נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר היום (שישי) בשיחה עם כתבים בחדר הסגלגל: "שאלתי את החטופים מה קרה להם בשבי. שאלתי אותם אם מישהו מחמאס התנהג אליהם יפה. הם אמרו שאף אחד. שההיפך קרה. חשבתי שאולי יהיו כמה אנשים שיהיו אדיבים ושיגידו להם שהכל יהיה בסדר. אבל לא היה אף אחד כזה".
עוד ציין בהקשר לאיראן: "אנחנו לפני כמה ימים מעניינים בנושא איראן. אנחנו מגיעים לישורת האחרונה עם איראן. אנחנו ברגעים האחרונים. אנחנו לא יכולים לתת להם להשיג נשק גרעיני. משהו הולך לקרות בקרוב מאוד. אני מעדיף הסכם שלום מאשר האפשרות האחרת, אבל האפשרות האחרת תפתור את הבעיה".
לא תהיה מלחמה מול איראן?
מוקדם יותר היום נשיא ארה"ב אמר בריאיון ל"פוקס ניוז ביזנס" כי הוא רוצה לנהל משא ומתן על הסכם גרעין עם איראן ושלח מכתב להנהגתה ביום חמישי בו אמר שהוא מקווה שהרפובליקה האסלאמית תסכים לדבר. "אמרתי לנשיא איראן שאני מקווה שהוא הולך לנהל משא ומתן, כי זה הולך להיות הרבה יותר טוב עבור איראן", אמר והצהיר: "אני חושב שהם רוצים לקבל את המכתב הזה. האלטרנטיבה האחרת היא שאנחנו חייבים לעשות משהו, כי אתה לא יכול לתת עוד נשק גרעיני".
אתר נור-ניוז האיראני המזוהה עם המועצה לביטחון לאומי של חמינאי המנהיג העליון כתבו כי "מכתב טראמפ טראמפ לחמינאי הוא 'הצגה שחוזרת על עצמה' מאת וושינגטון".
דוברו של רה"מ, ד"ר עומר דוסטרי, הבהיר על הנושא בפודקאסט "מעריב" מוקדם יותר השבוע: "אנחנו מתואמים עם ארה"ב, וראש הממשלה אמר בהקשר האיראני שככל שנדבר על זה פחות - כך יהיה טוב יותר".
נראה שבדבריו הוא התכוון כי המכתב הופנה למנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי. הבית הלבן לא הגיב לדבריו. עוד אמר בריאיון: "יש שתי דרכים לטפל באיראן: צבאית, או שאתה עושה הסכם", אמר טראמפ. "הייתי מעדיף לעשות עסקה, כי אני לא מחפש לפגוע באיראן. הם אנשים נהדרים".
טראמפ פרש מהסכם הגרעין עם איראן, הסכם רב לאומי למניעת בניית נשק גרעיני מאיראן, ב-2018, לאחר כשנה לכהונתו הראשונה בבית הלבן. הוא אמר בפברואר שהוא רוצה לעשות הסכם עם איראן שמונע ממנה לפתח נשק גרעיני.
כמו כן נזכיר כי רוסיה הציעה לתווך בין ארה"ב לאיראן, כך אמר מקור שתודרך על דיונים לרויטרס ביום שלישי, כאשר הקרמלין "נשבע לעשות כל שניתן כדי להקל על פתרון של שלום למתיחות סביב תוכנית הגרעין של טהראן". סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאבקוב, דן במאמצים הבינלאומיים לפתור את המצב סביב תוכנית הגרעין של איראן עם שגריר איראן קאזם ג'לאלי, כך אמר ביום שישי משרד החוץ הרוסי.
באשר לדעה הרווחת על הנושא בישראל, השבוע, בראיון לפודקאסט הפוליטי של "מעריב", "הגורמים המעורים", הדובר המדיני של ראש הממשלה, ד"ר עומר דוסטרי , התייחס לנושא. בתשובה לשאלה "עד כמה העובדה שטראמפ מעדיף את הדרך הדיפלומטית מצביעה על כך שהאופציה הצבאית מתרחקת?", השיב דוסטרי: "ראש הממשלה ונשיא ארצות הברית טראמפ רואים עין בעין את הסכנה של איראן, אבל הדרכים להתמודדות כנראה שונות. כרגע האמריקנים מעדיפים לתת צ'אנס לדיפלומטיה, אבל תוך כדי הפעלת הלחץ המירבי".
עוד ציין כי כעת, לדבריו, "אנחנו רואים את האיראנים זועקים מהסנקציות המחודשות שהאמריקנים הטילו עליהם. אנחנו מקווים ורוצים לראות שהאמריקנים ממשיכים להכביד על האיראנים בסנקציות, אם יהיה אפשר לפתור את הסיפור הזה בדיפלומטיה או בדיפלומטיה - מה טוב. אם איראן תוותר על הגרעין באמצעים האלה - מצוין".