ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לדחות את תחילת המשא ומתן על השלב השני של עסקת השבויים, שהיה אמור להתחיל היום (שני) בדוחא, עד לאחר פגישתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ - כך נודע לאתר החדשות האמריקאי "אקסיוס".

על פי ההסכם המקורי, השיחות על השלב השני היו אמורות להתחיל ביום ה-16 להפסקת האש, כלומר היום, אולם נתניהו העדיף לברר תחילה את עמדת הממשל האמריקני החדש. הפסקת האש הנוכחית אמורה להסתיים ב-1 במרץ. "המשא ומתן הרציני על השלב השני יתחיל רק אחרי שביבי ייפגש עם טראמפ", אמר בכיר ישראלי לאקסיוס. "שום דבר משמעותי לא יקרה לפני זה".

בתוך כך, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הביע היום (שני) ספק לגבי יציבות הפסקת האש בעזה, בשיחה עם כתבים בחדר הסגלגל. "אין ערבויות שהפסקת האש תחזיק מעמד", אמר הנשיא. במהלך השיחה, ביקש טראמפ משליחו סטיב וויטקוף להעריך את המצב. "עד כה הפסקת האש מחזיקה מעמד", אמר וויטקוף. "אנחנו מלאי תקווה וההנחיה של הנשיא היא להחזיר את החטופים ולהגיע להסדר שלום".

כשנשאל על אפשרות סיפוח יהודה ושומרון לישראל, בשל היותה מדינה קטנה, בחר טראמפ שלא להתייחס ישירות לסוגיה. "ישראל היא אכן מדינה עם שטח קטן מאוד", אמר הנשיא, אך סירב להרחיב בנושא.

מהלכים דרמטיים בצוות המו"מ ערב הנסיעה לוושינגטון

על פי אקסיוס, נתניהו היה אמור לקיים במוצאי שבת ישיבה עם ראשי צוות המו"מ - ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב"כ רונן בר ואלוף ניצן אלון - אך ביטל אותה ברגע האחרון. בכיר ישראלי אמר לאתר כי צוות המו"מ התכוון להציג לנתניהו תוכנית לתחילת המגעים על השלב השני, במטרה לקדם את השיחות עם חמאס בכיוון חיובי.

בימים האחרונים הודיע נתניהו לראשי צוות המשא ומתן כי השר רון דרמר יחליף אותם כראש המשלחת. על פי שני בכירים ישראלים, נתניהו הסביר כי המשא ומתן בשלב השני הוא יותר פוליטי ואסטרטגי באופיו, וקשור ישירות לתכנית "היום שאחרי" בעזה שדרמר אמון לעבוד עליה. ברנע ובר הזהירו את ראש הממשלה שהשינוי עלול לפגוע במשא ומתן, והדגישו כי השיחות אינן מול ארה"ב אלא מול חמאס באמצעות קטאר ומצרים.

פערי עמדות והצהרות מנוגדות על עתיד עזה

חמאס דורש סיום המלחמה תוך שמירה על שליטתו ברצועה, בעוד ישראל מתנגדת לסיום הלחימה כל עוד הארגון נותר בשלטון בעזה. בכיר ישראלי אמר לאקסיוס כי אם נתניהו יחליט שלא להתקדם לשלב השני של העסקה, המשמעות עשויה להיות לפחות עוד שנה של לחימה בעזה בניסיון להפיל את שלטון חמאס.

דורש סיום המלחמה תוך שמירה על שליטתו ברצועה. חמאס (צילום: REUTERS/Dawoud Abu Alkas)
דורש סיום המלחמה תוך שמירה על שליטתו ברצועה. חמאס (צילום: REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

שגריר ישראל באו"ם דני דנון, המקורב לנתניהו, הבהיר בראיון לשירות הרדיו הציבורי האמריקאי NPR שהתרחש לאור בואו של נתניהו לארה"ב כי "אין לנו שום כוונה להישאר בעזה. עזבנו את עזה ב-2005 ולצערנו, במקום לבנות את עתידם, חמאס השתלט". לדבריו, "דבר אחד בטוח - לא נאפשר לחמאס להישאר בשלטון. אני חושב שיהיו שני שלבים: בשלב הביניים תידרש תמיכת הקהילה הבינלאומית בשיקום עזה ובבניית הנהגה חדשה, ואז בעתיד, בתקווה, תהיה הנהגה אמיתית שתתמוך בשלום ובדו-קיום ולא תתמוך ברעיונות קיצוניים כמו חמאס".

בין חלום הנורמליזציה לקואליציה מתפוררת

הביקור בוושינגטון מתקיים על רקע שאיפתו של טראמפ להרחיב את הסכמי אברהם ולכלול בהם את ערב הסעודית. אולם בריאד התנו כל התקדמות בסיום המלחמה בעזה או ביצירת מתווה להקמת מדינה פלסטינית - דרישה שממשלת נתניהו מתנגדת לה בתוקף.

"הפגישה ביום שלישי קריטית ליכולתו של נתניהו לשרוד כמנהיג ישראל ולהבטיח שהקואליציה שלו תישאר שלמה", אמרה פרופ' גיל טלשיר מהאוניברסיטה העברית ל-NPR. "אני חושבת שנתניהו רוצה בדיוק את מה שטראמפ מציע לו, אבל לקואליציה שלו יש חזון שונה לחלוטין".

קולות מנוגדים בישראל: בין דרישה לחידוש הלחימה לזעקת משפחות החטופים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כבר איים להתפטר ולפרק את הקואליציה אם המלחמה לא תתחדש בתום השלב הראשון של העסקה. מנגד, בני משפחות החטופים וישראלים רבים דורשים מהממשלה להתקדם לשלב השני כדי להביא לשחרור כל החטופים. "הסבל שהמשפחות עוברות בזמן שזה נמשך הוא לא אנושי", אמר ניסן קלדרון, אחיו של החטוף עופר קלדרון שהשתחרר לאחרונה. בשלב הראשון של הפסקת האש שוחררו 13 חטופים ישראלים, כולל אזרח בעל אזרחות כפולה אמריקאית-ישראלית, בתמורה לשחרור מאות אסירים ועצירים פלסטינים.

איים להתפטר ולפרק את הקואליציה אם המלחמה לא תתחדש. בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
איים להתפטר ולפרק את הקואליציה אם המלחמה לא תתחדש. בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

לוח הזמנים והמשך המגעים

תוכנית הביקור כוללת פגישה ראשונה היום (שני) עם שליח הנשיא למזרח התיכון סטיב ויטקוף, ומחר (שלישי) פגישה עם טראמפ שתכלול ארוחת ערב. על פי לשכת נתניהו, לאחר מכן ויטקוף ישוחח עם ראש ממשלת קטאר ובכירים מצריים, ורק אז ידון עם נתניהו בצעדים לקידום המשא ומתן, כולל מועדי יציאת המשלחות לשיחות. במקביל, ראש ממשלת קטאר, שייח' מוחמד בן עבד א-רחמן אל-תאני, אמר אתמול במסיבת עיתונאים בדוחא כי "אין פרטים ברורים" לגבי מועד תחילת השיחות, והביע תקווה "לראות התקדמות בימים הקרובים".