ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן אאל-ת'אני, תקף את ישראל במהלך מסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ של טורקיה, האקאן פידאן, בעקבות המסרים שיצאו מישראל נגד קטאר. ראש ממשלת קטאר מתייחס בפומבי לסוגיית המגעים לעסקת הפסקת האש לאחר שתי פגישות משמעותיות שקיים בימים האחרונים. 

בשבוע שעבר אאל - ת'אני ביקר בוושינגטון ונפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ועם שאר בכירי הממשל האמריקני. במוקד השיחות עמדו סוגיות  החזרת החטופים והשגת הסכם הפסקת האש בעזה. בארצות הברית ובישראל מעריכים כי רמת ההשפעה של בכירים קטאריים בכלל ושל ראש ממשלת קטאר בפרט על בכירי חמאס היא משמעותית מאוד. מדובר בביקור ראשון של ברנע  בקטאר מאז החתימה על עסקת החטופים ב-17 בינואר.

גורמים בישראל גם חשפו - כפי שפורסם מ'מעריב' לראשונה - כי בכירים קטאריים שכנעו את חמאס שלא להתקדם לפי המתווה המצרי הדומה למתווה ויטקוף, בטענה כי "יש סיכוי לחזור ולקדם את הצעת אדם בוהלר להודנה של מספר שנים תמורת הפסקת המלחמה". בישראל אף האשימו את קטאר בכך שעמדתה זו גרמה לחמאס לחזור בו מההתקדמות שכבר הושגה במשא ומתן לעסקה חלקית. הפגישה המשמעותית השנייה שקיים ראש ממשלת קטאר הייתה עם ראש המוסד, דדי ברנע, שנועד עם אאל - ת'אני בדוחא ביום חמישי האחרון.

"בשיחות שלנו התמקדנו בהמשך המלחמה ברצועת עזה ובהסלמת פעולות כוחות הכיבוש הישראלי בגדה המערבית ובירושלים הכבושה", אמר ראש הממשלה הקטארי. "הדגשנו את חששנו מקריסת הפסקת האש וחידוש הלחימה מצידה של ישראל. הסכמנו כי יש צורך לגייס מאמצים אזוריים ובין-לאומיים בכדי לכפות על הצדדים את המשך היישום של שלבי הפסקת האש מינואר האחרון. לא נקבל שימוש בסיוע ההומניטרי כנשק במלחמה זו".

"קטאר תמשיך ביחד עם ידידותיה במאמצים לסיום המלחמה והניסיונות לפגוע במתווכות ולהשתמש בהן כשעירות לעזאזל בכדי לברוח מכישלון מדיני לא יסיטו אותנו מדרכנו. התמודדנו עם מידע מוטעה, שפוגע במאמצי התיווך, מצד ממשלה שצריכה להתמקד בטיפול בתושביה – בראשם: החטופים. אנחנו תמיד בחרנו במחנה השלום ולא להשיג הישגים מדיניים באמצעות יצירת משברים והארכת מלחמות. העם שלנו ידוע בפתיחותו לכל התרבויות ואף פעם לא נהיה צד בהפצת כל צורה של שנאה, כמו שטוענים. התנהגות של סחיטה מדינית והפצת מידע מוטעה – אף פעם לא תרתיע אותנו מלהשקיע מאמצים להשגת ביטחון ושלום באזור שלנו".

ראש ממשלת קטאר תמים בן חמד אאל ת'אני, נשיא מצרים עבד אל פתאח א-סיסי (צילום: The Egyptian Presidency/Handout via REUTERS)
ראש ממשלת קטאר תמים בן חמד אאל ת'אני, נשיא מצרים עבד אל פתאח א-סיסי (צילום: The Egyptian Presidency/Handout via REUTERS)

לדברי אאל-ת'אני, "המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל לא פסק בשבועות האחרונים וקטאר ומצרים עסקו בעניין. הגיע הזמן להפסיק את המלחמה הזו שאין סיבה להמשכה, למצור על הרצועה ולהרעבת העזתים".

עזתים (צילום: עבד רחים כתיב, פלאש 90)
עזתים (צילום: עבד רחים כתיב, פלאש 90)

שר החוץ של טורקיה, האקאן פידאן, אמר כי "הצד הפלסטיני תמיד גילה עמדה חיובית לגבי הפסקת-אש מלאה ולכן יש לחייב וללחוץ על ישראל שתסכים לשלום. נמשיך להשקיע מאמצים בכדי שהעם הפלסטיני והישראלי יחיו בשלום, בביטחון ובשגשוג על בסיס פתרון שתי המדינות".

בנוסף ציין כי "הסנקציות הקיימות על סוריה מעכבות את היציבות בסוריה וקטאר וטורקיה משקיעות מאמצים בכדי להסיר סנקציות אלו. לא נקבל שום התערבות שתפגע בריבונות של סוריה ולא נקבל שום גורם שיישא נשק מלבד הממשלה המרכזית בסוריה".