בראיון מיוחד לפודקאסט מעריב, חושף הרב יגאל לוינשטיין, ראש מכינת עלי, את דעותיו הנחרצות על מערכת המשפט, המלחמה בעזה וסוגיית גיוס החרדים. לוינשטיין, שאיבד עשרות תלמידים במלחמה הנוכחית, מטיל את האחריות לאסון 7 באוקטובר על בג"ץ ומסביר מדוע לדעתו החמאס אינו מורתע מהפעולות הצבאיות בעזה.
הרב, אתה מטיל את האחריות על 7 באוקטובר על בג"ץ?
"ודאי, גם. ועוד איך מטיל. לא על השופטים, אלא על הפסיקות ועל השקפות העולם שחושבת שמולנו נמצאים. הם דנו בזכויות האדם של אויב. זה אויב וצריך להתייחס אליו כאויב ולהפעיל את כל הכוח שיש למדינה".
איך זה התבטא בפועל?
"בעזה, הסיבה של הטירוף הזה שלפני הפרוץ, שמגיעים לגדר - מי שאיפשר להם להגיע לגדר לעשות הפגנות עם צמיגים והכל, למרות שהיה פעם פרימטר של קילומטר שאסור להתקרב? בשם זכויות האדם וזכויות המפגינים וזכויות המוחלשים הפלסטינים בעזה, בג"ץ נתן להם להגיע לגדר ולעשות עלינו לעבוד ולעשות הטעיה מהגדולה ביותר, שהתוצאה שקיבלנו - אלף מאתיים הרוגים ומאתיים ארבעים חטופים".
אתה חושב שעכשיו בעזה, לאור התמונות שאנחנו רואים עם שחרור החטופים, אחרי שנה של לחימה, מאות הרוגים, הרס מטורף בעזה - הם מורתעים?
"הצחקת אותי. אתה חושב כמו אשכנזי טוב שבא מלוקסמבורג או דנמרק. השיפוט שלנו את החברה הערבית הוא שיפוט מטריאליסטי של אנשים מטריאליסטים. הערבים בחמאס הם בזים לעולם הזה. אין להם ערך לחיים, אתה חושב שיש ערך לבתים? מה אתה מדבר? זו חברה פנאטית ג'יהאדיסטית שאצלם דת האסלאם היא בחרב. כשהוא הורג כופרים הוא מרגיש יותר קרוב לאללה שלו".
מה כן מרתיע אותם?
"הם רוצים שלטון, להמשיך את הכוח, את הג'יהאד שלהם, את הקרקע שלהם, את האדמה שלהם. אתה יודע מה היה מרתיע אותם? תפתח את הגבולות, תן למי שלא רוצה לחיות בטירוף הזה לצאת משם. אם יתחילו לברוח משם מאות אלפים שרוצים לחיות חיים נורמליים - יש גם אנשים נורמליים שם - אתה תראה שהמנהיגים נכנסים לפניקה. הם רוצים שלטון, הם רוצים כוח".
בוא נדבר על חוק הגיוס. לא הגיע הזמן לכפות עליהם את הגיוס? סנקציות אישיות?
"אידיאולוגית, אין לי שום ספק שהם טועים מקצה לקצה. אבל בשביל לעשות שינוי, כמו עם המחבלים, צריך לשנות ראש, להבין איך הם חושבים. בשביל להגיע לתוצאה המבוקשת שיתגייסו, צריך להבין מה עוצר אותם".
אני אומר בצורה הכי פשוטה - כשילד יבכה כי אין לו את המטרנה שלו, אז אבא שלו בסוף ילך ויתגייס.
"אני מסכים עם כל מה שאתה אומר, אבל אני מחפש את הדרך. כדי להיות לוחם בצה"ל אתה יודע שצריך הזדהות עמוקה עם מה שאתה עושה. אתה לא מתגייס בגלל שיש עליך סנקציות. האם אנחנו נשיג את הדבר הזה על ידי הסנקציות? אני בספק. האם אפשר להביא אותם לצבא לתפקידים כאלה ואחרים? יכול להיות שכן. האם אנחנו בזה ניתן מענה ליחידות הלוחמות? אני לא משוכנע".
אתה אומר שאנחנו מנהלים את המלחמה לא נכון?
"תראה מה קורה - החמאס הציב ארבע מטרות למלחמה: אחת, חוטפים יהודים - הצלחה מסחררת. שתיים, שוחטים יהודים - הצלחה מסחררת. שלוש, משחררים מחבלים - כל הרוצחים, הצלחה מסחררת ועוד בדרך. ארבע, אחרי כל המלחמה הקטרים והאמריקאים יחזרו ויבנו את כל ההרס שהיהודים עשו שם. תור חמאסניק אתה בא ואומר - לא מאמין, העולם מסתכל עליי ואומר 'מדהים איך ארגון קטנטן כזה הצליח להציב ארבע מטרות ועמד בכולן בענק'".
ומה המטרות שלנו?
"הצבנו - אין שלטון חמאס בעזה, לא צבאי ולא אזרחי. אחרי הטבח הנורא אנחנו לא מסכימים יותר שיחיו פה מפלצות לידינו. והנה - שלטון צבאי קיים של החמאס, שלטון אזרחי פינקנו אותו שנה ורבע, קיבל את האוכל, הרוויח על זה, עשה קופונים. ובחטופים אנחנו מסכנים, רחמנים. כישלון מוחלט".
מה היית עושה אחרת?
"אין לך מנוף לחץ אחד עליו. הוא יושב ואומר 'אני רוצה אחד למאה, אחד לחמישים'. אתה אומר 'לא, לא מוכן'. הוא אומר 'אין בעיה, לא תקבל את החטופים'. 'אה, אחד למאה? טוב, בסדר'. בשבילו זה חמש מאות אסירים אחר כך. איזה מנגנון יש לך?".
