גורם מדיני אמר הערב (ראשון) כי ראש הממשלה בנימין נתניהו דיבר עם מזכיר המדינה האמריקאי על הדרכים לממש את חזון הנשיא טראמפ להגירה מרצון של עזתים וליצירת ״עזה אחרת״.
בתוך כך, נתניהו אמר בוועידת הנשיאים של הארגונים היהודים הגדולים בארצות-הברית כי "הנשיא טראמפ הציג חזון אמיץ חדש והתכנית היחידה שאני חושב שיכולה לעבוד כדי לאפשר עתיד אחר לעם העזתי, לעם ישראל, לאזורים מסביב. למה לא לתת לעזתים בחירה? כולם אמרו שזה הכלא הגדול ביותר בעולם שהוא באוויר הפתוח? זה לא בגללנו. אנחנו מאפשרים לאנשים לעזוב. למעשה, במהלך השנתיים האחרונות, אני חושב, 150,000 עזתים עזבו. הם עזבו כיוון שהם שיחדו את דרכם החוצה. זה לא היה דרכנו, הם שיחדו את דרכם החוצה. העשירים יכלו לעזוב. אבל אם אנשים אחרים רוצים לעזוב, תנו להם את הבחירה. לא גירוש כפוי, לא טיהור אתני. במלחמות אנשים עוזבים".
אנחנו ניסינו לגרום לאוכלוסייה לעזוב כדי להוציא אותם מאזור סכנה וחמאס, באמצעות רובים, באמצעות ירי, ניסה למנוע מהם לעזוב, אז העברנו אותם כדי שיצאו מאזור סכנה. אבל אם אנשים רוצים לעזוב, אם הם רוצים להגר – זו בחירה שלהם. ואני חושב שהתכנית של הנשיא טראמפ נכונה מאוד".
במקביל, שליח ארצות הברית למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, אמר בריאיון לרשת פוקס ניוז כי הוא בטוח ששלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה ייצא לפועל.
"היו לי שיחות עם נתניהו, וגם עם שר החוץ הקטארי וראש המודיעין המצרי, המגעים עם גורמים במזרח התיכון היו מועילות ומעודדות בנוגע לשלב ב'", אמר והוסיף: "אני חושב שהמצב יציב, והדברים מתנהלים כמו שצריך. אולי היו נסיבות שבהן התבצע ירי, אבל אני מקוות שזה לא ישפיע על יציבות ההסכם". עם זאת, ויקטוף הבהיר כי "שלב ב' של העסקה הוא מסובך יותר משלב א', מכיוון שהוא כולל את סיום המלחמה ואת עזיבת חמאס את רצועת עזה".
ויקטוף, כזכור, מוביל מטעם ארצות הברית את המגעים לעסקת השבויים, לצד השר רון דרמר מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בשבוע שעבר התייחס לתוכנית הטרנספר של טראמפ, ואמר כי "טראמפ הסתכל על עזה וראה שמדובר באתר הרס מוחלט, והבין שייקח בין 10-15 שנים לשקם את עזה, והוא חיפש פתרון ריאלי כדי לאנשים בעזה יהיו חיים נורמליים". ברויטרס דווח כי בכיר בממשל האמריקאי אמר: "בעיית המצב בעזה היא בעיה שארצות הברית לא יכולה לפתור לבדה".
במקביל, ירדן ומצרים נערכות להצגת תוכנית אלטרנטיבית לתוכנית טראמפ לגירוש תושבי רצועת עזה מאדמתם. בשבוע שעבר דווח בערוץ אל-ערביה הסעודי כי מצרים "סגרה את הדלת" להצעה להקצות שטחים לתושבי רצועת עזה ומתעקשת על כך שתושבי הרצועה לא יגורשו ולא יועברו לשום מקום אחר. במקום ההצעות של טראמפ, בקהיר הוצעו שתי תוכניות לשיקום הרצועה ללא העברת תושביה החוצה.
מקורות דיפלומטיים במצרים הזהירו כי "להסכם השלום עם ישראל לא יהיה יותר ערך" אם ארה"ב תממש את איומיה להפסיק את הסיוע למדינה, על רקע סירובה לקלוט פליטים מעזה. האיום המצרי, שדווח בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד", הגיע על רקע הצהרתו של טראמפ כי ישקול להפסיק את הסיוע למצרים ולירדן אם לא יקלטו פליטים פלסטינים, וערב פגישתו של מלך ירדן עבדאללה עם טראמפ בוושינגטון.
בלשכת ראש הממשלה אישרו ומסרו כי "ראש הממשלה עדכן את השליח המיוחד כי ייכנס מחר את הקבינט המדיני-ביטחוני לדיון על שלב ב' בהסכם". הקבינט צפוי להתכנס בשעות הערב.