דרמטי: זאת משמעות האיום של נתניהו במשבר חוקתי – האם אנחנו בדרך לאנרכיה?

אם נתניהו לא יתקפל ויפטר את בן גביר בסופו של דבר, משטרת ישראל תצטרך לבחור האם להישמע לבן גביר כשר לביטחון לאומי או לא, מה שיכול לגרום לאנרכיה

אברהם בלוך צילום: לירון מולדובן
איתמר בן גביר, בנימין נתניהו
איתמר בן גביר, בנימין נתניהו | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90
2
גלריה

ראש הממשלה נתניהו התייחס לאפשרות בה יקבל הוראה לפטר את בן גביר, והודיע כי לא יפטר אותו. לאחר מכן, ראש הממשלה דפק על השולחן ואמר: "אני לא מכיר דרך מהירה יותר להביא למשבר חוקתי מהדרך הזאת של לנסות לפטר שר בלי כתב אישום".

איתמר בן גביר
איתמר בן גביר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כעת מדובר בהתפתחות דרמטית מאוד. על פי הפרסומים, היועמ"שית בנתה "תיק" על השר בן גביר, במסגרתו אספה נגדו ראיות על מקרים בהם הוא לכאורה פעל שלא בתחום סמכותו ובניגוד לדין. בהתאם לכך, היועמ"שית תטען כי על נתניהו לפטר את בן גביר וכי השארתו בתפקידו הינה החלטה לא סבירה באופן קיצוני.

דרישתה של היועמ"שית לפטר את בן גביר תסתמך ככל הנראה על ראיות "במישור המינהלי", ולא על ראיות במישור הפלילי, מכיוון שבן גביר לא נחקר ולא נאשם בגין אף אחת מהפעולות המיוחסות לו במסגרת התיק שהיועמ"שית בנתה. הרחבה של הלכת דרעי־פנחסי כך שראש הממשלה יהיה מחויב לפטר שרים גם ללא כתבי אישום, עלולה להביא למדרון חלקלק בו היועמ"שית תוכל לקבוע את הרכב הממשלה גם ללא הגשת כתבי אישום.

כעת, לפי פסיקת בג"ץ, הגורם המוסמך לקבוע את הדין לממשלה היא היועצת המשפטית לממשלה. נתניהו הבהיר בצורה הפשוטה ביותר כי אם היועמ"שית תנסה להרחיב את הלכת דרעי־פנחסי על דעת עצמה, הוא לא מתכוון לפטר את השר איתמר בן גביר. יותר מזה, ללא כתב אישום נגד בן גביר, גם במידה ובג"ץ יורה על פיטוריו נתניהו לא מתכוון לפטר אותו.

כאשר הממשלה לא מצייתת לבג"ץ באירועים משמעותיים שכאלה, נוצר משבר חוקתי. לאחר פסק דין שכזה, אם נתניהו לא יתקפל ויפטר את בן גביר בסופו של דבר, משטרת ישראל תצטרך לבחור האם להישמע לבן גביר כשר לביטחון לאומי או לא, מה שיכול לגרום לאנרכיה. ברגע שבג"ץ יגדיש את הסאה, ויביא לקריעת החבל מול הממשלה, הכל יהיה תלוי באוויר. מי שירצה יקשיב להוראות הממשלה ומי שירצה יקשיב להוראות בית המשפט. במשבר חוקתי שכזה, איש הישר בעיניו יעשה.

תגיות:
איתמר בן גביר
/
נתניהו
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף