העמדתם לדין של מחבלי הנוח'בה שהשתתפו בטבח השבעה באוקטובר מתעכבת, בין היתר בשל אי קידומו של החוק המיוחד אותו יזמו חברי הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית ויוליה מלינובסקי מישראל ביתנו. החוק נמצא כעת בדיונים חסויים בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת.
הדיון החסוי הקרוב בחוק צפוי להתקיים מחר, ביום שני. על פי גורמים בוועדת חוקה וכן על פי גורמים במשרד המשפטים, ישנן שתי מניעות בקידום החוק. המניעה הראשונה הינה המניעה המדינית. על פי מידע שהגיע ל"מעריב", ראש הממשלה בנימין נתניהו אוסר על קיום דיונים פומביים בחוק – שמטרתו הסופית הינה לגזור עונש מוות על מחבלי הנוח'בה שהשתתפו בטבח.
לאחר האיסור של ראש הממשלה, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה סרבה לקיים גם דיונים חסויים בחוק. "היועצת המשפטית לממשלה פשוט המציאה הנחיה מדינית. לאחר ששר המשפטים יריב לוין הבהיר לה כי האיסור הוא על קיום דיונים פומביים, החלו להתקיים הדיונים החסויים בוועדת חוקה", אומר גורם בכיר ל"מעריב".
התנגדותו של נתניהו נובעת מחשש לחיי החטופים המוחזקים בידי חמאס, אך ועדת חוקה מגבשת את קווי היסוד המנחים לחקיקה בדיונים חסויים בכדי שיהיה ניתן לקדם את החוק במליאה במהירות ברגע שהדבר יהיה אפשרי מבחינה מדינית.
בלשכת ראש הממשלה בחרו שלא להתייחס לדברים. המניעה השנייה הינה התנגדות בפרקליטות למהות אותה מבקשים רוטמן ומלינובסקי לקדם, התנגדות אותה מוביל מי שעומד בראש מערך התביעה נגד הנוח'בות – פרקליט מחוז דרום ארז פדן.
רוטמן ומלינובסקי מעוניינים לקדם העמדה לדין של מחבלי הנוח'בה בעבירה של רצח עם בהרכב שיפוטי מיוחד. לעומתם, פדן מעוניין להעמיד לדין את המחבלים בעבירות "הקלאסיות", של רצח, אונס וכדומה. פדן הוא זה שעומד בראש ההתנגדות לקידום עבירת רצח עם כעבירה היחידה בגינה יועמדו לדין מחבלי הנוח'בה.
החוק של רוטמן ומלינובסקי מקדם הרכב שיפוטי מיוחד שיהיה יכול לסטות מדיני הראיות ומסדרי הדין המקובלים "בין השאר בשים לב לצורך בהגנה על נפגעי העבירה ובני משפחותיהם, בהקלה על שמיעת ראיות בהליכים מרובי נאשמים, בצמצומם של הליכי ביניים והליכים מקדמיים, בפומביות הדיון ובהנגשתו לקהלי יעד שונים בארץ ובעולם, ובנקיטת ההליכים ביעילות במטרה לעשות צדק".
החוק גם משנה את הערעור על עונש מוות שייגזר על מחבלי הנוח'בה. החוק של רוטמן ומלינובסקי מפנה אל החוק למניעת רצח עם, שם העונש בגין רצח עם הוא אחד – מוות. כעת, מחבלי הנוח'בה ובניית התיקים נגדם בפרקליטות מחוז דרום מטופלים לפי העבירות הרגילות בחוק העונשין.
המורכבות של אירועי השבעה באוקטובר מעלים קושי בהוכחה של מעשים ספציפיים של מחבלי הנוחבה. החוק החדש של רוטמן ומלינובסקי שנדון בדיונים החסויים, אליו פדן מתנגד, נותן פתרון לקשיים הללו. ראשית, יהיה מספיק להוכיח כי מחבל נוח'בה השתתף באירועי השבעה באוקטובר בשביל לגזור עליו עונש מוות – ללא צורך להוכיח את פרטי הזוועות שביצע.
בנוסף, החוק, במידה ויעבור, ישדר את המסר הנצרך כי אירועי השבעה באוקטובר לא היו "עוד עבירה" בספר החוקים הישראלי – אלא רצח עם כלפי העם היהודי. גורמים בכירים בכנסת, בממשלה ובמשרד המשפטים אישרו למעריב את הפרטים. מטעם הפרקליטות נמסר בתגובה רשמית: "שקר".