אז מה הפתרון?
"אחד מהדברים שמונע לחץ היה כיבוש הרצועה ושליטה הומניטרית. לפני חצי שנה פנו לרמטכ"ל, הממשלה הבינה שזה מנוף לחץ אדיר".
למה זה לא קרה?
"ביקשו מהרמטכ"ל להגיש תוכנית במאי, לפני שמונה-תשעה חודשים. עד היום ממשלת ישראל לא קיבלה תוכנית. אני חושב שהסיבה שהוא לא הגיש תוכנית זה שבתודעה שלו - כיבוש זה דיכוי. מנטלית, לא יודע אם הוא אומר את זה או לא אומר, השקפת עולם שרואה בכיבוש דיכוי - אתה לא מסוגל לחשוב על המושג הזה של לשלוט הומוניטרית".
אתה מדבר על שינוי תפיסתי בצה"ל?
"כן, הצמרת הצבאית חיה בתודעה הקודמת שהאסון של שבעה באוקטובר נולד מחוסר תודעתי. מסתכלים על האויב כי הוא מוחלש, כי הוא מסכן, כי אנחנו נותנים לו לאכול ולשתות וכסף קטארי. אנחנו לא מעלים על דעתנו שמוחלש ילך למלחמה נגד החזק. זה נובע מהשקפת עולם שקודמת לעובדות".
אתה רואה פתרון?
"עכשיו יש הזדמנות לשר הביטחון לחפש רמטכ"ל ואלופים שצורת החשיבה שלהם, הקודים שעל פיהם הם שופטים את האויב ואת הקרקע - בקודים אחרים. שישיגו את התוצאות. כי זה מה שהחזיר את הברק לעיניים לאלה שיצאו למלחמה ומסרו את הנפש ונהרגו".
בוא נדבר על בג"ץ. אתה חושב שהמפעל הציוני בתחילת דרכו היה עובר היום את מבחן בג"ץ?
"לא, לא הייתה קמה מדינה ציונית, לא הייתה קמה מדינה יהודית".
תסביר למה אתה חושב שבג"ץ היה מונע את הקמת המדינה.
"חוק השבות הוא חוק שמתעדף את העם היהודי. זו המדינה היחידה של היהודים, ולא מאפשרת לשום גוי בעולם לבוא אל הארץ. האריתראים שיושבים פה - קילומטר דרומה מאיתנו - אי אפשר להוציא אותם. שלושה חוקי כנסת, והם מתעדפים את זכויות הפרט שלהם על מה שכנסת קבעה כזכות היסוד של עם יהודי שתהיה לו מדינה משלו".
יש עוד דוגמאות?
"כשאיילת שקד אמרה על כל הפליטים שהתחילו להגיע פה מאוקראינה, היא אמרה 'אני מוכנה להכניס 5,000'. הגיעו לבג"ץ, הוא פתח את זה חופשי - 25,000, 30,000. זאת אומרת, הוא מפרק את כל מה שנקרא מסגרות שיוצרות ומתעדפות, דואגות שהמדינה תהיה מדינת היהודים".
אתה מדבר על פגיעה בביטחון?
"ביהודה ושומרון, אחד הדברים שהכי מרתיעים מחבלים זה גירוש. אין דבר שאותם מרתיע יותר. הם נלחמים על האדמה. אתה מכיר, כשאתה אומר 'זה איום' - יותר גדול מלהרוג אותו. הוא נהיה שאהיד כשאתה הורג אותו".
ומה בג"ץ אומר על זה?
"בג"ץ מתעדף זכויות פרט, לא מאפשר היום לגרש. היו עשרות ניסיונות לגרש מפה מחבלים ומשפחותיהם - בג"ץ לא מאפשר. פירוש הדבר, לא רק שהוא את זהות המדינה מפרק, הוא גם לא מאפשר לשמור על היהודים שחיים פה. בג"ץ עושה דברים נוראים, וכמובן שהוא שלטון יחיד. אז אנחנו בבעיה, כי גם אם יש רוב דמוקרטי שחושב אחרת, רוב עם ערכים אחרים - הוא לא מאפשר לאנשים האלה להביע דעתם".
לסיכום, מה אתה חושב שצריך לעשות כדי לשנות את המצב?
"אני חושב שהיום אנחנו נמצאים בנקודה קריטית. התפכחות תמיד באה כשמדממים. הכאב של 7 באוקטובר - החברה מתחילה להתעורר. יש דו-שיח חדש. החברה הישראלית היא מאוד ציונית, היא מאוד לאומית, היא מאוד בעלת שורשים יהודיים. אני לא מדבר ברמה פרטית מה כל אחד חי, אבל יש איכות עמוקה. אתה רואה את זה גם במלחמה - הרגש היהודי התעורר, הזהות התעוררה".
ומה לגבי החברה בכלל?
"תראה, אנחנו במלחמה על הזהות שלנו. החברה הישראלית צריכה להחליט - האם אנחנו רוצים להיות מדינה יהודית עם ערכים יהודיים, או מדינת כל אזרחיה עם ערכים אוניברסליים בלבד. אני חושב שאפשר לשלב - לשמור על זכויות אדם ועל ערכים אוניברסליים, אבל גם על הזהות היהודית והציונית שלנו. לא צריך לוותר על אף אחד מהם".
מילה אחרונה לסיום?
"צריך סבלנות. אנחנו בתהליך ארוך. קשה, מורכב, אבל אנחנו רק הולכים קדימה. מי שחי בתקווה לא נבהל מכלום. העם היהודי עבר הרבה יותר מזה וניצח, ואנחנו ננצח גם הפעם".