על פי הערכות בישראל, לחמאס קיים קושי באיתור מקומם של חלק מהחטופים. חלקם, כידוע, מוחזקים על ידי גורמים ששייכים לארגונים ולפלגים נוספים שאינם קשורים לחמאס. במהלך שנה של מלחמה קיים חשש שארגון הטרור איבד קשר עם מספר אנשים שהחזיקו בחטופים או במידע באשר למיקומם, ובישראל מעריכים כי הגורם היחיד שעומד בקשר עם כל או עם רוב הארגונים שמחזיקים בחטופים הוא איראן. על כן, רוסיה נתפסת כמתווך אפשרי שיכול לקדם את הנושא מול משמרות המהפכה.
ישראל כמתווכת בין רוסיה לארה"ב?
כמו כן, לאור ניצחונו של טראמפ ולצד הדיאלוג מול מוסקבה שמתנהל בעניין אי העברת אמל"ח דרך גבול סוריה-לבנון, בשיחות המתנהלות בנושא חזר רעיון שכבר נדון בעבר - שישראל תתווך בין מוסקבה לוושינגטון בנושא סיום המלחמה בין רוסיה לאוקראינה ושיפור היחסים בין רוסיה לארה"ב. כך, בתמורה, רוסיה תתרחק מאיראן. כמו כן, ישראל רואה ברוסיה גורם שמסוגל לתרום ולהשפיע בנושא החזרת החטופים.
נזכיר כי זאת לאחר שנכנסה לתוקף הפסקת האש בצפון, וכעת גובר הלחץ להגיע להסכם סיום הלחימה גם ברצועת עזה. כעת, בנימין נתניהו נתון ללחץ כפול - ממשל ביידן מעוניין לרשום הישג מדיני נוסף לפני סיום כהונתו, וגם הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, מעביר מסר כי הוא מעדיף להתחיל את הקדנציה כשהמלחמה של ישראל בחמאס הסתיימה ואין צורך לטפל בסוגיה הסבוכה הזאת.
מצרים נכנסה לתמונה
יחד עם זאת, הלחצים קיימים גם בתוך הבית. בכירי מערכת הביטחון בישראל סבורים כי הסדרה בצפון סללה דרך להסכם עם חמאס. חברי צוות המו"מ התבטאו כך בין היתר גם במהלך ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני האחרונה, בערב אישור ההסדרה בצפון. אולם, לעת עתה חמאס לא מראה, לפחות לא בצורה גלויה, סימנים של שבירה או התגמשות בנוגע לתנאי העסקה, וממשיך לדרוש סיום מלחמה בתמורה להחזרת חטופים.
על פי דיווחים סעודיים, מצרים מקדמת ההצעה שתוצג לחמאס ולפיה הסדר הפסקת האש יושג בתנאים הדומים לאלה שסוכמו בין ישראל ללבנון - עם ערבויות אירופיות-אמריקאיות. עוד על פי הדיווחים, ההצעה המצרית כוללת את ניהול רצועת עזה על ידי ממשלה פלסטינית-אזרחית הנתמכת על ידי ועדה ערבית ובינלאומית. לפי גורמים ישראלים, לאחרונה מתנהל ערוץ נוסף בנושא החטופים, בין ישראל לרוסיה. בדומה לדיווחים על ניהול הסכם בצפון בין בתיווך רוסי.