המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גיל לימון, תקף היום (רביעי) את התנהלותו של שר הביטחון ישראל כ"ץ במהלך בוועדת החוץ והביטחון בדיון על הצעת חוק הגיוס. לדבריו של לימון, כץ אינו משתף פעולה עם הייעוץ המשפטי לממשלה בנוגע להצעת החוק, ולפי מה שניתן להבין – מתווה כץ אינו נותן מענה ראוי לסוגיית הגיוס.

"פסק הדין של בג"ץ הוא נקודת המוצא המשפטית שלפיה אנחנו בוחנים כל הצעה בעניין הגיוס. יש לה שלושה מרכיבים, גיוס כללי, חובה מנהלית על הצבא לאכוף באופן שוויוני, ואיסור על המדינה להעניק מימון", הסביר לימון את השיקולים של הייעוץ המשפטי בבחינת כל חוק שיבוא לפתחם.

לימון תקף את המתווה של כץ, ואמר כי "היקפי הגיוס שהוצגו על ידי השר נמוכים מצרכי הצבא וגם קצב הגיוס לא תואם את צרכי הצבא מבחינת בניין הכוח. ככל שניתן להבין, המתווה של שר הביטחון לא נותן מענה לדברים הללו. העקרונות לא מציגים ערובות לכך שיהיה שינוי משמעותי בשטח". לימון הוסיף כי "על אף בקשות חוזרות ונשנות, שר הביטחון סירב להציג בפנינו נוסח של הצעת חוק".

אתמול, שר הביטחון טען בכנסת כי היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, אסרה על יועמ"שית משרד הביטחון לשוחח איתו על חוק הגיוס. מדבריו של כץ עולה לכאורה כי היועמ"שית מייצרת משבר נוסף מול הממשלה – אלא שההפך הוא הנכון.

בתחילת החודש פנתה היועמ"שית לשר כץ בנוגע לגיוס חרדים. היועמ"שית ביקשה מהשר כץ כי יעביר למשרדה את טיוטת הצעת חוק הגיוס המגובשת בימים אלה בכדי למנוע מצב שהצעת החוק לא תעמוד באמות מידה חוקתיות או שלא תהיה מבוססת על תשתית עובדתית רלוונטית.

במכתבה, היועמ"שית הבהירה לשר כץ כי "המציאות הביטחונית וערך השוויון מחייבים כי המתווה שיחוקק לא יישאר רק בגדר "הצהרת כוונות", או שחזור, בהתאמות מסוימות, של מתווי חקיקה שנכשלו בעבר. היועמ"שית הבהירה כי החוק צריך להכיל ערובות לשינוי בשטח ולהגשמת תכלית החקיקה הכולל את לימוד התורה מצד אחד ואת מילוי שורות הצבא מהצד השני.

היועמ"שית הוסיפה: "ללא העברת נוסח ההצעה העדכני לעיוננו, שלהבנתי מצוי כיום בתהליכי גיבוש, לא ניתן לקיים הליך תקין של ייעוץ משפטי, על ידי מי מגורמי הייעוץ המשפטי לממשלה, ובכלל זאת הייעוץ המשפטי במערכת הביטחון. קידום הצעת חוק על ידי גורמי הממשלה בלא הצגת פרטי ההסדר המתגבש לייעוץ המשפטי מהווה פגם תהליכי נוסף".

המשמעות של דברי היועמ"שית פשוטים. במידה והשר ישראל כץ יעביר נוסח עדכני של הצעת חוק הגיוס לעיון גורמי הייעוץ המשפטי לממשלה, יהיה ניתן לתת לו ייעוץ משפטי לגביו. במידה ולא, הרי שאי אפשר לתת ייעוץ משפטי על הצעת חוק שהייעוץ המשפטי לא מקבל.

עיוות העובדות מכאן ועד לטענה שיועמ"שית אוסרת על יועמ"שית משרד הביטחון לשוחח עם השר כ"ץ בנוגע לחוק הגיוס מרחיק לכת. שר הביטחון יכול לפתור את המשבר שהוא יצר בפעולה אחת: העברת טיוטת הצעת חוק הגיוס לייעוץ המשפטי לממשלה.