזכר לגירעון עולם. אני חושב שהאיש שחתום על זה היום הוא בנימין נתניהו, הוא לא יכול להסתתר תחת התפקיד שהוא לוהק לדעתי בטעות כהיועץ הפוליטי לממשלת ישראל. הוא ראש הממשלה, הוא אחראי על הביטחון של ישראל, והכול כרוך בהכול, ראינו את זה אתמול".

תגיות:
בנימין נתניהו
/
גדי איזנקוט
/
חווארה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף